KHK yetkisine AYM'den iptal

Yüksek Mahkeme, polisin sanal ortamda işlenen suçlarda, yetkili Cumhuriyet Başsavcılığının tespiti amacıyla internet abonelerine ait kimlik bilgilerine ulaşmasına, sanal ortamda araştırma yapmasına yönelik kanun hükmünü iptal etti Kamu iktisadi teşebbüslerine ve bağlı ortaklıklara sözleşmeli alınacak personel için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasına yönelik kuralın iptaline de karar verildi. Ortakları ile yönetim kurulu başkan ve üyelerinin terör örgütlerince iltisaklı yahut bunlarla irtibatlı olduğu Milli İstihbarat Teşkilatı veya Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bildirilen medya hizmet sağlayıcı kuruluşların lisans başvurularının reddedilmesini düzenleyen hüküm de Anayasa'ya aykırı bulundu

Haberler 01.05.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AYM, OHAL döneminde KHK ile getirilen polise sanal ortamda ilenen suçlarda internet abonelerinin kiisel verilerine ulama yetkisi veren düzenlemeyi ve kamu personeli almnda kullanlan güvenlik soruturmas uygulamasn iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Olaanüstü Hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK) ile getirilen ve polise sanal ortamda ilenen suçlarda internet abonelerinin kiisel verilerine ulama yetkisi veren düzenlemeyi iptal etti.

Resmi Gazetenin bugünkü saysnda, Anayasa Mahkemesinin CHP milletvekillerinin 7072 sayl Olaanüstü Hal Kapsamnda Baz Düzenlemeler Yaplmas Hakknda Kanun Hükmünde Kararnamenin Deitirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun baz hükümlerinin iptali için açt dava ile ilgili gerekçeli karar yaymland.

Mahkeme 19 ubat tarihli kararnda, söz konusu KHK ile getirilen düzenlemelerden 3ünü Anayasaya aykr bularak oybirliiyle iptal etti. ptal edilen düzenlemelerden ilki 6112 Sayl Kanun Radyo ve Televizyonlarn Kurulu ve Yayn Hizmetleri Hakknda Kanunda lisans bavurusunun kabul edilme art ile ilgili hüküm oldu.

Mahkeme, Ortaklar ile yönetim kurulu bakan ve üyelerinin terör örgütlerine iltisak yahut bunlarla irtibat olduu MT veya Emniyet Genel Müdürlüü tarafndan bildirilen medya hizmet salayc kurulularn lisans bavurular reddedilir fkrasn Anayasaya aykr bularak iptal etti.

KMLK VERLERNE ULAILMASI PTAL EDLD

Anayasa Mahkemesinin iptal ettii ikinci düzenleme Polis Vazife ve Selahiyet Kanununda polise sanal ortamda internet abonelerine ait kimlik bilgilerine ulama ve aratrma yetkisi veren hüküm oldu. Mahkeme, Polis sanal ortamda ilenen suçlarda yetkili Cumhuriyet Basavclnn tespiti amacyla, internet abonelerine ait kimlik bilgilerine ulamaya, sanal ortamda aratrma yapmaya yetkilidir. Eriim salayclar, yer salayclar ve içerik salayclar talep edilen bu bilgileri kolluun bu suçlarla mücadele için oluturduu birimine bildirir fkrasn Anayasaya aykr bularak iptal etti.

Kuraln Anayasann 13 ve 20nci maddelerine aykr olduu belirtildi.

KAMU PERSONEL ALIMINDA GÜVENLK SORUTURMASI PTAL

ptal edilen üçüncü düzenleme ise, Kamu ktisadi Teebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlemesi ile ilgili KHKdaki ie alnacaklarda aranacak kiiler ile ilgili güvenlik soruturmas yaplmas art oldu. Mahkeme, sözlemeli olarak ie alnacaklarda aranlacak artlar düzenleyen 7nci maddenin Güvenlik soruturmas ve/veya ariv aratrmas yaplm olmak hükmünü Anayasaya aykr bularak iptal etti.

Ana Sayfaya Git