Kobani iddianamesi kabul edildi...

Kobani olaylarına ilişkin eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 108 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi. Kobani iddianamesinde 108 sanık hakkında 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Haberler 08.01.2021 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamuoyunda Kobani olaylar olarak bilinen, 6-8 Ekim 2014de ülke genelinde yaanan olaylara ilikin, aralarndan eski HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan da bulunduu 27si tutuklu 108 kii hakknda hazrlanan iddianame, Ankara 22nci Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi. Sanklarn tamam 29 ayr suçtan 38er kez arlatrlm müebbet ve 19 bin 680er yl hapis istemiyle yarglanacak.

6-8 Ekim 2014de, sözde PKK terör örgütü yöneticileri ile HDP MYK üyesi ve e bakanlarnca sosyal medya hesaplarndan, örgüte yakn baz basn yayn organlarndan, Suriyenin kuzeyinde yer alan Kobanideki olaylar protesto etmek için sokaa çkma çarlar yapld. çarlarn ardndan Dou ve Güneydou bölgesindeki iller bata olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleim yerinde olaylar çkt. 3 gün süren olaylarn ardndan uzun namlulu silah, molotof kokteyli, havai fiek, ta ve sopa kullanmak suretiyle kamu binalarna, kamu araçlarna, çok sayda ikamete, i yerlerine ve araçlarna zarar verildi. çok sayda vatanda ile güvenlik mensuplarnn yaraland olaylarda 37 kii yaamn yitirdi.

SORUTURMA KAPSAMINDA YENDEN TUTUKLANDILAR

Ankara Cumhuriyet Basavcl, Ankara 19uncu Ar Ceza Mahkemesinde, terör örgütü yöneticilii ve terör örgütü üyelii suçlamalaryla yargland davada tahliyesine karar verilen HDP eski E Genel Bakan Selahattin Demirta ile Figen Yüksekda hakknda, Kobani olaylar nedeniyle soruturma balatt. Demirta ve Yüksekda, kaldklar cezaevlerinden Ses ve Görüntülü Biliim Sistemiyle (SEGBS) araclyla savunma yaptklar Nöbetçi Sulh Ceza Hakimlii tarafndan 2019 Eylül aynda tekrar tutukland. Daha sonra yaplan operasyonlarda Kars Belediye Bakan Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Srr Süreyya Önder, Emine Ayna, Ayla Akat Aka, Nazmi Gör, Beyza Üstün, MYK üyeleri Alp Altnörs, Altan Tan, Gülfer Kaya, Ali Ürkütün de bulunduu çok sayda kii gözaltna alnd. üphelilerden Srr Süreyya Önder ile Altan Tan çkarldklar Nöbetçi Sulh Ceza Hakimlii tarafndan adli kontrol artyla serbest braklrken, dier üpheliler tutukland. Devam eden soruturmalar sonunda, 108 üpheliden 27si tutukland, 6s adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest brakld. Aralarnda terör örgütünün sözde yöneticilerinin de bulunduu firari 75 üpheli hakknda ise yakalama karar çkartld.

DDANAME KABUL EDLD

108 kii hakknda Ankara Cumhuriyet Basavcl tarafndan hazrlanan iddianame Ankara 22nci Ar Ceza Mahkemesi tarafndan kabul edildi. ddianamede, 108 sana devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozma, adam öldürme, adam öldürmeye teebbüs, yama, alkoyma, alkoymaya teebbüs, mala zarar verme, yakarak mala zarar verme, kamu malna zarar verme, yakarak kamu malna zarar verme, i yeri dokunulmazln ihlal, geceleyin i yeri dokunulmazln ihlal, geceleyin açktan hrszlk, açktan hrszlk, hrszlk, geceleyin hrszlk, basit yaralama, silahla basit yaralama, kamu görevlisini silahla basit yaralama, kamu görevlisini kasten basit yaralama, kemik kr oluacak ekilde kasten silahla yaralama, kamu görevlisini kemik kr oluacak ekilde kasten silahla yaralama, silahla kasten yaralama, kamu görevlisini silahla yaralama, i ve çalma hürriyetinin ihlali, ibadethanelere zarar verme, düük yapmaya neden olma, bayrak yakma, 5816 sayl yasaya muhalefet, suç ilemeye tahrik etme suçlar yöneltildi. üpheliler hakknda yöneltilen bu suçlamalardan 38er kez arlatrlm müebbet ve 19 bin 680 yl hapis cezas istendi.

OLAYLARI ORGANZE EDP, YAYMA SUçLAMASI

ddianamede, 37 maktul ve 2 bin 676 madur yer ald. ddianamede, aralarnda Selahattin Demirta, Figen Yüksekda, Ayhan Bilgen, Srr Süreyya Önder, Ayla Akat Ata, Gültan Kanak, Sebahat Tuncel, Emine Ayna ile firari Murat Karaylan, Cemil Bayk, Sabri Ok, Salih Müslüm, Zübeyir Aydar, Erturul Kürkçü, Mehmet Hatip Diclenin de bulunduu 108 sank yer ald. Sanklarn tamam yaanan olaylar, balamasnda ve devamnda sorumlu düzeyde organize etmekle ve örgütün talimat bütünlüü içerisinde iddetli sokak olaylar eklinde ülke geneline yayp terör olaylarna kitlesel boyut kazandrmakla suçland. Örgüt yöneticisi olmakla suçlanan sanklar, tüm suçlardan da ayr ayr sorumlu tutuldu.

108 sann yarglamas Ankara 22nci Ar Ceza Mahkemesinde yaplacak.

Ana Sayfaya Git