Kadro Alan; 12452 İşten Atılan; 722

Belediyeler'de 722 işçi kadro beklerken, "güvenlik" soruşturmasına takılarak, işten çıkarıldı. İl Valiliği. il genelinde 12 bin 500 civarında işçinin kadroya alındığını açıkladı.

Haberler 05.04.2018 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, DSK, Yeniehir, Balar, Sur, Hazro ve Ergani belediyelerinde taeron içi olarak çalan 722 kii iten çkarlrken, Diyarbakr Valilii ise Diyarbakrdaki kamu kurumlarnda ve yerel yönetimlerde toplam 12 bin 452 taeron içinin kadroya geçtiini açklad.

KADROYA ALINAN çLER

Diyarbakrdaki Kamu kurumlarnda ve yerel yönetimlerde taeron içilerin kadroya alnmasyla ilgili Diyarbakr Valilii yazl açklama yapt. Açklamada, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann 05.02.2017 tarihinde taeron içiler hakkndaki açklamalarnn ardndan 695 ve 696 sayl iki yeni Kanun Hükmünde Kararname ile taeron içi düzenlemesinin hayata geçtii, 2 Nisan itibariyle kadroya geçtii belirtildi.

12 BN 452 ç KADRO ALDI

12 bin 452 taeron içisinin kadroya geçtii ifade edilen açklamada u ifadelere yer verildi: limiz Diyarbakrda da bu kapsamda kamu kurumlarnda; l Salk Müdürlüünde 2 bin 574, Dicle Üniversitesinde 2 bin 367, l Milli Eitim Müdürlüünde 637, A.S.P l Müdürlüünde 511, Kredi Yurtlar Kurumu 273, Karayollar 9. Bölge Müdürlüünde 269, Devlet Su leri 10. Bölge Müdürlüünde (DS) 190, Gençlik Hizmetleri ve Spor l Müdürlüünde 135, Sosyal Güvenlik Kurumu l Müdürlüünde 128 olmak üzere toplam 7492 taeron içi kadroya geçirilmitir. Yerel Yönetimlerde ise; Büyükehir Belediyesinde 2 bin 63, Kayapnar Belediyesinde 773, DSKde 703, Balar Belediyesinde 511, Yeniehir Belediyesinde 266, Ergani Belediyesinde 145, Bismil Belediyesinde 135 olmak üzere toplam 4 bin 960 taeron içi kadroya geçirilmitir. Sonuç olarak; limiz Diyarbakrda kamu kurumlarnda ve yerel yönetimlerde toplam 12 bin 452 taeron içi kadroya kavumutur.

l valiliinin açklamasnda, güvenlik soruturmas nedenile iten çkarlan 722 içiyle ilgili herhangi bir beyann olmamas dikkat çekti.

TEN çIKARILAN çLER

Öte yandan, Diyarbakrda güvenlik soruturmas nedeniyle iten çkarlan içilerle ilgili olarak basn toplants düzenleyen Genel- Sendikas Sekreteri Hasan Hayri Erolu, 2017 ylnn Aralk aynda yaymlanan 696 sayl KHK ile taeron içilerinin kadroya geçirilmesi düzenlemesiyle yüzlerce emekçi arkadamz daha iten çkarlyor. Sayn babakann bizzat konuyla ilgili yapt hiçbir taeron içisi kadro d braklmayacaktr açklamasna ramen güvenlik soruturmas ad altnda tam bir içi emekçi kym yaplmaktadr. Toplumun en ar ilerini en düük ücretle yerine getirmeye çalan i kolumuzdaki içilerin bir günde sokaa atlmas, aileleriyle birlikte açla terk edilmesi ne toplumsal huzura ve bara hizmet eder, ne de sosyal devlet olma ilkeleriyle badar dedi.

SUçUN AHSL LKES VAR

ten çkarlan içilerle ilgili herhangi bir suç ya da mahkemelerin verdii mahkumiyet karar olmadn söyleyen Erolu, ayet varsa bir suçlama bunun kararn vermesi gereken mahkemelerdir. Sadece istihbari bilgilere dayanarak yüzlerce içinin iten çkarlmas ne hukukidir, ne adaletlidir, ne de vicdanidir. Hukukta, Suçun ahsilii ilkesi vardr. Suç fiili kiiyi balar, bir kiinin herhangi bir akrabasnn hukuki bir durumu varsa ya da bir örgütle iltisaknn olmas iten atlmasna gerekçe olamaz eklinde konutu.

Yaanan durumu kabul etmediklerini belirten Erolu, yetililerden aldklar karar bir kez daha gözden geçirmesini ve arkadalarnn ilerine dönmesinin salanmasn istedi. Erolu, güvenlik gerekçesiyle iten çkarlanlarn saysn ve çaltklar kurumlar hakknda ise u bilgileri verdi: Büyükehir Belediyesinden 242, DSKden 76, Balar Belediyesinden 255, Yeniehir Belediyesinden 46, Sur Belediyesinden 42, Ergani Belediyesinden 56 ve Hazro Belediyesinden 5 kii olmak üzere toplam 722 kii iten çkarld. Erolu, Diyarbakrn dier ilçe belediyelerinden de içilerin iten çkarlmasnn beklendiini söyledi.

HANG MADDE LE TEN çIKARILDI?

DSK Genel- Diyarbakr 2 Nolu ube bakan Selvi Ok ise içilerin hangi maddeden iten çkarldklarn henüz bilmediklerini ifade ederek unlar söyledi; Kayym atanmayan Balar Belediyesi ile görütük. çilerin iten çkarlmasn istemiyoruz elbette ama iten çkarlacaklarsa bile 18. maddeden çkarlsnlar önerisinde bulunduk. çünkü i akitleri 36. madde üzerinden gerçekleen içilerin haklar da gasp edilecek. Bu maddeden iten çkarlan içiler tazminat alamyor, isizlik maandan yararlanamyor ve benzeri birçok haktan mahrum kalyor. 18. madde ise ilerine son verilen içilerin mevcut haklarn ve ileriye dönük haklarn talep edebilmesine olanak salyor. Balar Belediyesinin bu konuda yetkisi olduuna inanyoruz. Ama bundan da bir sonuç alamadk.

Ana Sayfaya Git