İşsizliğe "esnek" çözüm

Esnek çalışma modelleri ile 25 yaş altı gençler ile 50 yaşın üstünde olan çalışanların istihdam edilmelerini kolaylaştırmak için tedbirler alınacak

Haberler 01.10.2020 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni Ekonomi Programnn (YEP) kapsad 3 yllk dönemde ekonomik toparlanmay destekleyici, gençlerin ve ileri yatakilerin istihdamn kolaylatrc, ksa süreli ve esnek çalma modellerini tevik edici politikalar yürütülecek.

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak tarafndan açklanan 2021-2023 dönemine ilikin YEPte istihdam ile ilgili politika ve tedbirler dikkati çekti.

YEPte yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) etkili olduu 2020de isizlik orannn yüzde 13,8 olarak gerçekleecei tahmin edilirken, bu orann alnacak tedbir ve uygulanacak politikalarla 2021de yüzde 12,9a, 2022de yüzde 11,8e, 2023te de yüzde 10,9a düürülmesi hedefleniyor.

Programa göre, Kovid-19 salgn sonras ekonomik toparlanmay destekleyici, gençlerin deneyim kazanarak i gücü piyasasna girilerini kolaylatrc, ksmi süreli çalmay tevik edici ve i gücü piyasasna ilikin yapsal düzenlemeleri de içeren stihdam Kalkan Paketi uygulamaya alnacak.

sizlik ödeneinden yararlandrlan kiilerin isiz kaldklar sürenin azaltlmas ve i gücüne daha çabuk geri dönmeleri Hzl ie dönü destei ile tevik edilecek.

Esnek çalma modelleri ile 25 ya alt gençler ile 50 yan üstünde olan çalanlarn istihdam edilebilirliklerini kolaylatrmak için i hayatnda daha esnek koullar salanacak, 50 ya üstü tam zamanl çalanlarn ksmi zamanl çalmaya geçii tevik edilecek. 10 günden az çalan 25 ya alt gençlerin daha kolay istihdam edilmesine imkan salayacak düzenleme ile gençlerin deneyim ve beceri kazanmalar salanacak ve iverenlerin gençleri tercih etmesi desteklenecek.

YEP döneminde Kovid-19 salgn sonras ihtiyaç duyulan uzaktan çalma dahil, mevzuatta tanmlanan ancak uygulama alan bulamayan esnek çalma biçimlerinin uygulanabilirliini artrmaya yönelik ikincil mevzuat çalmalar tamamlanacak.

- siz profiline göre i gücü programlar oluturulacak

Kaytl isizlerin profillerinin çkarlmasna ve aktif igücü programlarnn profil temelli sunumuna yönelik çalmalar yaplacak.

Sosyal yardm alan çalabilir durumdaki bireylerin istihdam edilebilirliini artrmak amacyla aktif i gücü programlar etkin ekilde uygulanacak.

Mesleki ve teknik eitimin içerii ile hayat boyu örenme ve aktif i gücü programlar, belirlenen odak sektörler bata olmak üzere reel sektörün gelecekteki ihtiyaçlar da dikkate alnarak i gücü piyasasnda talep edilecek becerileri kazandracak, nitelikli beeri sermaye ihtiyacn karlayacak ve kurumsal kapasite kayplarn en aza indirecek ekilde planlanacak.

malat, bilgi ve iletiim sektörlerinde yaanan nitelikli i gücü ihtiyacnn giderilmesi amacyla sektör odakl iba eitim programlar düzenlenecek.

Gelecein insana yakr ileri yaklamyla, bilgi teknolojileri, e-ticaret, giriimcilik programlar, teknoloji youn iler ve dijital okuryazarlk gibi alanlarda i gücü taleplerini, becerilerini ve gelecein mesleklerini belirlemek amacyla sektörle i birlii halinde çalmalar yaplacak.

Türkiyenin süregelen dijital dönüüm sürecine katk salanmas amacyla bilgi teknolojileri alannda kariyer sahibi olmak isteyen 1 milyon vatandaa, düzenlenecek ücretsiz eitimlerle yetkinliklerini gelitirme frsat tannacak ve iverenlerin bu vatandalarn özgeçmi bilgilerine hzl ve kolay eriimi salanarak istihdam olanaklar artrlacak.

Ana Sayfaya Git