Kobani davasında savunma yapan Ahmet Türk: "12 eylülleri yaşadık. Bugün de değişen bir şey yok"

Kobani davasında savunma yapan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, “12 Eylülleri, Diyarbakır zindanlarını yaşadık. O dönemin Genelkurmay Başkanı, ‘Bunları Meclis’ten atacaksınız, sokaklarda it gibi öldüreceksiniz' dedi. Dokunulmazlıklarımız kaldırıldı. Bugüne geldiğimizde de değişen bir şey yok” dedi.

Haberler 29.03.2022 - 01:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPnin eski e genel bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan da aralarnda bulunduu 22si tutuklu 108 sankl Kobani davasnn 11inci durumas, Ankara 22. Ar Ceza Mahkemesinde bugün balad. Sincan Cezaevi Kampüsündeki duruma salonunda yaplan durumada, eski Mardin Büyükehir Belediye Bakan Ahmet Türk savunma yapt.

Atadedeler adl örgüte yönelik Ankarada yürütülen soruturma kapsamnda eski Ankara 22. Ar Ceza Mahkemesi Bakan B.ç. gözaltna alnm, ev hapsi artyla serbest braklmt. HDP basn bürosunun verdii bilgiye göre; durumada bu gelime de gündeme geldi. Sank avukat Ali Bozan, iddianameyi mahkemenin ilk bakan B.ç.nin kabul ettiini ve mahkemede eylül ayna kadar yaplan ilemlerde imzas olduunu belirterek unlar söyledi:

B.ç. hakknda bir soruturma varsa mahkemenizin eski bakann, hangi niyetle neleri yaptrmak için HSK Kobani davasna atad. Dosyada teknik takip var, WhatsApp görümeleri var. Teknik takip var ise B.ç. Kobani davasna özel atandktan önce telefon görümeleri, WhatsApp görümeleri ortaya çkacaktr. Etkin bir aratrma yaplrsa bu dosyann bir kumpas davas olduunun ortaya çkaca kanaatindeyiz. Atadedeler toplantsnda MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli ve çileri Bakan Süleyman Soylunun isimlerinin referans olduu basna yansd. ddianamenin içeriini biz bilmeden MHP, Yargtaya bir çarda bulundu. HDPnin kapatlmas için Yargtaya çarda bulunan Devlet Bahçelinin, 2020 ylnda B.ç.nin katld toplantda referans olduu iddialar var. Bu iddia gerçekse sizlerin bugün yarglamay bitirip müvekkillerimiz hakknda beraat ve tahliye karar vermeniz gerekiyor.

Süleyman Soylu Twitterda bir video paylat ve B.ç. mahkeme bakanyd. Müvekkilimizin masumiyet karinesi ihlal edildi. Ayn açklamay Fahrettin Altun da yapt. Müvekkillerimizi hedef gösterdiler. Bunlarn suç olduu söyledik ve sizleri etkilemelerine izin vermemenizi istedik. Mesai arkadan suç örgütü kapsamnda gözaltna alnm ise mahkemeden bunun aratrlmasn talep ederiz.

Bozann ardndan Ahmet Türkün savunmasna geçildi. Türk, savunmasnda, 12 Eylül darbesinden bugüne Türkiyede deien bir ey olmadn belirterek unlar söyledi:

12 Eylülleri, Diyarbakr zindanlarn yaadk. O dönemin Genelkurmay Bakan, Bunlar Meclisten atacaksnz, sokaklarda it gibi öldüreceksiniz dedi. Dokunulmazlklarmz kaldrld. Bugüne geldiimizde de deien bir ey yok. Basklarla bizi demokratik siyasetten koparmaya çaltlar. Kürt sorununun demokratik siyasetle çözüleceine inandmz için bugüne kadar mücadele ettik. Belediye bakanlna geçtikten bir gün sonra kayyumlar yerimize atand. Bugün de haksz, hukuksuz Kobani davas ile kar karyayz.

ID VAHETNE KARI SESSZ KALMAMIZ DÜÜNÜLEMEZ

ID çetelerinin vaheti karsnda suskun kalamazd bu düünülemez. O dönemde düüncelerimizi ortaya koyduk. çaba gösterdik, tüm dünyaya seslendik. ID çetelerinin gözden kaçmamasn, demokrasiye ve insan haklarna destek verilmesini istedik. ID çeteleri ehirleri ykt, yakt, insanlar kaçrd. Biz, o döneme müdahil olduk ve vaheti göstermek için çaba gösterdik.

EMRE TANER LE GÖRÜME YAPTIK

çözüm Süreci balamadan önce dönemin MT Müstear Emre Taner ile görüme yaptk. Sayn Emine Ayna ile birlikte Babakan bizi davet etti, bir süreç balad. Ayla Akat Ata ile birlikte mralya Abdullah Öcalan ile görümek için gittik. Bir taraftan devlet açlm yapmak için bizden destek isteyecek ve bir taraftan da bize arkadan tuzak kuracak. Böyle bir dönem yayoruz.

Bir düündeyken çileri Bakan beni arad ve Kandilden bir heyet geleceini söyledi. Silopi ve Habur arasnda yüz binleri bir tarlada beklettik. Sürece zarar gelmesin dedik. Mardinde gece saat 04:00te beni uykudan uyandrd (çileri Bakan). Yargç ve avukatlar arasndaki sorunun çözülmesi için ortak bir metin düzenledik. imdi bugüne geldiimizde, geçmite yaadklarmzn deimediini görüyoruz. stediimiz, haklarmzn ortak bir deerde buluturulmasdr. Mücadelemiz budur, kimseyi azmettirmeyiz. Partimin desteiyle, yasakl olduum için o zaman bamsz belediye bakan olarak seçildim. Seçilmemin esas nedeni partimin beni desteklemesi. nsanlar tahrik etmek ile bu parti suçlanyor. Genel Bakan suçlanyor. Diyarbakrda ID, mitingin ortasna bomba att, dört insanmz öldü. Selahattin Demirta, kürsüde Provokasyona gelmeyin dedi.

KTDAR GB DÜÜNMEK ZORUNDA DELZ

Siyasetçiyiz, iktidar gibi düünmek zorunda deiliz. Fikirlerimizi halka iletmek gibi bir sorumluluumuz var. Siyasetçi iseniz halkn taleplerini doru okumanz lazm, yaptmz bu. Fikirlerimizi söyledik; Newrozlarda, mitinglerde düüncelerimizi söyledik. Her zaman bar esas aldk, barçl bir süreç için mücadele ettik. Sorunlar demokratik siyasetin çözeceini biliyoruz. Demokratik siyasette srarl olmamzn nedeni demokratik siyasetin sorunlar çözeceine inancmzdan.

Bir hukuk devleti varsa insanlarn fikir ve düüncelerinden yarglanmamas lazm. Zaman zaman siyasetçiler ve basn, HDPnin halk kkrttn söylüyor. Kimi kkrttk, ortada bir ey var m? Partimizin bu davada azmettirici olarak görülmesi hukuk d bir anlaytr. Kobaniye gittiimizde, 16 grup gittik; o dönem belediye bakanydm. Orada bir konuma yaptm. O konuma, ID vahetine suskun kalnmamas içindi. Kobani halkna destek sunduk. 5-6 TIR unu gönderdiimizde Mardin Valisi ile o TIRlar uurladk.

Suçlamalar siyasidir ve talimatla oluturulmutur. Hazrlanm bir iddianame var, hukuksuzdur. Bu yarglamann sizler de farkndasnz. Türkiyede siyasilere verilen bir mesajdr. Bugün iktidar, farkl söylemlerle Kürtlere bak açsn belli ederek, milliyetçi ve apolitik kesimleri yannda tutmak için Kürtleri hedef gösteren bir yaklam göstermitir.

çÖZÜM SÜRECNDE KANDLE, ÖZAL DÖNEMNDE AMA GTTK

Mahkeme Bakan, savunmasnn ardndan Türke dosyada yer alan fotoraflar sordu. Türk, öyle yant verdi:

Zaman zaman siyasi çalmalar yaparken baz toplantlara katlyoruz. Gittiimiz mekanda nelerin olduunu bilme ya da bayraklar indirme gibi bir ansmz yok. Kandilde çekilen bir fotoraf var, o da çözüm Sürecinde çekilen bir fotoraf. Devletin de bu konuda bilgisi var. Özal döneminde ama gittik, bilgisi dahilinde. O zaman bir atekesin salanmas yönünde bir balangçt. 1994te bir eyler çözülebilirdi. Biz amda iken Özaln vefat haberini duyunca o çalmalar sonuçsuz kald.

Ana Sayfaya Git