KHK ile ihraç edilenler Hukukun Üstünlüğü Platformu kurdu

Sivil dayanışmayı sağlamak amacıyla ihraç edilen avukat, savcı, hakim, akademisyen ve bürokratlardan oluşan topluluk, “Hukukun Üstünlüğü Platformu"nu kurdu. Platform, AB Parlamentosu’na yaşadıkları ihlalleri ve taleplerini içeren mektup gönderecek.

Haberler 13.03.2019 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

20 Temmuz 2016 tarihinde OHAL kapsamnda çkarlan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) mesleklerinden ihraç edilen, hakim, savc, avukat, bürokrat ve akademisyenlerin yer ald Hukukun Üstünlüü Platformu kuruldu.

EZLEN MLYONLARIN SES OLMAK

Platform kendi misyonunu ise öyle açklad Gayemiz bizlere yaatlan sistemli iddet ve planl sivil ölüm uygulamalarna kar evrensel hukuk ve ahlak kurallarna bal olarak özgürlüklerimizi ve haklarmz savunmaktr. Amacmz yarg erkinin tam anlamyla bamsz olduu, tüm yurttalarn kim olduuna baklmakszn yarg önünde eit muamele gördü masumiyet karinesi, cezalarn geriye yürümezlii, ispat külfetinin iddia makamnda olmas gibi en temel hukuk ilkelerinin sarslmaz bir ekilde tahkim edildii, siyasetin deil hakikatin hakimiyetinde bir yarg düzeninin yeniden ina çalmalarna yardmc olabilmektir. çabamz önemli bir kesim, kulan tkam, gözünü balam ve azn kapatm olsa bile demokratik prensipler ve yöntemler yardm ile hukukçular bata olmak üzere ezilen milyonlarn sesi olmaktr.

PLATFORMUN FAALYETLER

Platformun gösterecei faaliyetler arasnda ise, ihraç edilen savc ve hakimlerin haklarn korumak, KHKlerde yer almamasna ve meri mevzuatta hiç bir engelleyici hüküm bulunmamasna ramen Avukatlk mesleini icra etmesi engellenenlere engelleri kaldrmak, OHAL döneminde getirilen kstlamalarn ancak OHAL dönemi ile snrl olduuna ilikin Anayasa maddesi 2,5,13,90-son,91,121,122nin emredici hükümlerini hatrlatmak ve gündemde tutmak, savunma hakkn ayakta tutan avukatlara destek olmak, dünya görüü ve inancna, kimliine baklmakszn temel hak ve hürriyetleri çinenen herkesin sesi ve soluu olmak, hukukun üstünlüünün tesisi ve yargnn tarafsz ve bamsz olmas için çalmak.

AB PARLAMENTOSUNA MEKTUP

Platform bu kapsamda, Avrupa Birlii (AB) Parlamentosundaki bütün parlamenterlere, Türkiyede OHAL ile birlikte yaanan ihlalleri ve bunun sonuçlarn içeren bir mektup kaleme alp yarn gönderecek. Mektupta, Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin (AHM) Türkiyeden yaplan bavurulara öncelik tanmas, hukuksuzluklar tespit etmesi ve Türkiye-AB müzakerelerinin devam etmesi yönünde talepler yer alyor.

Ana Sayfaya Git