Kolay kazanılan parada risk yüksektir

Kripto paraya olan talebin özellikle internet ve teknolojiyle iç içe olunan koronavirüs sürecinde arttığına dikkat çeken Yönetim ve Strateji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Demir, “Yakın zamanda yatırım yapanların kazanç sağlayacağını düşünmüyorum. Yasal otoritenin denetimleri sıkılaştırması ve lisanslama şart. Türkiye’de 5 milyon kişi kripto para alıp, satıyor. Unutmayın ki paranın kolay kazanıldığı yerde risk yüksektir” dedi.

Haberler 29.04.2021 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Strateji Uzman Doç. Dr. Bülent Demir, son dönemde madurlar artan kripto paraya yönelik deerlendirmelerde bulundu. Kolay yoldan kazanlan paradaki yüksek riske dikkat çeken Dr. Demir, vatandalara uyarlarda bulunarak, yaplmas gerekenlere yönelik bilgi verdi.

PANDEMYLE BRKEN SICAK PARANIN AKMASI GEREKYORDU

Özellikle koronavirüs sürecinde kripto para kullanmna yönelimin arttn söyleyen Doç. Dr. Demir, çünkü bu dönemde daha fazla teknolojiyle iç içe olduk. Ama kripto paralarn herhangi bir merkezi yok. Dünyann farkl ülkelerinde faaliyet gösteren çeitli platformlar üzerinden insanlar bu varlklar kendi aralarnda alp, satyor. Hzl ve teknolojik bir yöntem. Dünyada pandemi nedeniyle oluan scak parann da bir yere akmas gerekiyordu. Salgnn balad ilk dönemde o parann yatrma dönme ihtimali zayft. Dolaysyla scak para kendine bir yol bulacak, bulduu yol ise kripto paralarn olduu platformlar olarak karmza çkyor diye konutu.

KOLAY PARA BERABERNDE RSK GETRR

Son günlerde kripto paralar üzerinden dolandrclk yapldna yönelik ise Doç. Dr. Demir, Bu platformlarn hepsinin kötü niyetli kiilerin elinde olduu anlamna gelmez. Kripto varlklar hiçbir mevzuata uymuyor, tanmlamas yok. Risk yüksek, kolay para kazanma ihtimali var. nsanlar da cezbeden budur. Ama unu unutmayn kolay para beraberinde riski getirir ifadelerini kulland.

LEM HACM BORSA STANBULDAN FAZLA

Türkiyede 5 milyon kiinin kripto para borsalarnda alm, satm yaptn aktaran Doç. Dr. Demir, Dünyada 9 bine yakn kripto varlk var. 3 bine yakn da bu varlklarn ilem gördüü platformlar bulunuyor. Borsa stanbulun günlük hacminden daha çok bu platformlarda ilem hacmi gerçekleiyor. Platformlar, basit irket yaplanmas mantyla kuruluyor, denetleyen bir kurum yok. Ama arka tarafta büyük bir teknoloji bulunuyor dedi.

KRPTO PARA BORSALARINA LSANSLAMA ART

Kripto para borsalarnn finansal kurum niteliinde olmas gerektiini vurgulayan Doç. Dr. Bülent Demir, Bunun için de lisanslama art. BDDK ile Sermaye Piyasalar Kurulunun denetimi altnda olmalar lazm. Platformlarn batmas halinde yatrmclarn paralarn geri almas için belli öz sermayeye sahip olmallar. Yönetim kurulunda kimler var, çeitli kriterler ve derecelendirmeler getirmek lazm. Yasala otoritelerin bu sektöre el atmas gerekiyor. Son yaanana hadiselerden sonra önümüzdeki günlerde lisanslamann olaca, dier finans kurumlarnn da tabi olduu mevzuat ile kanunlara uygun faaliyet göstermeleri zorunlu hale gelecektir diye konutu.

Doç. Dr. Demir, Elinizde bir akll telefon veya bilgisayar varsa dünyann her yerinden kripto para alabilirsiniz çünkü teknolojiyle alakalal bir durum. nsanlar finansal okuryazarlklar olmad halde kulaktan dolma bilgilerle kripto para alp, satyor. Birçou zara ediyor, kar eden tesadüfen ediyor. Salgn döneminde yatrm arac olarak da deerlendirildi. nsanlara can simidi oldu. Kurumsal yatrmclar da buna yöneldi. Kripto paralarn yakn zamanda kazanç salayacan düünmüyorum ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git