Kent ormanına dokunmayınız!

Kayapınar'daki "Kent Ormanı'nın" büyük bölümüne yönelik alınan "Yapı Rezerv Alanı" kararının iptal edilmesi istenirken, Diyarbakır'ın okjiyen deposu olması gereken bölgenin, betonlaşmasına dur denilmesi gerektiği bildirildi.

Haberler 26.07.2019 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TMMOB Diyarbakr l Koordinasyon Kurulu (KK), mar Plannda yeil alan olan Kent Ormannn 2 bin 946 dönümlük bölümünün Rezerv Yap Alan olarak ilan edilmesine ilikin Kayapnar Belediyesi Fen leri antiyesi önünde basn açklamas yapt.

Kent Ormanma dokunma yazl pankartn açld açklamada konuan TMMOB Diyarbakr KK Sekreteri Doan Hatun, kentlerin, doal ve kültürel birçok unsurun birlikte ve karlkl etkileim içinde olduu yaam alanlar olduunu belirterek, bu doal ve kültürel kaynaklarn kentlerde çevre sorunlarnn giderilmesini ve önlenmesini saladn söyledi. mar planlarnda yeil alan olan Kent Orman kavramnn kentlerde zamanla olutuunu hatrlatan Hatun, Kent ormanlar sürdürülebilir kent yaamn güvence altna almak ve kent toplumunun fizyolojik, psikolojik, toplumsal, moral düzeyine önemli katklar salamak üzere orman ekosistemlerinden oluturulan alanlardr dedi.

MERKEZ DAYATMADIR

Hatun, Mahabad Bulvar ve Talaytepe, Mastfro Tepeleri arasnda Büyükehir Belediyesi tarafndan planlanan Kent Ormannn Diyarbakr için çok büyük doal bir deer olduu vurguland. Kent Ormannn kentin en büyük yeil alan olduuna dikkat çeken Hatun, çevre ve ehircilik Bakanlnn Kent Orman alannn yaklak 3 bin dönümünü yap rezerv alan olarak deitirdiini hatrlatt. Böylesi bir deiim kararnda yerel yönetimler, meslek örgütleri ve kentlinin de söz hakk olduunu ifade eden Hatun, Ancak son yllarda uygulanan yereli dikkate almama pratii, bu kararda da kendini göstermitir. Yani direkt Ankara merkezli bir karar alnm ve uygulanmaya çallmaktadr diye konutu.

HASTALIKLIKLARIN ARTMASINA NEDEN OLACAK

Günümüzde çevre sorunlarnn çeitlenerek arttna dikkat çeken Hatun, Kent Ormannn yaplamaya açlmasyla oluacak hava kirliliinin, felç, kalp, akcier kanseri, kronik ve akut solunum yolu ve astm gibi hastalklarn artmasn salayacann altn çizdi. Diyarbakr kentin hzla sanayilemesi ve nüfus art deerlendirildiinde ortalama günlük hava temizleme kapasitesi için insan bana 20-25 aaç ihtiyac olduu vurgulayan Hatun, bu ihtiyacn tam karlanmadan var olan böylesi bir yeil alann yaplamaya açlmasnn akl alr bir ey olmadn belirtti.

HERKESN BU KARARA KARI çIKMASI GEREKR

çevre ve ehircilik Bakanlnn Kent Ormann Yap rezerv alanna dönütürmesine karlk TMMOB KK ve Diyarbakr Barosunun hukuki süreci balattn ve toplumsal duyarllk için çalmalar yaptn ifade eden Hatun, unlar söyledi: Böylesi önemli bir konuda kentin dier dinamiklerinin sessizliini bozmas da gerekmektedir. Büyükehir Belediyesi öncülüünde kentin dier tüm belediyeleri bu kararn iptali için gerekli sonuç alc giriimlerde bulunmaldr. Tüm bu veriler çerçevesinde çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan Yap Rezerv Alan olarak ilan edilen Kent Ormanna yönelik bu kararn biran evvel durdurulup proje alannn yeil alan olarak koruma altna alnmas çarsn tekrarlyoruz.

Ana Sayfaya Git