İşte Seçmene Oy Rehberi!

Türkiye, 24 Haziran'da cumhurbaşkanını ve 27. Dönem Parlamentosu'nu belirlemek üzere sandık başına gitmeye hazırlanırken, AA, seçmenlerin oy verme günü dikkat etmesi gereken 13 önemli noktayı derledi

Haberler 20.06.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

24 Haziranda cumhurbakann ve 27. Dönem Parlamentosunu belirlemek üzere yurt içinde ve yurt dnda toplam 59 milyon 369 bin 960 seçmen sandk bana gidiyor.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirledii seçim takvimi süreci iliyor.

Seyyar sandk uygulamas, 100 bin imzayla cumhurbakan adayl, cumhurbakan ve milletvekili seçimi için ayn gün sanda gidilmesi gibi pek çok ilke sahne olacak 24 Hazirandaki seçimlerde, ayrca Türk siyasi tarihinde ilk kez siyasi partiler ittifak yaparak halkn oyunu istiyor.

Cumhurbakan seçimi ile Milletvekili Genel Seçiminde yurt içinde 56 milyon 342 bin 263 oy kullanacak. Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasnda sandk bana gidecek. Ancak saat 17.00ye geldii halde, sandk banda oylarn vermek üzere bekleyen seçmenler, bakan tarafndan sayldktan sonra sra ile oylarn kullanacak.

Anadolu Ajans, seçime 5 gün kala seçmenlerin oy verme günü dikkat etmesi gereken 13 önemli noktay derledi.

1- Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasnda sandk bana gidecek. Ancak saat 17.00ye geldii halde sandk banda oylarn vermek üzere bekleyen seçmenler, bakan tarafndan sayldktan sonra sra ile oylarn kullanacak.

2- Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaras bulunan, kimlii tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanlabilecek.

3- Seçmenin nerede oy kullanacan gösteren seçmen bilgi kadnn getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kad gelmeyenler nerede, hangi sandkta oy kullanacan YSKnin internet sitesinden de görebilecek. Seçimin ikinci tura kalmas halinde seçmen bilgi kad yeniden gerekli olmayacak.

4- Sandk kurulu görevlisi, seçmenin kimliini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptktan sonra birleik oy pusulas, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasn isteyecek.

5- Cep telefonu, fotoraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleme salayc cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme ilemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandk kuruluna braklacak.

6- Oy pusulasnda yrtk, iaret veya yaz olmamasna dikkat edilecek. Oy pusulasna baslacak mühür, tercih edilen alann dna tarlmayacak. Birleik oy pusulasnda tercih edilen alana EVET veya TERCH mührü baslacak ve mührün kurumas beklenecek. Mühürlenen yer dta kalacak ekilde oy pusulas katlanp zarfa konulacak. Seçmenler, zarf sanda attktan sonra, sandk seçmen listesinde adnn bulunduu yerin karsna imzasn atacak.

7- Seçmen, kapal oy verme yerinden dar çkmadkça, hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak oy pusulasn hazrlamak için, kapal oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul bakan tarafndan makul bir süre verilerek uyarlacak. Bu uyarya ramen kapal oy verme yerinden çkmayan seçmen, oradan çkarlacak.

8- Seçmen, cumhurbakanna ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduklar iki ayr oy pusulasn ayn zarfa koyarak sanda atacak.

9- Birleik oy pusulasnda tercih edilen cumhurbakan aday, siyasi parti, ittifak veya bamsz aday için ayrlan bölümden dar tarmamak suretiyle TERCH veya EVET mührü baslmas gerekecek.

10- Oy pusulasna, TERCH veya EVET mührü dnda, herhangi bir yerine imza atlmas veya iaret konulmas halinde oy geçersiz saylacak. Birleik oy pusulasndan baka, zarfa hiçbir ey konulmayacak, aksi halde kullanlan oy geçersiz olacak.

11- Seçmene birleik oy pusulas verildikten sonra hata veya baka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleik oy pusulas verilmeyecek.

12- Sandk, bu i ve ilemler tamamlandktan sonra, oy verme yerinde hazr bulunanlarn gözü önünde, sandk kurulu bakan tarafndan açlacak.

13- Önce Cumhurbakan seçimine ait oy pusulalarnn saym ve dökümü yaplacak.

Ana Sayfaya Git