Kent nefesiz bırakılacak?

Kent Ormanı'nın "Rezerv Yapı Alanı'na" dönüştürülmesi, tepki gördü. Konut alanı olarak belirlenmesinin, kenti oksijensiz bırakacağı ifade edildi.

Haberler 08.05.2019 - 02:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, Kent Ormannn bir ksmnn konut alanna dönütürülmesine ilikin yapt açklamada, Kent Ormannn çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan Rezerv Yap Alan, baka deyie konut alan olarak belirlendiini duyurarak, tepki gösterdi. Kent Ormannn Diyarbakrn akcieri olduuna dikkat çekilen açklamada, Kent Ormannn, kentin yaamsal ihtiyac olan yeil alan ihtiyacn karlamak üzere Yeil Alan olarak planland kaydedildi.

LKELERE AYKIRI

Devletin çevre sorumluluunu düzenleyen Anayasann 56 ve 57nci maddelerinin hatrlatld açklamada, Bu çerçevede; mevcut imar planlarnda yeil alan olan Kent Ormannn konut alanna dönütürülmesi, imar plan bütünlüünü bozduu gibi kentin yeil alan ihtiyacna ve kentte yaayan vatandalarmzn salkl ve dengeli bir çevrede yaam hakkna açkça aykrdr. çevre Kanunu, mar Kanunu ve ilgili mevzuata dayanlarak yaplan imar planlaryla getirilen düzenlemeler, salkl yaam çevrelerinin oluturulmas amacyla belirlenmi standartlar ve kurallar olup yaplamaya uygun olmayan bir alan Yap Rezerv Alan olarak belirlemek, salkl bir yaam ve dengeli bir çevre oluturma ilkesine açkça aykrdr. Yine çevre Kanunu hükümleri uyarnca; çevre politikalarnn olumasnda katlm hakk esas olmasna ramen ilin imar, kentleme ve çevre politikasna önemli bir müdahale içeren böyle bir kararda, konunun birinci dereceden muhatab olarak meslek odalar, birlikler, sivil toplum kurulular ve ildeki vatandalarn görülerinin alnmamas suretiyle bir oldu-bittiye getirilerek, halka ramen-halk yararna Yap Rezerv Alanlar belirlemek veya bu çerçevede kararlar almak son derece isabetsizdir. limizdeki tüm vatandalarmzn yararlanmasna açk bulundurulmas gereken Kent Orman bölgesindeki mevcut aaçlandrma ve yeil alanlarn korunmas ve gelitirilmesi yerine, bu tabiat varlklarnn ve güzelliklerinin (aaçlandrma ve yeil alanlarn) adeta yok olmas sonucunu douracak ekilde yaplanmaya açlmasnn, Anayasal ilke ve kurallarla badatrmak mümkün deildir denildi.

ZN VERMEYECEZ

Yeil alanlarn ekolojik, sosyal, ekonomik ve fiziksel yönden birçok ilevinin olduu açk olduu halde tüm bu ilevlerin yok saylmas suretiyle yeil alanlarn konut alanna çevrilmesine imkan verilmesinin doru olmadnn belirtildii açklamada, mevcut yeil alanlarn Yap Rezerv Alan gerekçesiyle ortadan kaldrlmasnn toplum ve çevre sal açsndan çok olumsuz sonuçlar ortaya çkaracana iaret edildi. Açklamada, unlara dikkat çekildi: Artk yeil alanlarn eksikliinin insanlarn yaamn tehdit ettii bilimsel olarak ortaya konmu bir gerçektir. Bu kapsamda mevcut yeil alanlarn daha sk korunmas ve kentte yaayan nüfus bana düen yeil alan orannn artrlmas gerekirken aksi yöndeki bu karar hukuka uygun deildir. Bu çerçevede; çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan alnan Kent Ormannn konut alanna dönütürülmesine ilikin karar; hukuka, imar planlarna, ehircilik ve planlama ilkelerine, kamu yararna, salkl ve dengeli bir çevrede yaam hakkna açkça aykr olduundan yetkilileri ve ilgilileri bir an önce bu yanl karardan dönmeye davet ediyoruz. Bu konuya ilikin olarak dare Mahkemesi nezdinde dava açtk, konunun yasal takipçisi olacamz, kentin yeil alanlarnn yok edilmesine müsaade etmeyeceimizi kamuoyuna duyururuz.

Ana Sayfaya Git