Görüş Bildir

Kent ormanına dokunmayınız!

Kayapınar'daki "Kent Ormanı'nın" büyük bölümüne yönelik alınan "Yapı Rezerv Alanı" kararının iptal edilmesi istenirken, Diyarbakır'ın okjiyen deposu olması gereken bölgenin, betonlaşmasına dur denilmesi gerektiği bildirildi.

Kent ormanına dokunmayınız!

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İmar Planında yeşil alan olan Kent Ormanı’nın 2 bin 946 dönümlük bölümünün “Rezerv Yapı Alanı” olarak ilan edilmesine ilişkin Kayapınar Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi önünde basın açıklaması yaptı.

“Kent Ormanı’ma dokunma” yazılı pankartın açıldığı açıklamada konuşan TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun, kentlerin, doğal ve kültürel birçok unsurun birlikte ve karşılıklı etkileşim içinde olduğu yaşam alanları olduğunu belirterek, bu doğal ve kültürel kaynakların kentlerde çevre sorunlarının giderilmesini ve önlenmesini sağladığını söyledi. İmar planlarında yeşil alan olan Kent Ormanı kavramının kentlerde zamanla oluştuğunu hatırlatan Hatun, “Kent ormanları sürdürülebilir kent yaşamını güvence altına almak ve kent toplumunun fizyolojik, psikolojik,  toplumsal, moral düzeyine önemli katkılar sağlamak üzere orman ekosistemlerinden oluşturulan alanlardır” dedi.

‘MERKEZİ DAYATMADIR’

Hatun, Mahabad Bulvarı ve Talaytepe, Mastfıroş Tepeleri arasında  Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan Kent Ormanı’nın Diyarbakır için çok büyük doğal bir değer olduğu vurgulandı. Kent Ormanı’nın kentin en büyük yeşil alanı olduğuna dikkat çeken Hatun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kent Ormanı alanının yaklaşık 3 bin dönümünü yapı rezerv alanı olarak değiştirdiğini hatırlattı. Böylesi bir değişim kararında yerel yönetimler, meslek örgütleri ve kentlinin de söz hakkı olduğunu ifade eden Hatun, “Ancak son yıllarda uygulanan yereli dikkate almama pratiği, bu kararda da kendini göstermiştir. Yani direkt Ankara merkezli bir karar alınmış ve uygulanmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

‘HASTALIKLIKLARIN ARTMASINA NEDEN OLACAK’

Günümüzde çevre sorunlarının çeşitlenerek arttığına dikkat çeken Hatun, Kent Ormanı’nın yapılaşmaya açılmasıyla oluşacak hava kirliliğinin, felç, kalp, akciğer kanseri, kronik ve akut solunum yolu ve astım gibi hastalıkların artmasını sağlayacağının altını çizdi. Diyarbakır kentin hızla sanayileşmesi ve nüfus artışı değerlendirildiğinde ortalama günlük hava temizleme kapasitesi için insan başına 20-25 ağaç ihtiyacı olduğu vurgulayan Hatun, bu ihtiyacın tam karşılanmadan var olan böylesi bir yeşil alanın yapılaşmaya açılmasının akıl alır bir şey olmadığını belirtti.

‘HERKESİN BU KARARA KARŞI ÇIKMASI GEREKİR’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kent Ormanı’nı Yapı rezerv alanına dönüştürmesine karşılık TMMOB İKK ve Diyarbakır Barosu’nun hukuki süreci başlattığını ve toplumsal duyarlılık için çalışmalar yaptığını ifade eden Hatun, şunları söyledi: “Böylesi önemli bir konuda kentin diğer dinamiklerinin sessizliğini bozması da gerekmektedir. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kentin diğer tüm belediyeleri bu kararın iptali için gerekli sonuç alıcı girişimlerde bulunmalıdır. Tüm bu veriler çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Yapı Rezerv Alanı’ olarak ilan edilen Kent Ormanı’na yönelik bu kararın biran evvel durdurulup proje alanının yeşil alan olarak koruma altına alınması çağrısını tekrarlıyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi