Kadro Alan; 12452 İşten Atılan; 722

Belediyeler'de 722 işçi kadro beklerken, "güvenlik" soruşturmasına takılarak, işten çıkarıldı. İl Valiliği. il genelinde 12 bin 500 civarında işçinin kadroya alındığını açıkladı.

Kadro Alan; 12452 İşten Atılan; 722

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, DİSKİ, Yenişehir, Bağlar, Sur, Hazro ve Ergani belediyelerinde taşeron işçi olarak çalışan 722 kişi işten çıkarılırken, Diyarbakır Valiliği ise Diyarbakır’daki kamu kurumlarında ve yerel yönetimlerde toplam 12 bin 452 taşeron işçinin kadroya geçtiğini açıkladı.

KADROYA ALINAN İŞÇİLER

Diyarbakır'daki Kamu kurumlarında ve yerel yönetimlerde taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili Diyarbakır Valiliği yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 05.02.2017 tarihinde taşeron işçiler hakkındaki açıklamalarının ardından 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname ile taşeron işçi düzenlemesinin hayata geçtiği, 2 Nisan itibariyle kadroya geçtiği belirtildi.

12 BİN 452 İŞÇİ KADRO ALDI

12 bin 452 taşeron işçisinin kadroya geçtiği ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İlimiz Diyarbakır’da da bu kapsamda kamu kurumlarında; İl Sağlık Müdürlüğünde 2 bin 574, Dicle Üniversitesinde 2 bin 367, İl Milli Eğitim Müdürlüğünde 637, A.S.P İl Müdürlüğünde 511, Kredi Yurtlar Kurumu 273, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğünde 269, Devlet Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğünde (DSİ) 190, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde 135, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünde 128 olmak üzere toplam 7492 taşeron işçi kadroya geçirilmiştir. Yerel Yönetimlerde ise; Büyükşehir Belediyesinde 2 bin 63, Kayapınar Belediyesinde 773, DİSKİ’de 703, Bağlar Belediyesinde 511, Yenişehir Belediyesinde 266, Ergani Belediyesinde 145, Bismil Belediyesinde 135 olmak üzere toplam 4 bin 960 taşeron işçi kadroya geçirilmiştir. Sonuç olarak; İlimiz Diyarbakır’da kamu kurumlarında ve yerel yönetimlerde toplam 12 bin 452 taşeron işçi kadroya kavuşmuştur."

İl valiliğinin açıklamasında, güvenlik soruşturması nedenile işten çıkarılan 722 işçiyle ilgili herhangi bir beyanın olmaması dikkat çekti.

İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER

Öte yandan, Diyarbakır'da güvenlik soruşturması nedeniyle işten çıkarılan işçilerle ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen Genel-İş Sendikası Sekreteri Hasan Hayri Eroğlu, “2017 yılının Aralık ayında yayımlanan 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesi düzenlemesiyle yüzlerce emekçi arkadaşımız daha işten çıkarılıyor. Sayın başbakanın bizzat konuyla ilgili yaptığı ‘hiçbir taşeron işçisi kadro dışı bırakılmayacaktır’ açıklamasına rağmen güvenlik soruşturması adı altında tam bir işçi emekçi kıyımı yapılmaktadır. Toplumun en ağır işlerini en düşük ücretle yerine getirmeye çalışan iş kolumuzdaki işçilerin bir günde sokağa atılması, aileleriyle birlikte açlığa terk edilmesi ne toplumsal huzura ve barışa hizmet eder, ne de sosyal devlet olma ilkeleriyle bağdaşır” dedi.

SUÇUN ŞAHSİLİĞİ İLKESİ VAR

İşten çıkarılan işçilerle ilgili herhangi bir suç ya da mahkemelerin verdiği mahkumiyet kararı olmadığını söyleyen Eroğlu, “Şayet varsa bir suçlama bunun kararını vermesi gereken mahkemelerdir. Sadece istihbari bilgilere dayanarak yüzlerce işçinin işten çıkarılması ne hukukidir, ne adaletlidir, ne de vicdanidir. Hukukta, ‘Suçun şahsiliği’ ilkesi vardır. Suç fiili kişiyi bağlar, bir kişinin herhangi bir akrabasının hukuki bir durumu varsa ya da bir örgütle iltisakının olması işten atılmasına gerekçe olamaz” şeklinde konuştu.

Yaşanan durumu kabul etmediklerini belirten Eroğlu, yetililerden aldıkları kararı bir kez daha gözden geçirmesini ve arkadaşlarının işlerine dönmesinin sağlanmasını istedi. Eroğlu, güvenlik gerekçesiyle işten çıkarılanların sayısını ve çalıştıkları kurumlar hakkında ise şu bilgileri verdi: Büyükşehir Belediyesi’nden 242, DİSKİ’den 76, Bağlar Belediyesi’nden 255, Yenişehir Belediyesi’nden 46, Sur Belediyesi’nden 42, Ergani Belediyesi’nden 56 ve Hazro Belediyesi’nden 5 kişi olmak üzere toplam 722 kişi işten çıkarıldı. Eroğlu, Diyarbakır’ın diğer ilçe belediyelerinden de işçilerin işten çıkarılmasının beklendiğini söyledi.

HANGİ MADDE İLE İŞTEN ÇIKARILDI?

DİSK Genel-İş Diyarbakır 2 Nolu Şube başkanı Selvi Ok ise işçilerin hangi maddeden işten çıkarıldıklarını henüz bilmediklerini ifade ederek şunları söyledi; “Kayyım atanmayan Bağlar Belediyesi ile görüştük. İşçilerin işten çıkarılmasını istemiyoruz elbette ama işten çıkarılacaklarsa bile 18. maddeden çıkarılsınlar önerisinde bulunduk. Çünkü iş akitleri 36. madde üzerinden gerçekleşen işçilerin hakları da gasp edilecek. Bu maddeden işten çıkarılan işçiler tazminat alamıyor, işsizlik maaşından yararlanamıyor ve benzeri birçok haktan mahrum kalıyor. 18. madde ise işlerine son verilen işçilerin mevcut haklarını ve ileriye dönük haklarını talep edebilmesine olanak sağlıyor. Bağlar Belediye’sinin bu konuda yetkisi olduğuna inanıyoruz. Ama bundan da bir sonuç alamadık.”

Kaynak: Diyarbakır Söz