Kamudaki etik kural; vicdandır

Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından yürütülen, yerel yönetimlerde etik farkındalık projesi kapsamında düzenlenen çalıştay, Gaziantep, Trabzon ve Erzurum’un ardından Diyarbakır'da yapıldı.

Haberler 11.12.2019 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Birlii ve Türkiye Cumhuriyeti tarafndan finanse edilen ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafndan yürütülen, yerel yönetimlerde etik farkndalk projesi kapsamnda düzenlenen çaltaylarn 4üncü aya, Gaziantep, Trabzon ve Erzurumun ardndan Diyarbakrda yapld.

Kamu Görevlileri Etik Kurulunun, il özel idare ve belediyeler tarafndan sunulan hizmet alanlarnda etik davran kodlarnn oluturulmas için ülke çapnda gerçekletirdii çaltayda etik davran kurallarnn yan sra hizmet alannda effaflk, dürüstlük, hesap verebilirlik ve hizmet kalitelerinin ön plana çkmas oldu.

Bir otelde düzenlenen çaltaya Kamu Görevlileri Etik Kurulu Bakan Köksal Toptan, üyeler Selçuk Hondu, Ziyaeddin Akbulut, Ahmet Demirok, brahim Burkay, Ahmet Karayiit, Asm Erkan, Fatih Uan ve Mustafa Kemal ve Diyarbakr Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu katld.

Etik, devlet ve vatanda arasnda vazgeçilmez bir kavram

Kamu Görevlileri Etik Kurulunun toplantlarn Diyarbakrda düzenlemesinden duyduu memnuniyeti dile getiren l Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, üphesiz ki Diyarbakr bölgesel merkez konumunda. Etiin bir davran tanm olarak uygulama esnasnda hayatn her boyutunda herkes için üphesiz hayat düzenleyen bir çerçeve davranlar tanmlayan bir uygulama rehberi olmasna da yürekten inanyorum. Özellikle bir kamu görevi ifa ve icra ediliyorsa bir kamu sorumluluu tanyorsa üphesiz bu sizin çok daha ötede bir sorumluluunuzu ve davranlarnz çok daha hassas tanmlamanz gerektiriyor. çünkü çok önemli bir kavram konuuyoruz etik ile birlikte yerel yönetimlerde güven, devletin vatanda ile olan ilikisinde vatandan devlete olan baknda vazgeçilmez bir kavram. Güven ilikisi üphesiz bu güvenin tesis ve temin edilmesinde etiin bir anlamda hayata geçmesi adalet, tarafszlk, dürüstlük, effaflk gibi olmazsa olmaz kavramlarn uygulama boyutunda hayata geçirilmesi ile ilgili. dedi.

Türkiye Cumhuriyeti dünyann vicdann ve ahlakn tayan bir ülkedir

Devlet ve vatanda arasndaki güvenin önemine dikkat çeken Güzelolu, Bir kamu görevi ifasnda hangi görevde olursanz olun kurumsal dürüstlüün tesis ve temin edilmesi esastr. Bu olduu taktirde üphesiz Devlet kurumlar ile vatandana dokunan onlar kucaklayan ve temsil edenlerin ahsnda bu güven ilikisini güçlendiren bir konuma gelecektir. Her uygulamada buna dikkat ettiiniz ve bunu hayatnzn uygulama boyutunda ilkesel vazgeçilmezi olarak düündüünüz takdirde de ite o çok özlediimiz ve istediimiz insanmzn hak ettii hizmet kalitesi ve güven ilikisi temin ve tesis edilecektir. Bu proje Avrupa Birlii tarafndan kamu görevi denetim kurulumuz ile birlikte hayata geçiriliyor ama çok iyi biliyoruz ki biz aslnda bugün konutuumuz deerler üzerinde yükselen bir medeniyetin bir birikimi bir tarihin bir kültürün toplumu ve insanlaryz. Devraldmz medeniyet miras ve gelecei tayacamz medeniyet tasavvuru bunlar bizim için hayatmzn olmazsa olmaz düsturlar ve uygulamamzn vazgeçilmezleri olarak da tannyor. dedi.

Etik Kurulunun bu çalmas deerleri güçlendiren ve rehberlik eden bir buluma

Güzelolu sözlerini öyle tamamlad: Hakk temsil eden Hakka hizmet eden insana ait bu deerleri yücelterek ancak medeniyet geçmiinden geleceine bir beklenti ifade eden bir yaklam. Biraz önce ifade ettiimiz ve belki bugün eitim içerisinde bütün kavramlar olmazsa olmaz klyor. nanyorum ki bu buluma ve Kamu Görevlileri Etik Kurulunun bu çalmas bu deerleri güçlendiren, katldnz her bir kurulda bunlarn hayata geçirilmesinde sizlere güç veren ve yeni anlamalar çerçevesinde belki de rehberlik eden buluma olacaktr. Her birimiz için ve hepimiz için bu deerleri vazgeçilmez olduunu bir kez daha altn çizerken bu bulumann gerçeklemesine katklar olan ve etik anlamnda Türkiyede gerçekten çok önemli bir birikim üreten deerli bakanmza ve tüm kurul üyelerimize çabalar için içtenlikle teekkür ediyorum.

Diyarbakr mucizeler yaratan bir ehir olarak gördüm

Kurul hakknda açklamada bulunan Kurul Bakan ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, 2004 ylnda kurulan bir kanunla kurulan Kamu Görevlileri Etik Kurulu, kamunun çeitli alanlarnda görev yapan üst düzey bürokratlardan kurulu bir kurul olduunu belirtti. Toptan, Diyarbakrda olmak insan heyecanlandryor. Diyarbakrn insana heyecan veren o kadar çeitleri var ki deyim yerindeyse nereye bakarsanz bakn onu çinizde hissediyorsunuz. ster sokakta gezerken ister bir vatandaa dokunurken ister tarihe doru öyle bir geriye giderken ister sanatçlar sayarken ister edebiyatçlardan bahsederken her alanda hayatn her alannda onu içinizde hissedersiniz. Diyarbakra yaklak 10 yldr gelmedim ama 10 yl evvelki Diyarbakrla imdiki Diyarbakr u ksa zaman içerisinde dorusunu isterseniz mucizeler yaratan bir ehir olarak gördüm. Bu nedenle bata Sayn valimiz olmak üzere bütün yetkililere bütün arkadalarmza kamunun özel sektörün bütün mensuplarna gayretlerinden dolay teekkürlerimi ükranlarm sunmak istiyorum dedi.

Diyarbakrn hepimize öretecei çok ey var

Diyarbakrn Süleyman Nazifin, Cahit Stk Tarancnn, Ziya Gökalpn memleketi olduunu vurgulayan Toptan, Böyle bir ehirde yerel yönetimlerde etik konulu bir çaltay yapmann anlam var m? Bana sorarsanz aslnda yok. Burann hepimize öretecei çok ey var. Biz aslnda bir eyler anlatmaya deil bir eyler dinlemeye geldik. Projede çalan deerli uzman arkadalarmz bugün ve yarn yapaca çalmalarda Diyarbakr mucizesi dediimiz ii anlamaya, oradan yeni kodlar çkarmaya, yerel yönetimlerin daha verimli, daha effaf, daha adil davranaca alanlar tespit etmeye eksikleri bulmaya yanllar düzeltmeye çalacaklar. Buna ihtiyacmz var m? Sadece ülke olarak Türkiyenin deil dünyann buna ihtiyac var diyerek konumasn sonlandrd.

Avrupa Birlii ve Türkiye Cumhuriyeti tarafndan finanse edilen Yerel Yönetimlerde Seçilmi ve Atanm Kamu Görevlilerinin Etik Farkndalnn Arttrlmas için Teknik Destek Projesi, Yerelde seçilmi ve atanm kamu görevlilerinin etik farkndalnn arttrlmas ve etik davran kurallarnn oluturulmas için Ocak 2019da hayata geçirildi. Gaziantep, Trabzon ve Erzurumda yaplan çaltaylar, Diyarbakrn ardndan Antalya, stanbul, zmir ve Ankarada devam edecek. çaltaylar kapsamnda yerel yönetimlerdeki hizmet alanlarnda effaflk, dürüstlük, hesap verilebilirlik ve yüksek hizmet kalitesi gibi etik davran kurallarnn oluturulmas ve benimsenmesi ile vatandalarn memnuniyetinin arttrlmas hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git