Kamyanya hesapları bakanlıkça blokeli!

İçişleri Bakanlığı'nın 'Belediyeler yardım toplayamaz' genelgesi Belediyelerin yürüttüğü kampanyaları askıya alırken, hesaplar ise bloke edildi.

Haberler 01.04.2020 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnn belediyelerin yardm toplama kampanyas yapamayaca yönündeki genelgesi, 81e gönderilirken, Belediyelerin balatt yardm kampanyalar böylece askya alnrken, hesaplarda bloke edildi.

CHPli Ankara ve stanbul Büyükehir Belediye Bakanlklarnn ban çektii baz belediyelerin Koronavirüsle mücadele sürecinde halkn maddi ve temel ihtiyaçlarnn karlanmas amacyla balattklar yardm kampanyalar çileri Bakanlnn engeline takld.

Güneydoudaki bir çok belediyeler tarafndan balatlan kampanyalar devam ederken, çileri Bakan Süleyman Soylu imzasyla hazrlanan genelge sabah saatlerinden 81 il valiliine gönderildi. Soylu genelgesinde mevcut yasalarda belediyelerin yardm toplama faaliyetiyle ilgili hüküm bulunmad ve kampanya yapmak isteyen belediyelerin bulunduklar il valiliinden izin almas gerektii vurguland.

VALLKLERN ZNNE BALI

Genelgenin çileri Bakanlnn kulland elektronik belge yönetim sisteminden valiliklere gönderilmesinden hemen sonra Ankara Valilii harekete geçerek genelgeyi Ankara Büyükehir Belediye Bakanlna gönderdi. Valillik, genelge hükümlerine göre yardm kampanyasna son verilmesini, aksi halde sorumlular hakknda yasal ilem yaplacan bildirdi. Bakan Soylunun imzas ile gönderilen yazda dikkat çeken balklar ise öyle:

ZN ALMAYANLAR HAKKINDA YASAL LEM

*Anlan Kanun ile; gerçek kiiler, kurumlar, dernek ve vakflarn, açtklar banka hesab üzerinden kiilerin para yatrmas veya bir makbuz karlnda para toplanmasna ilikin usul ve esaslar belirlenmitir.

*Bu kapsamda Kanunun 6nci maddesinde yardm toplayacak gerçek kiiler ve kurumlar yetkili makamdan izin alma zorunluluu düzenlenmi: 7nci maddesinde ise yardm toplama faaliyeti bir ilin birden fazla ilçesini kapsyor o ilin valisi, yardm toplama faaliyeti birden fazla ili kapsyorsa yardm toplama faaliyetine giriecek gerçek veya tüzel kiilerin yerleim yerinin bulunduu ilin valisinden izin alaca ve izni veren valilik tarafndan ilgili valiliklere çileri Bakanlna bilgi verilecei hüküm altna alnmtr.

* Buna ramen son günlerde baz yerel yönetimler bata olmak üzere kurum, vakf ve derneklerin 2860 Sayl Yardm Toplama Kanununun açk hükümlerine ramen herhangi bir izin almadan baz hesaplar ilan ederek yardm toplama faaliyetine giritikleri görülmütür.

KURUM, DERNEK VE VAKIFLAR UYARILACAK

* Yasalarn da yerel yönetimlerin Yardm Toplama Kanunundan muaf olduklarna dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadr. Dolaysyla belirli banka hesaplar ilan ederek vatandalardan yardm talep etmek gibi yardm toplama faaliyetlerine ilikin tüm i ve ilemleri Yardm Toplama Kanunu hükümlerine uygun olarak yapmak zorundadrlar.

* Bu kapsamda olan kurum, dernek ve vakflar ivedilikle uyarlarak, bu kapsamdaki faaliyetlerinin, uygulamalarnn Yardm Toplama Kanununun hükümlerine uygun yürütmesinin salanmas, ikaza ramen mevzuata uygun faaliyet yürütmeyenler ile ilgili anlan Kanunun 6nc maddesinin izin alnmadan giriilen yardm toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakknda kovuturma açlr hükmü çerçevesinde gerekli ilemlerin yaplmas hususunda, Bilgi edinilmesi ve gereini arz ve rica ederim.

YÖNETMENLK RARTIILIYOR

Resmi kanaldan yaznn ulamas sonrasnda belediye yönetiminin nasl karar verecei merak konusu oldu. Belediye yönetimlerinin resmi izin için bavuru yapsa bile valiliklerin olumsuz yant vermek yerine yant vermeyi zamana yayabileceine iaret edilirken, valiliklerin yasadaki hüküm gereince bavuruyu iki ay bekletme yetkisinin bulunduu ve valilerin bu süreyi kullanabileceine dikkati çekiliyor.

BAI FORMÜLÜ

Ayn kaynaklar, bu durumda yardm kampanyasnn herhangi bir yasal izin gerektirmemesi nedeniyle ba kampanyasna dönüebileceini ifade etti. Genelge sonras stanbul Büyükehir Belediyesinin Vakfbanktaki hesabnn bloke edildii örenildi.

Ana Sayfaya Git