Köye dönüşe 'proje' desteği

Tarım ve hayvancılıkla ilgili "Genç Çiftçi Projesi", "300 Koyun Projesi" gibi birçok projeye sağlanan desteklerle kentten köye dönüş cazip hale getiriliyor.

Haberler 22.07.2019 - 12:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Plana göre, tarm öncelikli gelime alanlar içerisinde yer alacak ve tarmsal desteklerin etki analizi yaplarak etkinlii artrlacak. Damzlk materyal ihtiyacnn yurt içinden karlanmas amacyla hastalktan ari, Soy Kütüü Bilgi Sistemine kaytl iletmeler ve damzlk düve yetitiricilii merkezlerinden yaplan almlar desteklenecek. Küçükba hayvan yetitiriciliinde anaç hayvan saysnn artrlmas ile krmz et üretimindeki küçükba paynn yükseltilmesi amacyla Sürü Büyütme ve Yenileme Destei Projesi kapsamnda yl içerisinde doup damzlk olarak kullanlmak üzere sürüye katlan her dii kuzu ve olaa ilave destek verilecek.

HABER MERKEZ

Tarm ve Orman Bakanlnn destek salad Genç çiftçi Projesi, 300 Koyun Projesi gibi tarm ve hayvanclk alanndaki birçok proje, kentten köye dönüü cazip hale getiriyor.

Türkiyede belde ve köylerde yaamay tercih edenlerin saysnda art görülüyor. Türkiye statistik Kurumu verilerine göre, 2017de 6 milyon 49 bin 393 olan köy ve beldelerde ikamet eden nüfus, 2018de 6 milyon 337 bin 385e yükseldi.

Tarm ve hayvanclk sektörlerine yönelik destek ve hibeler kentten köye dönüü hzlandrrken tarm sektöründe istihdama da katk salyor.

Tarm ve Orman Bakanlnn krsal kalknma desteklerinden, Genç çiftçi Projesi, 300 Koyun Projesi, Düve Destei Projesi gibi birçok proje ve uygulama, köyden kente göçü tersine çevirmeye katkda bulunuyor.

Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumunun da tarm, hayvanclk, gda, balkçlk alanlarnda faaliyet gösteren iletmelere, üreticilere, kooperatiflere ve üretici birliklerine programlar araclyla finansman destei salamaya devam ediyor. Bu destekler de çiftçilerin kente göç etmesini engelleyerek mevcut iletmelerine deer katmalarna yardmc oluyor.

Kalknma Plannda da öncelikli konu

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalknma Plannda da tarm ve hayvanclk sektörü ile krsal kalknmaya yönelik hedeflere yer veriliyor.

Plana göre, tarm öncelikli gelime alanlar içerisinde yer alacak ve tarmsal desteklerin etki analizi yaplarak etkinlii artrlacak.

Damzlk materyal ihtiyacnn yurt içinden karlanmas amacyla hastalktan ari, Soy Kütüü Bilgi Sistemine kaytl iletmeler ve damzlk düve yetitiricilii merkezlerinden yaplan almlar desteklenecek.

Küçükba hayvan yetitiriciliinde anaç hayvan saysnn artrlmas ile krmz et üretimindeki küçükba paynn yükseltilmesi amacyla Sürü Büyütme ve Yenileme Destei Projesi kapsamnda yl içerisinde doup damzlk olarak kullanlmak üzere sürüye katlan her dii kuzu ve olaa ilave destek verilecek.

Küçük aile iletmelerinin büyükba hayvanclkta 10, küçükba hayvanclkta 300 hayvan kapasitesine ulatrlmasn teminen barnaklarn modernizasyonu ve geniletilmesi, hayvan, alet ve ekipman alm desteklenecek.

Yeni potansiyel su ürünleri yetitiricilik alanlar belirlenerek giriimcilerin kullanmna açlacak, çeitli devlet destekleri ile üretim tevik edilecek.

Ana Sayfaya Git