Kaya resimleri araştırılıyor

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde 2 bin 500 rakımlı Alihger Dağı'ndaki mağarada bulunan kaya resimleri araştırılıyor.

Haberler 14.08.2020 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir grup dac tarafndan, ilçeye 25 kilometre uzakta, 12 metre uzunlukta ve 7 metre geniliinde maara bulundu. Alihger Danda bir kayaln ortasnda bulunan maarann duvarlarnda, geçmi dönemlere ait çeitli figürler tespit edildi.

MAARADAK RESMLER, BLM ADAMLARINDA MERAK UYANDIRDI

Boyayla çizilen güne, da keçisi, geyik, insan, tanrça sembolü ve farkl motiflerin yer ald resimler, bilim adamlarnn dikkatini çekti.

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Bakan Prof. Dr. Rafet çavuolu, aratrma görevlisi Sinan Klç ve Ahlat Müze Müdürlüü ekipleri, maarann bulunduu bölgede aratrma yapyor.

Prof. Dr. çavuolu, doal maarann tescillenmesi ve korunmas için Ahlat Müze Müdürlüünce çalma yürüteceklerini söyledi.

Maarann koordinatlar ve ölçümlerinin belirlendiini anlatan çavuolu, burann öneminin herkesçe bilinmesi gerektiini ifade etti.

çavuolu, maarann, son dönemlerdeki en önemli keiflerden biri olduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

Özellikle Adilcevaz bölgesindeki maarann, boya yöntemiyle insan, güne, hayvan ve farkl sembol eklindeki motiflerle bezenmi olmas çok deerli. Bölge prehistoryas açsndan çok önemli. Bölgede Urartu kalntlarnn olduunu biliyoruz ama daha eskiye ait bir bulguyla kar karya olduumuz için burann önemi büyük. Burada dinsel bir tören de yapm olabilirler. Avclktan sonra maarada bulunan ana tanrçann önünde sunum yapm olabilirler. Buradaki kalntlarn tarihinin, günümüzden yaklak 10 bin yl öncesine kadar gitme ihtimalinin çok yüksek olduunu düünüyoruz. Ancak hangi döneme ait olduu arkeolojik kazlarla söylenebilir. Burada kaz yaplmas için çalma yürüteceiz.

TARH ÖNCESNE AT çOK ÖNEML BR YER

Aratrma görevlisi Klç ise Van Gölü havzasnda uzun yllardr tarih öncesi dönemlere ilikin aratrma yaptklarn ve ilk kez böyle bir yerle karlatklarn dile getirdi.

Kalntlarn bölgenin tarihi ve turizmi için önemli olduunu belirten Klç, öyle devam etti:

Burada hem bölge tarihi hem de arkeolojisi açsndan dünyada ender bulunan maara resimleri var. Burada ilk kez böyle kalntlarla karlayoruz. Maarann tam karsnda ellerini havaya kaldrm figürün ana tanrca olduunu anlyoruz. Ana tanrça geleneinin bölgede 12 bin yldan uzun bir geçmii var. Ana tanrça dnda tapnan insan ve baz hayvan figürleri var. Elleri havada insan figürünü, Göbeklitepenin ta stellerinde kabartma olarak görüyoruz. O zaman diyebiliriz ki bu figürlerin geçmii 12 bin yllk. Bizi çok heyecanlandrd. Bizim için tarih öncesine ait çok önemli bir yer oldu. Buras bilimsel olarak kaytlara geçecek.

Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Dernei Bakan Cumali Birol ise bölgenin tarihi zenginliine deinerek, Doada zaman zaman yürüyüler yapyoruz. Yürüyü yaptmz srada burada bir maara tespit ettik. Yaplan çalmalarda geçmii çok eskilere dayanan bir yaam izine rastland. Bu buluntunun gün yüzüne çkarlmas ilçemiz açsndan çok önemli. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git