İşkence iddiası

Diyarbakır T Tipi Cezaevi’nde işkenceye maruz bırakılan Mehmet Sıdık Meşe'nin vücudundaki işkence izlerin kaybolması için adli işlemlerin ağırdan alındığını ifade eden Diyarbakır Barosu, cezaevi personeli hakkında soruşturma açılmasını talep etti.

İşkence iddiası

Diyarbakır Barosu, Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehmet Sıddık Meşe’nin çok sayıda infaz koruma memuru tarafından coplu ve sopalı işkenceye maruz bırakılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, işkenceye maruz kalan Meşe’nin iddiası üzerine aynı gün cezaevinde kendisi ile görüşme yapıldığı, vücudunda çok yaygın bir şekilde işkenceden kaynaklı izlere/bulgulara rastlandığı belirtildi.

'TUTUKLU TEHDİT EDİLDİ'

Açıklamada, işkence iddiasının Diyarbakır Barosuna bildirilmesi üzerine Meşe ve cezaevi yetkilileriyle bir görüşme yapıldığı, Meşe ile 7 Aralık’ta yapılan görüşmede, “İşkenceden, özellikle falakadan kaynaklı olarak ayak tabanlarında meydan gelen morlukların kaybolması için buz tedavisi uygulandığını, vücudunun diğer bölgelerinde meydana gelen izler için de krem ve benzeri tedavilerin uygulandığı” tespitine yer verilerek, ayrıca şikayetçi olmaması konusunda tehdit edildiği belirtildi.

'ADLİ İŞLEMLER AĞIRDAN ALINIYOR'

3 Aralık’ta sorumlu cezaevi personeli hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu ifade edilen açıklamada, savcılığın cezaevi yetkililerinden müştekinin ifadesinin alınmasını, müştekinin adli muayene raporunun alınmasını, olaya ilişkin kamera görüntülerinin CD ortamına aktarılarak savcılığa gönderilmesini, diğer her türlü delilin toplanmasını talep ettiği ifade edildi.

Açıklamada, yine savcılığın 3 Aralık 2020 tarihli talimatına rağmen, Meşe’nin adli muayene için henüz bir sağlık kurumuna gönderilmediği, ayrıca işkencenin üzerinden 7 gün geçmesine rağmen ifadesinin alınmadığı kaydedildi.

Açıklamada, tüm bu bilgiler ışığında yetkililerin işkenceyi gizlemek ve müştekinin vücudundaki izlerin kaybolması için adli işlemleri “ağırdan aldıkları” değerlendirmesi yapıldı.

SORUŞTURMA TALEBİ

Açıklamanın devamında, “Sonuç olarak; söz konusu işkence iddiasının etkili ve yasaya uygun olarak soruşturulmadığını, faillerin korunduğu konusunda çok ciddi emareler bulunmaktadır. Bu nedenle müşteki/mağdur derhal bir sağlık kuruluşuna sevk edilerek işkence bulgularının kayıt altına alınmasını; müşteki/mağdurun ivedilikle bizzat avukatı huzurunda Savcılıkça ifadesine başvurulmasını; suç şüphesi altında olan personelin açığa alınmasını; suçu gizleyen cezaevi personeli hakkında TCK 94/5. Maddede belirtildiği üzere soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz” denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz