Kayyum Atandı!

7 sivilin şehit olduğu terör saldırısıyla ilgili tutuklanan HDP'li Kulp Belediye Başkanı Mehmet Fatih Taş'ın yerine Kulp Kaymakamı görevlendirildi.

Haberler 18.09.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Kulp lçe Belediye Bakan HDPli Mehmet Fatih Ta, 7 sivilin ehit olduu, 10 sivilin de yaraland terör saldrsna ilikin yürütülen soruturma kapsamnda önceki gece çkarld nöbetci mahkemece terör örgütü üyeliinden tutuklanmasnn ardndan çileri Bakanlnca görevden alnd. Tan yerine Kulp Kaymakam Mustafa Gözlet görevlendirildi.

Gözlet dün göreve balad. Gözlet, belediye binasna geçerken, belediye personelleri ise polislerce kimlik kontrolü ve üst aramasndan geçirildikten sonra binaya alnd. Tutuklanan Ta savunmasnda suçlamalar red ederken Ta, Meydana gelen olay ciddi bir katliamdr. Bu olayla ilikilendirilmek beni üzmütür. Suçsuzum. Üzerime atl suçlar kabul etmiyorumdedi.

HABER MERKEZ

Diyarbakrn Kulp ilçesinde 7 sivilin ehit olduu terör saldryla ilgili tutuklanan HDPli Kulp Belediye Bakan Mehmet Fatih Tan yerine Kaymakam Mustafa Gözlet görevlendirildi. Tala birlikte olayla ilgili olarak, HDP lçe Bakan Abidin Karaman, Kulp Belediyesi Fen leri Müdürü ener Akta, Mehmet Emin Ay ve Fatma Ay tutukland.

Görevden alnma ve kayym

Valilikten yaplan açklamada, HDPli Kulp Belediye Bakan Tan silahl terör örgütüne üye olma ve terör örgütü propagandas yapma, suçlar kapsamnda hakknda devam eden 5 ayr soruturma ve 1 kovuturma bulunduu belirtilerek, 12 Eylülde Aaçkorur Mahallesinde 7 vatandan ehit olduu hain terör saldrs üzerine Kulp Cumhuriyet Basavclnn silahl terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandas yapma, devletin birliini ve bütünlüünü bozma suçlarn esas olarak balatt soruturmada Kulp Sulh Ceza Hakimliinin kararyla dün tutukland ifade edildi.

Terör örgütü üyeliinden tutukland

Tan, Anayasann 127. maddesi ile 5393 sayl Belediye Kanununun 47. maddelerine istinaden geçici bir tedbir olarak çileri Bakanlnca görevinden uzaklatrld ifade edilen açklamada, Belediye Kanununun 45 ve 46. maddeleri kapsamnda Kulp Kaymakam Mustafa Gözletin Kulp Belediye Bakan vekili olarak Valilikçe görevlendirildii kaydedildi.

Suçlamalar kabul etmediler

Öte yandan, Savclk sorgusundan sonra Sulh Ceza Hakimliine çkarlan 5 kiinin ifade tutanaklarna göre, hiç biri suçlamay kabul etmezken, avukatlar ise, müvekkillerinin 2015 ylndaki Nevruz kutlamas, Milletvekili Leyla Güvenin girdii açlk grevi ile ilgili sosyal medya paylamlar ve konumalarnn delil olarak kendilerine sorulduunu ifade etti.

Tutanaklara göre, HDP Kulp ilçe Bakan Mehmet Abidin Kahraman ifadesinde, 2015teki Nevruz kutlamasnda tertip komitesinde yer aldn, aslan afilerde söylenen arklarda atlan sloganlara hiçbir etkisinin olmadn belirterek, Patlama olaynn meydana geldii gün halamn einin vefat etmesi dolaysyla taziyedeydim. Oturduum srada gelen telefonla Kulpta patlama olduunu duydum. Daha sonra evime geçtim sabaha kar gözaltna alndm. 2014 Aralk ayndan beridir HDP Kulp ilçe Bakanl görevini yürütüyorum. Bu süre zarfndan yasa d hiçbir olaya katlmadm, yasa d hiçbir olaya da müsaade etmem. Bana sorulan sorularla neden gözaltna alndm örendim. Bunun dnda hiçbir bilgim bulunmamaktadr. Suçsuzum. Üzerime atl suçlamalar kabul etmiyorumdedi.

Dosyada gizlilik karar bulunuyor

Kahramann avukat Mehmet Öner, dosyada gizlilik karar mevcut olduunu, sorguda ve ifadede sorular üzerinden anladklar kadaryla müvekkillinin suçsuzluunun ispatlanmas istendiini iddia etti.

Olay ciddi bir katliamdr

Kulp Belediye bakan Mehmet Fatih Ta ifadesinde, 2014teki Nevruz kutlamasnda tertip komitesinde yer aldn, patlamann olduu gün Kulp ilçesinde olduunu, Merkez Camisinde bulunan taziyeye gittiini, sonra belediye urayp ilerini hallettikten sonra Aaçl köyündeki taziyeye katldn söyledi. Daha sonra oförü ile Diyarbakra gittiini ve aracnda GPS cihaz bulunduunu söyleyen Ta, Patlamadan medya vastasyla haberdar oldum. Güvenlik nedeniyle ilçeye gece dönmedim. Sabah Diyarbakrda gözaltna alndm. Patlamann meydana geldii bölgeye daha önce gitmiliim vard. Ancak, 2019 yl içerisinde söz konusu mezraya hiçbir ekilde gitmedim. Patlamann olduu bölgede çalan bir aracmz vard. Belediye otoparkna giren çkan araçlarn talimatn iin niteliine göre biz veya formen verir. Patlamann olduu bölge yaknnda çalan araç benim talimatm ile çkmtr. Biz köyleri ihtiyaç durumuna göre sraladk. Meydana gelen olay ciddi bir katliamdr. Bu olayla ilikilendirilmek beni üzmütür. Suçsuzum. Üzerime atl suçlar kabul etmiyorumdiye konutu.

Olayla ilgili be kii tutukland.

Sulh Ceza Haakimi, üpheliler Emin Ay, Fatma Ay, ener Akta, Mehmet Fatih Ta ve Mehmet Abidin Kahramann üzerine atl suçun vasf ve mahiyeti üphelilerin suçtan kurtulmaya yönelik savunmas, soruturmann halen devam ediyor oluu, yeni delillerin elde edilme ihtimali, delil karartma ve taraflar üzerine bask kurma ihtimali bulunmas üzerine tutuklanmas karar verdi. Aralarnda Belediye bakan, Yardmcs ve HDP ilçe Bakannn da bulunduu 5 kiinin, Devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozma silahl terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandas yapma suçlarndan tutuklandklar belirtildi.

Belediyede arama yaplmt

Kulp Belediyesine ait bir aracn saldrnn gerçekletii yerde patlamadan ksa süre önce görüldüü iddias ve tank ifadeleri üzerine olayn ardndan polis ekiplerince Kulp Belediyesi ile HDP Kulp lçe Bakanlnda yaplan aramada, kamera kaytlaryla baz dokümanlara el konulmutu.

Kayyum göreve balad

Buarada, çileri Bakanlnn kararnn ardnda Kulp Belediyesinin hizmet binas polisler ve zrhl araçlarla ablukaya alnd. Belediyeye kayyum olarak atanan Kaymakam Mustafa Gözlet, belediye binasna geçerken, belediye personelleri ise polislerce kimlik kontrolü ve üst aramasndan geçirildikten sonra belediye binasna alnd.

Ana Sayfaya Git