Kobanê'nin inşası için Diyarbakır'da konferans düzenlenecek

Kobanê'nin yeniden inşası için Diyarbakır'da 2-3 Mayıs tarihleri arasında konferans düzenlenecek. Konferansın bilgisi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı'nın katılımıyla Kobanê Kantonu Eşbakanı Enver Müslim tarafından duyuruldu.

Haberler 23.03.2015 - 10:49 Son Güncelleme : 23.03.2015 - 10:49

Kobanê’nin yeniden inşasına dair yürütülen çalışmalar kapsamında 2-3 Mayıs tarihleri arasında bir konferans gerçekleştirilecek. Sonrasında Avrupa’da da konferansın ilk ayağı olarak gerçekleştirilecek konferans, Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı’nın da katıldığı Kobanê Kantonu Hükümet binası önünde yapılan açıklama ile duyuruldu. Yapılacak açıklama öncesi Fırat Anlı başkanlığında bir heyet Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçerek Kobanê’ye gitti.

>Kanton yöneticileri ile birlikte yapılan açıklamayı çok sayıda gazeteci izledi. Yabancı gazetecilerinde izlediği açıklamada bir çevirmen tarafında sözleri simültane olarak İngilizceye de çevrilen Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Salim Müslim, maruz kaldıkları saldırı ve buna karşı sergilendikleri direniş hakkında bilgiler verdikten sonra yaşanan olayların Kobanê’nin yüzde 80 oranında yıkımına yol açtığını ve bunun da yaşam koşullarını zorlaştırdığını ifade etti. Müslim, ardından da Kobanê’nin yeniden inşası için başlattıkları çalışmalar kapsamında Kobanê Kanton hükümeti olarak, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) ile kurulan Eş Yürütme Koordinasyonu, Kürdistani siyasi partiler, kurum ve kuruluşlar olarak 2-3- Mayıs tarihleri arasında Diyarbakır’da konferans düzenleyeceklerini duyurdu.

>Duyurusu yapılan konferansın, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret Odası, Kongreya Jinen Azad (KJA), Diyarbakır Tabipler Odası, TMMOB Diyarbakır Mimarlar Odası, Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ev sahipliğinde yapılacağı da ifade edildi.

>Amed halkının selamlarını iletti

>Enver Müslim’in ardından konuşan konferansın ev sahiplerinden Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, öncelikle Diyarbakır halkının Kobanê halkına olan selamlarını iletti.

>’Kobanê’nin bugün tek başına ayağa kalkması mümkün değil’

>Kobanê’nin bugün karşılarında duran görüntüsüyle insanlık açısından oldukça tarihsel olduğunu dile getiren Anlı, Özgürlüğü için büyük bedeller ödeyen Kobanê’nin yeniden inşası için hazır olduklarını kaydetti. Büyük bir direniş ortaya koysa da Kobanê’nin bugün tek başına ayağa kalkmasının mümkün olmadığının altını çizen Anlı, Kobanê bugün özgür, fakat yaşam şartları yok. Bugün Kobanê’ye sahip çıkma günü. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumlar olarak bu konferansın yürütücüleriyiz. Kobanê bugün 3 cepheden kuşatılmış durumda ve Kobanê’de böylesi bir konferansı yapmak mümkün değil. Bu yüzden de bu konferansa ev sahipliği yapmak bizim için onur ve şereftir dedi.

>’İnsanlık adına direnen Kobanê’ye sahip çıkılmalı’

>Anlı, bu sözlerinin ardından da Kobanêlilerin Kuzeyli kardeşleri olarak bu görevi üstlenme amacı içinde olduklarını belirterek, ister Türk, ister Arap, isterse de Kürt olsun tüm halklara şu çağrıda bulundu: Kobanê tüm insanlık adına bu direnişi gösterdi, bütün insanlık adına bu bedeli ödedi. Bizimde buna sahip çıkmamız gerekiyor. Düzenleyeceğiz konferans, Kobanê’deki yıkımın bütün boyutları ile ortaya konulması ve bunların çözümüne dönük yol haritasının hazırlanması açısından çok önemli bir adım olacaktır. Bu uluslararası konferansın da önemli bir zemini olacaktır.

>Konferansın amacına dair bunları ifade eden Anlı, üç cephesinde çatışmaların devam ettiği Kobanê’nin sadece Türkiye tarafında, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın açık durum olması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti devletinden de Kobanê’nin halini görüp, buna dönük insani adımların atılması beklentisi içerisinde olduklarını kaydetti. Anlı, atılacak bu yönlü bir adımın Kürt sorununun çözümüne de katkı sağlayacağını belirtti.

Ana Sayfaya Git