Kışanak ve Anlı ile 63 meclis üyesine 'eşbaşkanlık' davası

Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Gültan Kışanak ile aralarında Fırat Anlı'nın bulunduğu 63 belediye meclis üyesine "belediyedeki eşbaşkanlık uygulaması" nedeniyle dava açıldı.

Haberler 19.02.2020 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü bir soruturma nedeniyle çileri Bakanl tarafndan 1 Kasm 2016da görevden alnarak yerlerine kayym atanan Diyarbakr Büyükehir Belediye Gültan Kanak ile aralarnda Frat Anlnn da bulunduu dönemin 63 meclis üyesine belediyedeki ebakanlk nedeniyle iddianame hazrland. Diyarbakr 10uncu Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen davann iddianamesinde, Kanak ve Fratn Görevi kötüye kullanmak, Kamu görevini usulsüz üstlenmek, 63 belediye meclis üyesi de Görevi kötüye kullanmakla suçlanyor.

ddianamede, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Meclisince 64 evet oyu ile kabul ettii Belediye Ebakanlar çalma Yönetmeliinin çileri Bakanlnn bavurusuyla Diyarbakr 1inci dare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararna ramen ebakanlk uygulamasna devam edildii belirtildi.

64 ÜYENN EVET OYU LE KABUL EDLD

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Özel Kalem Müdürlüünce, tüm birimlere Gültan Kanak ve Frat Anl imzasyla 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren ebakanlk uygulamasna geçildiinin bildirildii belirtilen iddianamede, Ebakanlk Yönetmeliinin 7 Temmuz 2014 Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin 2014/273 sayl kararyla 85 üyeden 64ünün evet oyu ile kabul edildii hatrlatld.

KIYAS YOLU LE BELEDYEDE UYGULANAMAZ

Ebakanlk sistemiyle belediye bakannn yetkilerini tek bana kullanmakta ilevsiz kald dile getirilen iddianamede, 5393 sayl Belediye Kanununa 11inci fkras ve 15, 18, 38, 42 ve 48inci maddelerine göre belediyelerde ebakanln oluturulamayaca kaydedildi. Belediye ve bal kurulular ebakanlk diye bir norm kadronun olmad ifade edilen iddianamede, belediyelerin belirlenen norm kadrolar dna bir kadro kullanamayaca, bu unvanlar dna yeni bir unvan ihdas edemeyecei kaydedildi. Siyasi partilerde ebakanlk sistemine onay veren 2820 sayl Siyasi Partiler Kanununun belediyeleri kapsamad, bu kanuna dayanarak siyasi partilerde oluturulan ebakanln kyas yolu ile belediyelerde uygulanmayaca ifade edildi.

BAKANLIK YETKS PAYLAILDI

Verilen yürütmenin durdurulmas kararnn uygulanmad, Belediye Meclis Üyesi Frat Anlnn ebakan sfatn kullanmaya devam ettii, baz evraklar bu sfatla imzalad ve yarg kararlarn uygulamad aktarlan iddianamede, Anlnn bu ekilde mevzuata aykr bir ekilde kamu görevini usulsüz bir ekilde üstlendii, Kanakn resmi evraklarda ebakan imzas açarak bakanlk yetkisini Frat Anl ile paylaarak Frat Anlnn suçuna yardm ettii ve bu ekilde suça itirak ettii kaydedildi.

EVET OYU VEREN 63 MECLS ÜYESNE CEZA STEM

ddianamede, Kanak ve Anlnn Görevi kötüye kullanmak, Kamu görevini usulsüz üstlenmek, 9 ay ile 4 yl aras deien hapis cezas istendi. Ebakanlk Yönetmeliine evet oyu veren meclis üyeleri, Abdulkadir Arzu, Abdulsamed Bilgin, Azize Deer Kutlu, Abdurrahman Zorlu, Adnan Akgül, Afüllah Kar, Ahmet Aslan, Akife çiftçi, Ali Özgen, Ali Özgören, Amine Demir, Arif Önkol, Aysel Tokdemir, Aye çelikbilek, Birsen Kaya Akat, Cemal Öztürk, Cihan Aydn, Derya Tamri, Erkan Erenci, Esveri Malçok, Etem Aurolu, Felat Özsoy, Güldal Erdal, Güler Özavc Dou, Gülistan Ekti, Gülistan Klç, Hamdullah Suphi Aydn, Hatice Ceren Elma, Hayreddin Satar, Hülya Türker, hsan Süleymanolu, lyas Tekin, smail Aydn, Kasm Birtek, Kerem Canpolatten, Kevser Aslan, Mehmet Ali Aydn, M. Eref Mamedolu, Mehmet Karakoç, Mehmet Salk, Mehmet Dinar, Muhsin Klç, Murat Ay, Murat Satc, Mustafa Emra, Nadir Bingöl, Naide Buluttekin Can, Ramazan Kartalm, Rezzan Zuurli, Sebiha Alçiçek, Seyid Narin, ehmus Aslan, Tufan Tunç, Türkan Topçu, Türkan Uzan Avin, Yeim Ylmaz, Yüksel Budakç, Zahit çiftkuran, Zeynep çelik, Zozan Eren, Zuhal Tekiner, Cemile Eminoluna Görevi kötüye kullanmaktan 6 ay ile 3 yl aras deien hapis cezas istendi.

SM DEKLKLERNE TAKPSZLK

ddianamede, 2011 ile 2015 yllar arasnda ylnda 60 cadde ve sokak ismi ile eyh Said Meydan isminin Qada ehy Said, Mardin Kap Parknn isminin Vedat Aydn Park olarak deitirilmesi için Diyarbakr Valiliine gönderildii, Valiliin yazya cevap vermemesinin zimni ret olarak kabul edilmesi gerektii, ancak belediyenin deitirilen isimleri kendi veri tabanna ekledii bu konuda açlan soruturmada, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi eski Bakan Osman Baydemir, Gültan Kanak, Abdullah Sevinç, Fahrettin çada, Murat Alökmen, Sezai Aydn ve Tufan Tunç hakknda açlan Görevi kötüye kullanmaktan takipsizlik karar verildii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git