Korona virüsüne Türkiye alarmı

Çin'de ortaya çıkan ve çeşitli ülkelere yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı Türkiye'de bir dizi sağlık ve güvenlik tedbiri alındı, İran'a açılan sınır kapıları geçici kapatıldı.

Haberler 26.02.2020 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hastaln randa görülmesinin ardndan atei olan veya öksürük, burun aknts, haprk, halsizlik ve solunum sknts gibi hastalk belirtileri bulunan yolcularn snrdan girilerine izin verilmedi.

Salk Bakanl Bilim Kurulu, ran gündemiyle yapt toplantnn ardndan snr hareketinin azaltlmas yönünde tavsiye karar verdi. randaki tablonun arlamas nedeniyle komu ülkeyle snrlarn geçici kapatlmas karar alnd.

Dileri, Milli Savunma, çileri, Ulatrma, Ticaret ve ilgili dier bakanlklarla koordineli alnan karar, çileri Bakanlnca valiliklere bildirildi.

çileri Bakan Süleyman Soylunun imzasyla 81 ildeki valilikler, l Emniyet Müdürlükleri, l Jandarma Komutanlklar, l Göç Müdürlükleri ile hudut snr kaplarna Hudut kaplarnda alnmas gereken tedbirlerle ilgili bilgilendirildi.

Genelgenin ardndan ran ile Türkiye arasnda kara ve demir yolu geçilerine imkan veren Ar/Gürbulak, Van/Kapköy, Hakkari/Esendere, Idr/Dilucu kara hudut kaplar ile Van/Kapköy demir yolu hudut kaps geçici süreyle giri-çklara kapatld.

- Vaka says 80 bini at

Kovid-19, dünya genelinde 80 binden fazla kiiye bulat. Salgn nedeniyle çin ana karasnda 2 bin 663, Hong Kong Özel dari Bölgesinde 2 kii hayatn kaybetti.

randa 16, Japonyada 4, Güney Korede 8, talyada 7, Tayvan, Filipinler ve Fransada birer kii Kovid-19 nedeniyle yaamn yitirdi.

Virüs bulaan kii says dünya genelinde 80 bini geçerken çin ana karasnda 77 bin 658, Hong Kong Özel dari Bölgesinde 81 ve Makau Özel dari Bölgesinde 10 vakaya rastland. Tayvanda da 30 kiide Kovid-19 tespit edildi.

Kovid-19in görüldüü bildirilen ülkelerin yetkili salk kurumlar ve yerel basnndan derlenen verilere göre, vaka saylar öyle sraland:

Japonya 850, Güney Kore 893, talya 229, Singapur 89, ran 61, ABD 35, Tayland 35, Avustralya 23, Malezya 22, Vietnam 16, Almanya 16, ngiltere 13, Birleik Arap Emirlikleri 13, Fransa 12, Kanada 11, Hindistan 3, Filipinler 3, Kuveyt 3, Rusya 2, spanya 2, srail 2, Amman 2, Bahreyn 1, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, sveç 1, Finlandiya 1, Msr 1, Lübnan 1.

- Türkiyede vakaya rastlanmad

Salk Bakan Fahrettin Koca, 21 ubatta gerçekletirilen Bilim Kurulu toplantsnn ardndan, erken dönemde aldklar tedbirlerle bugüne kadar bu hastal Türkiyeden uzak tutmay baardklarn açklad.

Tüm süreçleri effaflkla yönettiklerini belirten Koca, Kovid-19 yani yeni koronavirüse ülkemizde u ana kadar rastlanmad ve bulunmad. çabamz bundan sonra da olmamas yönünde. dedi.

Koca, vaka tespiti olursa uygulanacak tüm önlemlerin önceden belirlendiini, yeteri kadar antiviral ilaç ve medikal malzeme gibi ihtiyaçlarn depolandn, tedarik zincirinin salam olduunu ve bu noktada endie edilmemesi gerektiini kaydetti.

- çindeki Türk vatandalar getirildi

Kovid-19 salgnnn yaand Vuhan kentindeki Türk vatandalar, organize ve yüksek koordinasyona sahip bir operasyon sonucunda askeri kargo uçayla Türkiyeye getirildi.

Vuhanda yaayp Türkiyeye dönme taleplerini ileten vatandalarn, ambulans uçakla salk ekipleri ve enfeksiyon uzmanlar eliinde salkl bir ekilde Türkiyeye getirilmesi saland.

Türkiyeye getirilen ve gözlem süreleri dolan vatandalar Zekai Tahir Burak Hastanesinde ziyaret eden Salk Bakan Koca, tahliye edilenlerden alnan numunelerin sonuçlarnn negatif olduunu, bu kiilerin bundan sonra normal hayatlarna devam edeceklerini, herhangi bir takip gerekmediini açklad.

- Tren seferleri durduruldu

Türkiye ile ran arasnda karlkl iletilen Trans Asya Ekspresi ve Van-Tahran yolcu treni ile yük treni seferleri de Kovid-19 tehlikesi nedeniyle geçici durduruldu.

TCDD Tamaclk Aden yaplan açklamada, iki ülke arasndaki demir yoluyla yolcu balantsnn da düne kadar Ankara-Tahran-Ankara hattnda haftada bir gün çalan Trans Asya ve Van-Tahran-Van hattnda yine haftada bir gün çalan Van-Tahran trenleriyle gerçekletirildii belirtilerek Türkiye- ran arasnda karlkl ileyen Trans Asya Ekspresi ve Van-Tahran yolcu treni ile yük treni seferleri 23 ubat Pazar saat 17.00 itibaryla geçici olarak durduruldu. ifadelerine yer verildi.

- Arda önlemler üst düzeye çkarld

Bu çerçevede Türkiyenin rana açlan kaplarndan biri olan Ardaki Gürbulak Gümrük Kapsnda Kovid-19 tedbirleri en üst düzeye çkartld.

Tedbirler dorultusunda önceki gün saat 17.00 itibaryla ranllarn ve dier yabanclarn söz konusu snr kapsndan yurda giriine izin verilmiyor, Türkiyeden rana geçiler ise kontrollü devam ediyor.

Bu gümrük kapsndaki önlemler çerçevesinde, idari bina, personel çalma ve yolcu alanlar da dahil bütün kapal ve açk alanlar virüse kar dezenfekte edildi. Gümrük personeli ise ilemleri plastik eldiven ve maske takarak gerçekletiriyor.

ran üzerinden yurda giri ya da çk yapacak Türk vatandalar için de snr kapsnda bir dizi önlem alnd.

Snr kapsndan yurda araç ve yaya giriinde sadece Türk vatandalarna izin veriliyor, ranllara ise izin verilmiyor. Türkiyeden ülkelerine dönmek isteyen ranllar da snr kapsndan ülkelerine gidebiliyor.

- Yurda dönen Türkler tek tek salk taramasndan geçiriliyor

Tedbirler kapsamnda randan yurda giri yapan Türk vatandalar, polis ve gümrük ilemleri balamadan önce snr kaps giriinde tek tek termal kameradan ve salk taramasndan geçirilerek yurda alnyor.

Ar l Salk Müdürlüü, bu ilemler için snr kapsnda doktor ve hemirelerden oluan bir grup salk çalann görevlendirdi.

- Hastanelerde gerekli tedbirler alnd

Taramalarda Kovid-19 üphesi görülmesi halinde bu vatandalarn ambulansla götürülecekleri çevre illerdeki hastanelerde de olas durumlara kar tedbirler artrld.

Önlemler kapsamnda, snr kapsnda görev yapan güvenlik görevlileri ve dier görevlilere maske ve plastik eldiven datld.

l Salk Müdürlüü görevlilerince snr kapsnda görevli gümrük çalanlarna da görevde kullandklar dezenfektanlara ilikin eitim verildi.

- Dilucunda önlemler sklatrld

Yeni tip koronavirüs salgnna kar çeitli tedbirler çerçevesinde, Türkiyenin Nahçvan Özerk Cumhuriyetine açlan kaps Dilucu Kara Hudut Kapsnda da emniyet ve salk önlemleri alnd.

Idr Valiliinden yaplan açklamada, Idrn snr ili olmas sebebiyle Kovid-19 salgnna kar gelimelerin yakndan takip edildii vurguland.

Her türlü emniyet ve salk tedbirinin ilk andan itibaren alnd belirtilen açklamada, Gelimeleri yakndan takip ediyoruz. Resmi makamlarca yaplan açklamalar dndaki haber ve yorumlara lütfen itibar etmeyiniz. ifadeleri kullanld.

- Vanda üpheli vakalar için özel bölüm oluturuldu

randa koronavirüs nedeniyle ölümlerin yaanmasnn ardndan komu ülkeyle yaklak 300 kilometre snr hatt bulunan Vanda, üst düzeyde önlemler alnd. lk etapta Vann rana açlan Kapköy Gümrük Kapsnda görevlendirilen doktor ve hemireler, Türkiyeye giri yapanlar salk kontrolünden geçirdi.

Salk Müdürlüü, üpheli vakalar için söz konusu kapda salk odas oluturdu, Van Bölge Eitim ve Aratrma Hastanesinin yatakl acil servis bölümünü de bunun için ayrd.

Ayrca kapya, vücut ssn ölçerek üpheli vakalarn daha kolay tespit edilmesi amacyla termal kameralar kuruldu. Snr kapsndaki üphelilerin hastanedeki özel bölüme götürülmesi için de bir ambulans tahsis edildi.

Gerekli hijyenin salanmas için maske ve dezenfektan destei verilen snr kapsnda, Salk Müdürlüü ekipleri virüsten korunma konusunda personele ve snrdan geçenlere eitim verdi.

çileri Bakan Süleyman Soylunun imzasyla 81 ildeki valiliklere gönderilen genelge kapsamnda Kapköy Gümrük Kaps 23 ubatta geçici olarak giri çklara kapatld. Tedbirler dorultusunda önceki gün önceki gün saat 17.00den bu yana yabanclarn ran üzerinden yurda giriine izin verilmiyor, Türkiyeden gidiler de kontrollü salanyor.

Van Valilii de virüsten korunma yollaryla ilgili Türkçe, ngilizce ve Farsça afiler bastrd, snrdan yasa d yollarla girmeye çalan göçmenlerle muhatap olan askeri birlikler, jandarma, emniyet ve ilgili kurum personeli ile okullarda bilgilendirme çalmalar balatt.

Salk Bakan Koca, Vanda souk algnl belirtileri olan ve gözlem altnda tutulan 5 kiinin tahlil sonuçlarnn, Kovid-19 açsndan negatif çktn açklad.

- Hakkaride de snr kaplar kapatld

Hakkaride de koronavirüs nedeniyle rana açlan Esendere Snr Kaps kapatld, Iraka açlan Üzümlü Snr Kapsnda da yeni önlemler alnd.

çileri Bakanl genelgesiyle termal kameralarn kurulduu Esendere Snr Kapsnda, ran tarafndan sadece Türk vatandalarn giriine izin veriliyor, Türkiyeden rana geçiler de kontrollü gerçekletiriliyor.

Snr kapsnda görevlendirilen doktorlar, 24 saat esasna göre giri-yapan yolcular salk taramasndan geçiriyor.

Irakn Necef kentindeki ranl bir örencide virüs tespit edilmesi üzerine bu ülkeye açlan Üzümlü Snr Kapsnda da tedbir alnd.

Bu kapsamda kapdan giri çk yapmak isteyenler, snr kapsnda görevlendirilen 1 doktor ve 1 hemire tarafndan salk taramasndan geçirildi.

Gümrük Müdürlüü çalanlar, ilemler srasnda plastik eldiven, maske ve dezenfektan kullanyor.

Ana Sayfaya Git