Korona alarmı

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs tedbirlerine ilişkin 81 ilin valiliğine ek genelge gönderdi. Ev karantinasına alınan kişiler 7 gün boyunca kolluk kuvvetlerince denetlenecek. Toplu organizasyonlarda maske ve mesafe kuralından taviz verilmeyecek.

Haberler 06.08.2020 - 12:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan paylalan genelgeye göre; valilikler ve kaymakamlklarca, hastaln ar seyrettii vakalar hariç olmak üzere hastalk belirtisi gösteren kiiler ile temasl olduklar kiilerin numuneleri evlerinde alnacak. zolasyon süreçleri evlerinde izlenecek, tedavilerinin evlerinde yaplmasna, salk birimlerine ihtiyaç duyulan araç ve personel desteinin ivedilikle verilmesine yönelik tedbir alnacak.

ZOLASYONA TAB TUTULAN KLER DENETLENECEK

Evlerinde izolasyona tabi tutulan kiilerin, 7 günlük süre içerisinde izolasyon artlarna uyumlar kimlik bilgileri l Salk Müdürlüklerince temin edilerek valilik, kaymakamlk ve kolluk birimlerince takip edilecek ve bu kiiler sklkla denetlenecek. llerde vali yardmcs, ilçelerde kaymakamlar bakanlnda Filyasyon çalmalar Takip Kurullar oluturulacak. Bu kurullarca hasta, yatan hasta, ar hasta ve izolasyondaki kii saysndaki deiim bire bir takip edilerek her gün saat 16.00da salk, kolluk ve uygun görülen dier birim temsilcileriyle bir araya gelinecek. Alnmas gerekli önlemlerin belirlenmesi ve hasta, yatan hasta, ar hasta ve izolasyondaki kiinin temasllarna daha hzl ve etkili ulaabilmek amacyla oluturulan filyasyon ekiplerine kolluk birimleri ile köylerde, mahallelerde muhtar, öretmen ve imamlarca gerektiinde destek verilecek ve bu kiiler bilgilendirilerek izolasyonda kalmalar salanacak. Ayrca vatandalar, hastaln erken dönemde tespiti ve izolasyon sürecinin balatlabilmesi için ilk belirtileri hissettikleri anda salk kurulularna bavurmalar yönünde bilgilendirilecek.

Basn açklamas, konuma ve dier iletiim platformlarndaki paylamlarda temizlik, maske ve mesafe vurgusu yaplacak. Maske kullanm ile fiziki mesafeye uyulmasnn hastaln yaylm hzn azaltt göz önünde bulundurularak denetimde bulunan personelin örnek olmasna yönelik gerekli uyarlar yaplacak. l baznda hasta, yatan hasta, ar hasta ve izolasyondaki kii saysndaki deiimin bizzat takip edilerek art ve azallara göre gerekli tedbirler alnacak. Günlük ve haftalk art oranlar yüksek seyreden illerde ilave tedbirler ve denetim faaliyetleri en üst seviyede uygulanacak. Koronavirüs denetim faaliyetlerinin etkinlii ve görünürlüü artrlacak.

TOPLU ORGANZASYONLARDA, MASKE VE MESAFEDEN TAVZ VERLMEYECEK

Düün, nian, sünnet ve benzeri organizasyonlarda; maske kullanm ile fiziki mesafeye aykr durumlara müsaade edilmeyecek. Uyulmas zorunlu kurallara ilikin sektör temsilcileri, iletmeciler, organizatörler ve esnaf odalar temsilcileri ile toplantlar düzenlenecek. l ve lçe Hfzsshha Kurulu kararlar ilgililere tebli edilecek, tedbirlere riayet etmeleri hususunda uyarlacak. Uyarc ve uzman denetim ekipleri marifetiyle denetimler gerçekletirilecek. Birinci ihlalde uyar, ikinci ihlalde idari para cezas, üçüncü ihlalde 1 gün süreyle faaliyet durdurma, dördüncü ihlalde 3 gün süreyle faaliyet durdurma cezalar uygulanacak. Uyarc ve uzman denetim ekipleri dnda ayrca, tedbirlere riayet edilip edilmediini tespit etmek üzere sivil personel veya resmi görevliler (sivil kyafetli) marifetiyle denetim yaplacak. Denetimlerin uyarc, rehberlik edici ve caydrc bir anlayla nezaketle yaplacak.

TAZYELER KISITLANACAK

Toplu taziye uygulamasnn olduu Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki iller bata olmak üzere tüm illerde; taziye evlerinde, evlerde, açk alanlarda, taziye yaplmamas hususunda tekraren l/lçe Hfzsshha Kurullarnda karar alnacak. Ayrca bu konuya ilikin cami ve belediye hoparlörleri ile kolluk araçlarndan özellikle Dou ve Güneydou Anadolu Bölgelerindeki illerde günde en az 1 kez anons yaplacak. Anonslarda, Kymetli hemehrilerimiz, salgn tehlikesi devam etmektedir. Yaplan tespitlerde salgnn taziyelerden daha fazla yayld anlalmtr. Taziyelerimizin salgn döneminde toplu ekilde hiçbir ortamda yaplmamas karar alnmtr. Cenab- Allah tüm geçmilerimize rahmet eylesin ifadeleri kullanlacak.

SALGINLA MÜCADELENN YEN DÖNEMNDE PLOT L, KIRIKKALE

Koronavirüs salgn ile mücadelede uygulanacak yeni yöntemler, pilot il seçilen Krkkale özelinde uygulanacak. Valilik bünyesinde salgn denetim faaliyetlerinin tek elden egüdümünü ve yönetimini salayan l Salgn Denetim Merkezi oluturulacak. hlallere dair her türlü ikyet ve ihbarlarn yaplabilecei bir çar sistemi kurulacak. Denetlenen i yerleri, ehir içi toplu tama araçlar, ticari taksiler ve kiilerin isim, adres, zaman, varsa ihlalin mahiyeti ve dier bilgilerin kaydedilecei merkezi bir veri taban oluturulacak. Tüm kurumlarn personel ve araç destei ile yetkilendirilmi uyarc ve uzman denetim ekipleri oluturulacak. yerleri, ehir içi toplu tama araçlar ve ticari taksilerde Hayat Eve Sar Güvenli Alan sisteminin kullanmnn yaygnlatrlmas ve vatandalarn sistem üzerinden gelen salgn kurallarna uyumu deerlendiren geri bildirimlerine göre denetimler younlatrlacak. Bu süreç sonunda tedbirlere uyan i yerlerinin ödüllendirilmesi ve dier i yerlerinin tevik edilmesi amacyla art arda yaplan üç denetim sonucunda Salk Bakanl Covid-19 Salgn Yönetimi ve çalma Rehberi ile çileri Bakanl denetim formlarnda belirtilen kurallara uyduu tespit edilen i yerleri, ehir içi toplu tama araçlar ve ticari taksilere Güvenli Alan logosu verilecek.

Koronavirüs l Denetim Uygulamas Modeli ad verilen uygulama Krkkalede elde edilecek sonuçlara göre dier illerde de yaygnlatrlacak.

Ana Sayfaya Git