Koca: Türkiye salgında ikinci döneme girdi

Türkiye’nin salgında ikinci döneme girdiğini söyleyen Sağlık Bakanı Koca, pandemi sürecinin devam ettiği uyarısında bulunarak, sosyal mesafe ve maske kullanımının önemine dikkat çekti.

Koca: Türkiye salgında ikinci döneme girdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı ardından basın toplantısı düzenledi. Koca, Türkiye’nin koronavirüs salgınında 8’inci haftayı geride bıraktığını ve yaşanan gelişmelerin dünyanın ilgisini çektiğini belirtti. Koca, Türkiye’deki başarının temel sebebinin yurttaşların alınan tedbirlere uyması olduğunu vurguladı.

Her günün kritik olduğuna dikkat çeken Koca, “8 hafta süren kimi yoksunluklar kontrolü elden bırakmamıza yetecek bir zaman değildir. Daha ötesi risk alınmış bir an bile hayatlara mal olabilir. Karıştığımız bir kalabalıktan salgın tekrar uç verebilir. Tedbir aklın mecburiyetidir” dedi.

Koronavirüs salgının seyrinde herhangi bir değişiklik olmadığının altını çizen Koca, “Günlük test kapasitemiz 50 bine ulaştığı halde hastalığın gerilemiş olması sebebiyle bu şekilde bir test ihtiyacı doğmuyor. Kovid-19'u düşündürecek şikayeti olanlara, pozitif vakalarla teması olanlara test yapılması bulaşma hızını düşürmüştür. Hastalığın toplum içinde bulaşma yollarının kesilmesinde uyguladığımız strateji önemli oldu. Bugün sayıları 6 bin 930'a ulaşan filyasyon ekiplerimiz bir hastayla teması olmuş 722 bin kişiye ulaştılar. Hastalığın yayılımını kaynağın hareketinden takiple kontrol altına aldık” diye konuştu.

İKİNCİ DÖNEM

Maske kullanımı ile virüse karşı ciddi önlem alındığını kaydeden Koca, salgının 5’inci haftasından itibaren istikrarlı bir iyileşme içinde olunduğunu ve şuanda salgının kontrol altında olduğunu belirtti. Koca, “Koronavirüsle birinci mücadelesini tamamlamıştır, ikinci dönemin ilk günlerindeyiz dedim. Başarı ilk dönemde olduğu gibi yine tedbirlere bağlıdır. Virüsü taşıyan insanların tamamının izolasyon altında olduğunu düşünmek tehlikelidir. Virüs tam bilemeyeceğimiz bir dönem boyunca aramızda varlığını sürdürecektir. Salgın hastalıklar fırsat tutkunudur, virüse bu fırsatı tanırsak bir ay öncesine dönmek ihtimal dahilindedir, örnek olduğumuz dünyaya bu sefer ders olabiliriz, güç bizdeyken buna izin vermeyelim” uyarısında bulundu.

‘PANDEMİ SÜRECİ OLDUĞU UNUTULMAMALI’

Pandemi sürecinde olunduğunun unutulmaması gerektiğini dile getiren Koca, şöyle devam etti: “Pazar yeri kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir. Koronavirüsten ödün vermek çikolatayla rejimi bozmaya benzemiyor. Riskle hangi ortamda karşılaşacağımızı bilemeyiz. Çok sağlıklı, belki de hiç belirti göstermeyen biri size hastalık bulaştırabilir, siz virüsü ondan alıp başkasının hastalığına sebep olabilirsiniz.

 Türkiye olarak dünyadan önce mücadelemizin ikinci dönemindeyiz. Geldiğimiz nokta o kadar umut verici ki çalışanların sağlığını korumak için test laboratuvarları açıyoruz. Bakanlık olarak yeni yaşamın gerektirdiği sağlık standartlarını oluşturuyoruz. Süreç tipik normalleşme değil, eski günler tam olarak geri dönmüyor. Salgın bir hayat biçimi getirdi ve nelerin mümkün olduğunu gösterdi. Bugün artık müzik grupları her üyenin kendi bilgisayarından internet üzerinden veriyor. Büyük kurumlarım toplantıları videokonferanslarla yapılıyor. Bu dünya Vuhan öncesi dünya değil, yeni normaller, yepyeni imkanlar keşfediyoruz.”

KONTROLLÜ SOSYAL HAYAT

“Salgın sürecinde doğan tedbirli hayat tarzına kontrollü sosyal hayat diyoruz” diyen Koca’nın açıklamasının devamı şöyle: “Bizler kontrollü sosyal hayatı ikinci dönemin stratejisi olarak görmekteyiz. Beklentimiz bugüne kadar olduğundan çok daha sıkı biçimde uymanızdır. Virüsün bulaşma kabiliyetinin yüksek olduğu kesindir. Birey olarak her birimiz için kontrollü hayat maske artı sosyal mesafe demektir. Aynı zamanda riskli ortamlardan uzak durmak, günlük hayatımızı ise riski minimalize edecek şekilde düzenlemektir. Bir şey olmaz cümlesinin üstünü çizmenizdir. Başarıyla uygulanması kurumların katkılarına, alacakları tedbirlere bağlıdır. Bu sosyal alanın yeniden düzenlenmesiyle mümkün olacaktır. Örneğin ulaşımda yeni bir oturma düzenine gidilmesi kaçınılmaz gözükmektedir. Virüsün yayılmasına, bireyler iççin risk oluşturmasına elverişli her ortamın düzenlenmesi bu kapsamdadır.”

Koca, yerel yönetimlerden özel sektöre sorumluluk düştüğünün altını çizdi. Koca, yeni döneme tam olarak girilmediğini belirterek, “Zorunluluk yoksa dışarı çıkmayalım, işimiz ya da ihtiyaçlar için dışarı çıkmışsak yoğunluğu az yerleri tercih edelim. Tedbirleri esnetenleri ya da risk yokmuş gibi davrananları uyaralım. Kontrollü sosyal hayat, salgınla mücadelede sorumluluğun paylaşıldığı hayattır. Bu noktada sağlamamız gereken şey güçlü istikrardır” ifadelerini kullandı.

‘TURİZM BAYRAMDAN SONRA AÇILACAK’

Koca, açıklama ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin salgın döneminde Türkiye’de turizmin açılıp, açılmayacağına dair sorusuna Koca, “Turizm Bakanlığı'mızla yoğun bir çalışma dönemi geçirdik ve devam ediyoruz. Bilim Kurulu'muzun da bu anlamda alınması gereken tedbirleri belirtip sezonun açılmasıyla tedbirlerin nasıl devam edebileceğiyle ilgili plan yapıldı. Bayramdan sonra kontrollü olmak kaydıyla yurt dışında gelenleri test yaparak bunu daha sağlıklı götürme eğilimindeyiz. Erken dönemde testlere başlamış olarak, PCR'la bunu yapmak istiyoruz. Devamında da işletmelerin ve çalışanların hangi kurallara uyması gerektiğiyle ilgili rehber hazırlanmış oldu. Bunu da hem çalışanlar, turistler, hangi tedbirlere uymaları gerektiğini görmüş olacak. Hangi hastanelerimizin işletmelerle yakın irtibat içinde olması gerektiğiyle ilgili bütün hazırlıklarımızı yaptık, bayramdan sonra kontrollü şekilde devreye alma gayreti içinde olacağız” yanıtını verdi.

MASKE VE SOSYAL MESAFE

AVM’ler ve marketlerde yaşanan yoğunluk görüntülerinin sorulmasına ilişkin de Koca, kontrollü sosyal hayat vurgusuna dikkat çekerek, maske ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Koca, “Yer yer bu kurallara uyulmadığını görüyoruz, bunların asla ve asla olmaması gerekiyor. Hepimiz uygun ifade tarzlarıyla birbirimizi uyarabiliriz. Bu toplumun genelini ilgilendiren bir salgından bahsediyoruz. Hiç kimsenin kendi başına istediği gibi hareket etmeye hakkı olamaz. Eğer bu tedbirlere uyma içinde bir gayrette olursak ikinci bir dalganın olma durumunu önlemiş oluruz” dedi.

BAĞIŞIKLIK HARİTASI

Bağışıklık haritası için  150 bin kişinin tespit edildiğini kaydeden Koca, bu dönemde PCR testi ve PCR'a ilave bir antikor testi de yapmak istediklerini aktardı.  Koca, 150 bin kişi üzerinden yapılacak bağışıklık haritasının haftaya başlayacağını duyurdu. Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı uygulanıp uygulanmayacağına dair de Koca, salgının seyrine göre karar verileceğini belirtti.

Camilerin açılıp, açılmayacağına dair de Koca, “Camilerle ilgili doğrusu dünyada yer yer bazı uygulamaların olduğunu biliyoruz. Türkiye'de de benzer, özellikle salgının seyrine göre, gündeme gelebilir. Bilim Kurulu'nda bu anlamda bir gündem olmadı ama önümüzdeki günlerde gündeme gelmiş olur. Olabilecek gibi olursa daha çok tedbirli, belli kurallarla” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz