Kent Ormanı’nın yok edilmesine yargı ‘dur’ dedi

Diyarbakır Barosu’nun Kent Ormanı’nın rezerv yapı alanı olarak belirlenmesine karşı açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Projenin durdurulması için dava açan Mimarlar Odası Başkanı Şerefhan Aydın ise, Kent Ormanı için tehlikenin bitmediğini söyledi.

Haberler 23.11.2019 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu çevre ve Kent Hukuku Komisyonunun, Kent Ormannn rezerv yap alan olarak belirlenmesine kar Diyarbakr 2. dare Mahkemesinde açt davada karar çkt.

Diyarbakr Barosu çevre ve Kent Hukuku Komisyonu adna Avukat Özgür Ylmaz Biçen, Kent Ormannn rezerv yap alan olarak belirlenmesine Diyarbakr 2. dare Mahkemesince yürütmeyi durdurma kararnn verildiini söyledi.

Biçenin yapt açklamada, Kent Ormannn yok edilmesine, rezerv yap alan olarak belirlenmesine ilikin ileme kar Diyarbakr Barosu çevre ve Kent Hukuku Komisyonu olarak hazrladmz davada mahkemece yürütmeyi durdurma karar verdi. Kent Orman ve Kent Park olarak bilinen yeil alann, daval Bakanln 05.12.2018 tarihli ve 226751 sayl Bakanlk Makam Oluru ile Rezerv Yap Alan olarak belirlenmesine ilikin ileminin, açkça hukuka aykr olmas nedeniyle yürütmenin durdurulmas karar verilmesini istediimiz davada mahkemece yürütmeyi durdurma karar verildi denildi.

YÜRÜTMENN DURDURULMASINA

Açklamada mahkeme kararnn ilgili bölümünde unlar aktarld: hukuka aykrl saptanan dava konusu ilemin uygulanmasna devam edilmesi halinde mevcut imar planlarnda yeil alan fonksiyonuna ayrlan, önemli bir ksm ise mera vasf niteliini haiz bulunan ve Kent Orman olarak da bilinen bölgenin yaplamaya açlaca, bu durumun ise telafisi güç zararlara sebebiyet verebilecei açk olduundan, yürütmenin durdurulmas karar verilebilmesi için 2577 sayl dari Yarglama Usulü Kanunundaki aranan koullarn dava konusu olayda gerçekletii sonucuna varlmtr.

Açklanan nedenlerle; hukuka aykrl açk olan dava konusu ilemin; uygulanmas halinde telafisi güç zararlar doabileceinden 2577 sayl dari Yarglama Usulü Kanununun 27. maddesi uyarnca teminat alnmakszn yürütmesinin durdurulmasna karar verilmitir.

KARAR PTAL EDLSN

TMMOB Mimarlar Odas da yakn zamanda projenin durdurulmas için dava açmt. Mimarlar Odas Bakan erefhan Aydn, açtklar dava ile ilgili, Bizim davamza 1 dare, Baronun davasna ise 2. dare Mahkemesi atanmt. 1. dare Mahkemesi bizden bilirkii tayini için harç talep etti. Harc yatrdk ancak henüz bir gelime olmad. Ancak 2 dare direk kurumlardan görü alm ki dorusu da budur. Yani mahkeme Tarm Müdürlüü, DS, Karayollar gibi kurumlardan görü isteyerek sonuca gitmi. 1 idare Mahkemesi ise süreci uzatma yolunu tercih etmi. Bununla ilgili üst mahkemelere bavuracaz. çünkü bu yöntem süreci uzatyor. Sürecin uzamas telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çkarabiliyor. Düünün, 3 bin dönümlük bir alann yaplamaya açlmas bir felakettir ve telafisi mümkün olmayan bir durumdur. Bunun için mahkemenin bir an önce karar vermesi gerekiyor bilgisini verdi.

Baronun açt davada mahkemenin ald yürütmeyi durdurma kararn deerlendiren Aydn, Nihai bir karar deildir ancak çok deerli bir karardr dedi. Aydn, Biz yap rezerv alan olarak ilan edilen Mahabad Bulvarnn üst ksmndaki 3 bin dönümlük alan için alnan kararn iptal edilmesini talep ediyoruz. Kent Ormannn kurtulduunu söyleyemeyiz. Geçici bir tedbir olarak yürütmeyi durdurma karar alnd. Esasnn bozulmas için dosyay güçlendirmemiz ya da kamuoyunu harekete geçirmek için farkl giriimlerde bulunmamz gerekiyor. Bu dosyay Diyarbakr Milletvekili Garo Paylan araclyla Meclise de tadk. Paylan soru önergesi verdi komisyonlarda dile getirdi. Ancak dediimiz gibi henüz bir sonuç alnm deil eklinde konutu.

TELAFS MÜMKÜN OLMAYAN KARARLAR

Mahkeme sürecinin uzamas halinde telafisi mümkün olmayan sonuçlarn ortaya çkabileceini vurgulayan Aydn, Kent Orman yaplamaya açlrsa ve sonra mahkeme projenin iptali yönünde bir karar verirse bunun hiçbir deeri olmayacaktr dedi.

Aydn, unlar söyledi:

Daha önce bu tür uygulamalar gördük. Hatrlayacaksnz, stanbul Sulukulede kentsel dönüüm karar verildi. Sivil toplum örgütleri meslek odalar bu karar mahkemeye götürdü. Ancak mahkeme yllar sonra, kentsel dönüüm gerçekletikten sonra bu projenin iptali kararn verdi. Ancak yaplar bittikten sonra alnan bu kararn hiçbir önemi kalmad. Aynsn Surda yaadk. Surda, bilindii gibi tarih ykld, yerle bir edildi. Yüzlerce tarihi tescilli yap ykld. Biz buna dair davalar açtk ama henüz sonuçlanm deil. Eer ilerde mahkeme bizim lehimize sonuçlanrsa hiçbir önemi olmayacaktr. çünkü mahkeme sonuçlanmadan orada bazalt makyajl villalar yükselmeye balad. Ayn ekilde bir örnek daha vereyim. Krklar Da yamacnda yaplan Dicle Vadisi Projesinin bir etab olan cami ve sosyal tesisin uygulanmas gerçekleti. Bunun üzerine açlan dava yerel mahkeme tarafndan iptal edildi. Dava temyize gitti. stinaf Mahkemesi projenin iptali kararn iptal etti. çünkü yaplar bitmiti, stinaf Mahkemesi de bunu gördü ve böyle bir karar ald muhtemelen. Son yllardaki bu hukuk garabetlerini çok yaadk. Dolaysyla Kent Orman için de böyle bir durumun gerçeklemesini istemiyoruz. Dicle Vadisinde yaplan hatann burada yaplmamasn umut ediyoruz. çünkü buraya müdahale edilirse telafisi mümkün olmayacaktr.

KENT ORMANI OLDUBTTYE GELMESN

Diyarbakr için 3 bin dönümlük arazi üzerindeki yeil alann çok önemli olduuna dikkat çeken erefhan Aydn, New Yorktaki Central Park da 3 bin dönümlük bir arazi üzerindedir ve özenle korunuyor. Halkn buray nasl olumladn, benimsediini, kentin bir simgesi olduunu da görüyoruz. Dolaysyla biz de Kent Orman ayn derecede önemsiyoruz. Bunun için de kamuoyu oluturmak, bürokratik kanallar devreye koyarak bu kararn iptali için giriimlerde bulunmaya devam edeceiz. çünkü u anki karar geçici bir tedbir karardr. Umuyoruz ki mahkeme siyasi baskya ya da Kent Ormannn yaplamaya açlmasn uygun gören kurumlar dikkate almaz ve Diyarbakr halknn çok önemsedii Kent Ormann yaplamaya açacak bir karar almaz. Mahkeme bu projeyi esasndan bozmal. Ülkenin içinde bulunduu kaos ortamnda birileri her eyi oldubittiye getirmeye çalyor. Dileriz ki burada bir hata ilenmez dedi.

Ana Sayfaya Git