Kadına Şiddet Sosyal Sorun

Diyarbakır'da "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Çalıştayı" düzenlendi.

Haberler 12.07.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile Sosyal Politikalar l Müdürlüünce Diyarbakr Büyükehir Öretmenevi konferans salonunda gerçekletirilen çaltay ile Aile çi iddetle Mücadele Projesi kapsamnda kamu kurumlarnn temsilcilerine 4 gün süresince bilgilendirme yaplacak.

çaltay öncesinde konuan Aile ve Sosyal Politikalar l Müdürü Halit Açar, kadna yönelik iddetin ulusal ve uluslararas tüm gelimelere ramen corafi olarak snr tanmakszn evrensel bir sorun haline geldiini söyledi.

Kadnn Statüsü Genel Müdürlüü tarafndan, Ulusal Eylem Plan kapsamnda 81 ilde il eylem plan hazrlandn dile getiren Açar, öyle konutu:

Kadna yönelik iddetle mücadele çok yönlü bütüncül bir yaklam gerektirmektedir. Toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararl bir mücadele içerisinde olmas gerekmektedir. Dolaysyla disiplinler aras bir yaklamla çalmalarn yürütülmesi ve ilgili tüm taraflarn korunmas, cezalandrma ve politikalarn sürecin içerisinde yer almas büyük önem arz etmektedir.

çaltayda daha sonra çift ve Aile Terapileri Dernei (çATED) Yönetim Kurulu Üyesi Didem Doan tarafndan, Toplumsal Cinsiyet Eitlii, Kadn Haklar ve Travma Eitimi konulu seminer verildi.

- Kadna pozitif ayrmclk uygulamak durumundayz

Doan, seminerin ardndan yapt açklamada, çaltayda, Toplumsal cinsiyet eitlii, Kadn haklar ve kadna iddet konularnda 4 gün süren bir eitim vereceklerini söyledi.

çaltaya katlanlarn alacaklar eitimi kendi çevrelerine ve baka gruplara aktaracak olmasnn salanacak fayda açsndan önemine deinen Doan, Burada çok farkl meslek gruplar var. Katlmclar buradan örendiklerini kendi alanlarna aktaracaklar. Niyetimiz bir parça da olsa bu mücadeleye katkda bulunmak. dedi.

Doan, bölgede kadna yönelik iddette kültürün önemli olduunu vurgulayarak, kadnlarn iddet görmesinde ya da ikinci planda kalmasnda en belirleyici faktörün kültür olduuna inandn aktard.

Kadna pozitif ayrmclk uygulamak durumundayz. diyen Doan, böyle çalmalarn hem topluma hem de bireylere büyük getirisinin olacan dile getirdi.

- Kadna iddetle mücadele önce ailede balyor

Doan, kadna iddetle mücadelenin önce ailede baladna iaret ederek, unlar kaydetti:

Erkeklerin mesela yemekten sonra elerine teekkür etmesi, özür dilemesi gereken yerde özür dilemesi gerekiyor. çocuklarn önünde ee eletirel ya da aalayc bir tavr taknlmamas gerekiyor. Toplum tarafndan, Erkek çocuu olmad, yazk sadece kz çocuu oldu yaklamnn braklmas gerekiyor.

Kadna iddetle mücadele, evde çocuklarmza örnek olmakla balyor. Daha sonra okullarda örenilmesi ve örnek alnmasyla devam ediyor. Kadn erkek el ele, mücadele içinde olmak gerekiyor. ifadelerini kullanan Doan, kadna iddetin sadece psikologlarn ya da eitimcilerin katksyla alacak bir durum olmadn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git