Koca: Türkiye salgında ikinci döneme girdi

Türkiye’nin salgında ikinci döneme girdiğini söyleyen Sağlık Bakanı Koca, pandemi sürecinin devam ettiği uyarısında bulunarak, sosyal mesafe ve maske kullanımının önemine dikkat çekti.

Haberler 14.05.2020 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplants ardndan basn toplants düzenledi. Koca, Türkiyenin koronavirüs salgnnda 8inci haftay geride braktn ve yaanan gelimelerin dünyann ilgisini çektiini belirtti. Koca, Türkiyedeki baarnn temel sebebinin yurttalarn alnan tedbirlere uymas olduunu vurgulad.

Her günün kritik olduuna dikkat çeken Koca, 8 hafta süren kimi yoksunluklar kontrolü elden brakmamza yetecek bir zaman deildir. Daha ötesi risk alnm bir an bile hayatlara mal olabilir. Kartmz bir kalabalktan salgn tekrar uç verebilir. Tedbir akln mecburiyetidir dedi.

Koronavirüs salgnn seyrinde herhangi bir deiiklik olmadnn altn çizen Koca, Günlük test kapasitemiz 50 bine ulat halde hastaln gerilemi olmas sebebiyle bu ekilde bir test ihtiyac domuyor. Kovid-19u düündürecek ikayeti olanlara, pozitif vakalarla temas olanlara test yaplmas bulama hzn düürmütür. Hastaln toplum içinde bulama yollarnn kesilmesinde uyguladmz strateji önemli oldu. Bugün saylar 6 bin 930a ulaan filyasyon ekiplerimiz bir hastayla temas olmu 722 bin kiiye ulatlar. Hastaln yaylmn kaynan hareketinden takiple kontrol altna aldk diye konutu.

KNC DÖNEM

Maske kullanm ile virüse kar ciddi önlem alndn kaydeden Koca, salgnn 5inci haftasndan itibaren istikrarl bir iyileme içinde olunduunu ve uanda salgnn kontrol altnda olduunu belirtti. Koca, Koronavirüsle birinci mücadelesini tamamlamtr, ikinci dönemin ilk günlerindeyiz dedim. Baar ilk dönemde olduu gibi yine tedbirlere baldr. Virüsü tayan insanlarn tamamnn izolasyon altnda olduunu düünmek tehlikelidir. Virüs tam bilemeyeceimiz bir dönem boyunca aramzda varln sürdürecektir. Salgn hastalklar frsat tutkunudur, virüse bu frsat tanrsak bir ay öncesine dönmek ihtimal dahilindedir, örnek olduumuz dünyaya bu sefer ders olabiliriz, güç bizdeyken buna izin vermeyelim uyarsnda bulundu.

PANDEM SÜREC OLDUU UNUTULMAMALI

Pandemi sürecinde olunduunun unutulmamas gerektiini dile getiren Koca, öyle devam etti: Pazar yeri kalabalna tedbirsiz karmak risktir. Koronavirüsten ödün vermek çikolatayla rejimi bozmaya benzemiyor. Riskle hangi ortamda karlaacamz bilemeyiz. çok salkl, belki de hiç belirti göstermeyen biri size hastalk bulatrabilir, siz virüsü ondan alp bakasnn hastalna sebep olabilirsiniz.

Türkiye olarak dünyadan önce mücadelemizin ikinci dönemindeyiz. Geldiimiz nokta o kadar umut verici ki çalanlarn saln korumak için test laboratuvarlar açyoruz. Bakanlk olarak yeni yaamn gerektirdii salk standartlarn oluturuyoruz. Süreç tipik normalleme deil, eski günler tam olarak geri dönmüyor. Salgn bir hayat biçimi getirdi ve nelerin mümkün olduunu gösterdi. Bugün artk müzik gruplar her üyenin kendi bilgisayarndan internet üzerinden veriyor. Büyük kurumlarm toplantlar videokonferanslarla yaplyor. Bu dünya Vuhan öncesi dünya deil, yeni normaller, yepyeni imkanlar kefediyoruz.

KONTROLLÜ SOSYAL HAYAT

Salgn sürecinde doan tedbirli hayat tarzna kontrollü sosyal hayat diyoruz diyen Kocann açklamasnn devam öyle: Bizler kontrollü sosyal hayat ikinci dönemin stratejisi olarak görmekteyiz. Beklentimiz bugüne kadar olduundan çok daha sk biçimde uymanzdr. Virüsün bulama kabiliyetinin yüksek olduu kesindir. Birey olarak her birimiz için kontrollü hayat maske art sosyal mesafe demektir. Ayn zamanda riskli ortamlardan uzak durmak, günlük hayatmz ise riski minimalize edecek ekilde düzenlemektir. Bir ey olmaz cümlesinin üstünü çizmenizdir. Baaryla uygulanmas kurumlarn katklarna, alacaklar tedbirlere baldr. Bu sosyal alann yeniden düzenlenmesiyle mümkün olacaktr. Örnein ulamda yeni bir oturma düzenine gidilmesi kaçnlmaz gözükmektedir. Virüsün yaylmasna, bireyler iççin risk oluturmasna elverili her ortamn düzenlenmesi bu kapsamdadr.

Koca, yerel yönetimlerden özel sektöre sorumluluk dütüünün altn çizdi. Koca, yeni döneme tam olarak girilmediini belirterek, Zorunluluk yoksa dar çkmayalm, iimiz ya da ihtiyaçlar için dar çkmsak younluu az yerleri tercih edelim. Tedbirleri esnetenleri ya da risk yokmu gibi davrananlar uyaralm. Kontrollü sosyal hayat, salgnla mücadelede sorumluluun paylald hayattr. Bu noktada salamamz gereken ey güçlü istikrardr ifadelerini kulland.

TURZM BAYRAMDAN SONRA AçILACAK

Koca, açklama ardndan gazetecilerin sorularn yantlad.

Gazetecilerin salgn döneminde Türkiyede turizmin açlp, açlmayacana dair sorusuna Koca, Turizm Bakanlmzla youn bir çalma dönemi geçirdik ve devam ediyoruz. Bilim Kurulumuzun da bu anlamda alnmas gereken tedbirleri belirtip sezonun açlmasyla tedbirlerin nasl devam edebileceiyle ilgili plan yapld. Bayramdan sonra kontrollü olmak kaydyla yurt dnda gelenleri test yaparak bunu daha salkl götürme eilimindeyiz. Erken dönemde testlere balam olarak, PCRla bunu yapmak istiyoruz. Devamnda da iletmelerin ve çalanlarn hangi kurallara uymas gerektiiyle ilgili rehber hazrlanm oldu. Bunu da hem çalanlar, turistler, hangi tedbirlere uymalar gerektiini görmü olacak. Hangi hastanelerimizin iletmelerle yakn irtibat içinde olmas gerektiiyle ilgili bütün hazrlklarmz yaptk, bayramdan sonra kontrollü ekilde devreye alma gayreti içinde olacaz yantn verdi.

MASKE VE SOSYAL MESAFE

AVMler ve marketlerde yaanan younluk görüntülerinin sorulmasna ilikin de Koca, kontrollü sosyal hayat vurgusuna dikkat çekerek, maske ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiini belirtti. Koca, Yer yer bu kurallara uyulmadn görüyoruz, bunlarn asla ve asla olmamas gerekiyor. Hepimiz uygun ifade tarzlaryla birbirimizi uyarabiliriz. Bu toplumun genelini ilgilendiren bir salgndan bahsediyoruz. Hiç kimsenin kendi bana istedii gibi hareket etmeye hakk olamaz. Eer bu tedbirlere uyma içinde bir gayrette olursak ikinci bir dalgann olma durumunu önlemi oluruz dedi.

BAIIKLIK HARTASI

Baklk haritas için 150 bin kiinin tespit edildiini kaydeden Koca, bu dönemde PCR testi ve PCRa ilave bir antikor testi de yapmak istediklerini aktard. Koca, 150 bin kii üzerinden yaplacak baklk haritasnn haftaya balayacan duyurdu. Ramazan Bayramnda sokaa çkma yasa uygulanp uygulanmayacana dair de Koca, salgnn seyrine göre karar verileceini belirtti.

Camilerin açlp, açlmayacana dair de Koca, Camilerle ilgili dorusu dünyada yer yer baz uygulamalarn olduunu biliyoruz. Türkiyede de benzer, özellikle salgnn seyrine göre, gündeme gelebilir. Bilim Kurulunda bu anlamda bir gündem olmad ama önümüzdeki günlerde gündeme gelmi olur. Olabilecek gibi olursa daha çok tedbirli, belli kurallarla dedi.

Ana Sayfaya Git