Kumpasta Oslo ses kayıtları ayrıntısı

İddianamedeki bilirkişi raporundan: "13 Ocak 2012'de ele geçirilen delil harddisklerinin, bulundukları yere (DTP Diyarbakır il binası) FETÖ'nün amaç ve hedefleri doğrultusunda yerleştirildiği veya buraya konulmak ve sonrasında da aramada ele geçirilmek üzere bir kısım kişilere verildiği değerlendirilmiştir"

Haberler 15.02.2020 - 12:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

STANBUL- FETÖ üyelerinin 7 ubat 2012de, MT Bakan Hakan Fidann da aralarnda bulunduu MT görevlilerini ifadeye çarmasna ilikin kumpas soruturmas sonucunda hazrlanan iddianamede yer alan bilirkii raporunda, 13 Ocak 2012de Diyarbakr DTP il binasnda yaplan aramada ele geçirildii iddia edilen Oslodaki görümelere ait ses kaytlarnn olduu harddiskleri FETÖnün yerletirdii belirtildi.

stanbul Cumhuriyet Basavcl tarafndan hazrlanan iddianamede, 13 Ocak 2012de Diyarbakr DTP il binasnda yaplan aramada ele geçirildii iddia edilen Oslodaki görümelere ait ses kaytlarnn da bulunduu iki harddiske dair bilirkii raporunun ayrntlara yer verildi.

Harddiskler üzerindeki bilgilerin hangi tarihlerde kim veya kimler tarafndan ne ekilde oluturulduunun ortaya çkarlmas için bilirkii raporu hazrlatld aktarlan iddianamede, bu raporda deliller üzerinde tespit edilen üpheli durumlarla ilgili bilgilendirme yapld anlatld.

üphe yaratan harddisk

Söz konusu raporda, harddisklerin masaüstü bilgisayarlarda kullanlan 3.5 inç, 500 GB kapasitesinde olduu ve az saydaki küçük dosyalarn, tanmas kolay olan flash bellekler yerine bu disklere kopyalanmasna dikkat çekildii kaydedilerek, masaüstü bilgisayarlarda kullanlan 3.5 inçlik disklerin, normalde olmas beklenen bilgisayar kasas içinde deil, odann farkl bir yerinde bulunduu bildirildi.

Delil saylan harddisklerin satn alma ileminin sahte olduu ve bulunduu odada ele geçirilen dier iki bilgisayarda hiç kullanlmad ifade edilen raporda, harddisklerdeki verilerin, alnmasndan 9 ay sonra ilk defa eski verilerden bir iz kalmayacak ekilde sfrland ve 9 ay sonra ilk defa kullanld vurguland.

Raporda, her iki delil diskinde de herhangi bir iletim sistemi kurulumuna rastlanmamasnn üphe uyandrd ve hayatn doal akna ters dütüünün tespit edildii belirtilerek, delil 1 ve delil 2 disklerinin ayn tarihte, ayn bilgisayara balanmak suretiyle formatland, fakat bu bilgisayarn ayn odada ele geçirilen farkl markalarda laptoplar olduu ifade edildi.

Video paylam sitesine yüklenen ses kaytlar

Raporda, 13 Eylül 2011de Vimeo adl siteye yüklenen ve kamuoyunda Oslo görümeleri olarak bilinen ses kaydnn birebir kopyasnn delil disklerinde bulunmad, fakat bu ses kaydnn delil 2 diskindeki 12 ses dosyasnda yer ald vurgulanarak, unlar kaydedildi:

13 Ocak 2012de ele geçirilen delil disklerinin imajlarnn olay yerinde alnmad, bu harddisklerin bulunduklar yere, bir ekilde FETÖ/PDY amaç ve hedefleri dorultusunda yerletirildii veya buraya konulmak ve sonrasnda da aramada ele geçirilmek üzere bir ksm kiilere verildii deerlendirilmitir. Dava dosyasnda delillerin nasl tandna dair herhangi bir belgeye rastlanmad, delillerin imajlarnn emniyet tarafndan 21 gün sonra 3 ubat 2012de örgüt elebandan operasyon talimat gelmesi sonrasnda alnd, ivedilikle incelendii, örgüt amaç ve hedeflerine hizmet edecek ses kaytlarnn bu disklerde bulunduu anlalmtr.

Adm adm 7 ubat MT kumpasna

ddianamede, 7 ubat MT kumpasna ilikin, kumpas öncesi ve sonrasnda neler yaandna ilikin bir kronoloji de yer ald.

Bu kronolojiye göre, 29 Ocak 2009da, o zaman babakan olan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan Davosta one minute çkn yapt ve Babakanlk Müstear Yardmcs Hakan Fidan, Ocak-ubat 2010 tarihlerinde bu görevinde ilk kez Oslo görümelerine katld.

Kronolojide, 7 ubat MT kumpasna giden dier gelimeler öyle sraland:

2010 yl 4 Martta Brükselde Adem Uzun ses kaytlaryla birlikte gözaltna alnd.10 Nisanda Fidan ABDdeki ran nükleer görümelerine Türkiyenin erpas olarak katld.16 Nisanda Fidan, MT Müstear Yardmclna getirildi. 24 Maysta Fidan, MT Müstear oldu. 31 Maysta srail Mavi Marmara gemisine saldrd. Haziranda Haaretz gazetesinde, Mossadn Hakan Fidann atanmasndan rahatsz olduu yönünde haberler çkt.1 Austosta srail Savunma Bakan Ehud Barak, Hakan Fidann rana bilgi szdrma ihtimalinden bahsetti.

2011 yl 6 Haziranda PKK eleba Öcalan, bar konseyleri kurma konusunda hükümetle anlatklarn açklad. 12 Haziranda Türkiye genel seçimleri yapld, AK Parti yüzde 46,66 oy oranyla birinci parti oldu. 14 Temmuzda PKK Silvanda silahl saldr gerçekletirdi. 13 Eylülde MT yetkililerinin PKK üyeleriyle Osloda yaptklar bir görümeye ait olduu iddia edilen ses kayd internette yaymland. Yaymlanan ses kaydnda, Hakan Fidann, Öcalanla ve PKKllarla Babakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla ve özel temsilcisi sfatyla görütüünü ifade ettii belirtildi. 16 Eylülde Alp Kaan Polatkan, Gölba Cumhuriyet Basavclna ses kaytlarna dair ikayet dilekçesi sundu ve ifadesi Ankara Cumhuriyet Basavclna gönderildi. 19 Eylülde Bolu Cumhuriyet Basavclna Bolu Milletvekili Tanju Özcan MT görevlileri Hakan Fidan ve MT Eski Müstear Yardmcs Afet Güne hakknda ikayet dilekçesi verdi ve bu dilekçe de Ankara Cumhuriyet Basavclna gönderildi. 12-19 Ekim tarihlerinde stanbul Cumhuriyet Basavclnn soruturmas kapsamnda savc Adnan çimen, Gemlik Cumhuriyet Basavclna gönderdii yazda 1 Ocak 2010dan 12 Ocak 2011e kadar Öcalann avukatlar ile arasnda yaplan görümelerinin ses kaytlar ve ses çözümlerini istedi, 24 Ekimde belgeler gönderildi. 22 Kasmda Öcalann avukatlarna yönelik KCK operasyonu düzenlendi, polis birimlerinin örgütün bütün mail trafiini ele geçirdii, gözaltna alnanlar arasnda Avukat rfan Dündar ve Gazeteci Cengiz Kapmazn da bulunduu belirtildi, 25 Kasmda rfan Dündar serbest brakld, Cengiz Kapmaz ise tutukland. 25-26 Kasmda Babakan Erdoann ofislerine dinleme cihazlar yerletirildi ve Erdoan o tarihte ameliyat oldu. 5 Aralkta MTin haber eleman Murat ahin yakalanp tutukland. 19 Aralkta cumhuriyet savclar Sadrettin Sarkaya ve Bilal Bayraktar, gizli tank Baharn MTle ilgili 49 sayfalk ifadesini ald. 19 Aralkta stihbarat ube Müdürlüünce, gazeteci Mustafa Özerin de aralarnda bulunduu 66 kii hakknda PKK/KCK faaliyetleri konulu yaz Terörle Mücadele ube Müdürlüüne gönderildi. 20 Aralkta PKK basn komitesi yaplanmasna yönelik çok sayda kii gözaltna alnd. stanbulda Mustafa Özerin aralarnda bulunduu 67 kii yakaland, 22 Aralkta Özerin ifadesi alnd ve 23 Aralkta serbest brakld, 26 Aralkta Ankara Cumhuriyet Basavcvekili Nuri Yiit, müteki Alp Kaan Polatkan tarafndan ikayet edilen Babakan Recep Tayyip Erdoan ve MT görevlileri hakkndaki soruturmann 2011/3611 nolu sraya kaydedilmesi ve bu numara üzerinden soruturmaya devam edilmesi istendi. 27 Aralkta MT stanbul Bölge Bakanlnca stanbul Cumhuriyet Basavclna bilgi/belge talebi konulu yaz gönderildi. 28 Aralkta Uludere olay yaand, hemen ardndan o dönem cemaat olarak anlan terör örgütüne ait yapya mensup çevreler olayn mesuliyetini MTe yükleyen haberler yapmaya balad, 28-29 Aralkta MT, Babakanlk ofislerindeki dinleme cihazlar buldu. 29 Aralkta Azadiye Velat gazetesinin imtiyaz sahibi Menderes Önerin MT ile ilgili ifadesi alnd.

2012 yl 7 Ocakta Seyfettin Akn isimli ahs kundaklama eylemleri gerekçesiyle yakaland ve MT ile irtibat konusunda üpheli olarak ifadesi alnd. 11 Ocakta müteki Alp Kaan Polatkann ikayetiyle ilgili takipsizlik karar verildi. 12 Ocakta 11 il 67 adreste yakalama-arama karar verildi. 13 Ocakta DTP Diyarbakr il binasnda yaplan aramada, Oslo görümelerine ait ses kaytlarnn bulunduu harddiskin ele geçirildii belirtildi. 13 Ocakta savc Sadrettin Sarkaya imzasyla 19 kii hakknda gözalt karar verildi. 16 Ocakta Ankara Cumhuriyet Basavcl mütekiler Alp Kaan Polatkan ve Bolu Milletvekili Tanju Özcann ikayet dilekçelerinin ayn evrakta soruturulmasna karar verdi. 27 Ocakta savc Sarkaya TEMe gönderdii yazda, PKKya yönelik çalmalar kapsamnda bir ksm devlet görevlileriyle ilgili gizli tanklarla soruturma üphelileri Cengiz Kapmaz, rfan Dündar, Mustafa Özer ve Menderes Önerin önemli beyanlarda bulunduklarn belirterek gerekli aratrmann yaplmasn bildirdi. 31 Ocakta baz MT yetkililerinin kullandklar telefon hatlar tespit edildi ve 3 ay süreyle dinlenilmesi karar alnd. 3 ubatta DTP Diyarbakr il binasnda ele geçirilen harddisk, Biliim Suçlar ve Sistemleri ube Müdürlüüne imaj alnmas maksadyla gönderildi, 4-5 ubatta stanbul Emniyet Müdürlüü harddiskte yer alan ses kaytlarnn çözümünü yapt. 7 ubatta Cumhuriyet Savcs Sadrettin Sarkaya tarafndan MT Müstear Hakan Fidan, eski Müstear Emre Taner ve eski Müstear Yardmcs Afet Güne ile istihbarat çalanlar Yaar Hakan Yldrm ve Hüseyin Emre Kuzuolu üpheli sfatyla ifadeye çarld.

7 ubat 2012den takipsizlik karar alnan 22 Mart 2013e

ddianamedeki kronolojik sralamaya göre, 7 ubat 2012den sonra, stanbul Terörle Mücadele ube Müdürü görevden alnd, 8 ubatta 22 kii tarafndan Ankara Cumhuriyet Basavclna, Babakan Erdoan ve MT görevlileri hakknda suç duyurusunda bulunuldu, 10 ubatta kolluk birimlerince MT personeli Hüseyin Emre Kuzuolu ve Yaar Hakan Yldrmn yakalanmas maksadyla MT Bölge Bakanlna gidildi.

Yine 10 ubatta savc Sarkaya imzasyla Ankara Cumhuriyet Basavclna gönderilen talimat yazs dorultusunda, MT Müstear Hakan Fidan üpheli olarak, Basavcvekili Hüseyin Görüen tarafndan telefonla ifadeye çarld, savclar Sarkaya ve Adem Özcan imzasyla MT görevlileri hakknda yakalama karar çkartld.

Sonraki süreç ise iddianamede, öyle aktarld:

11 ubatta MT görevlilerini ifadeye çaran savc Sadrettin Sarkaya soruturmadan alnd. 13 ubatta savc Adem Özcan imzasyla MTe gönderilen yazda Mustafa Özer, Menderes Öner, Seyfettin Akn, Cengiz Kapmaz, Murat ahinin kurumla ilikileri soruldu, savc Bilal Bayraktar imzasyla üpheli Emre Taner, Fatma Afet Güne, Hakan Fidan, Hüseyin Emre Kuzuolu ve Yaar Hakan Yldrm ile ilgili evraklar ayr soruturmaya kaydedildi. Fratnews.com isimli internet sitesinde Zübeyir Aydarn, PKK-MT görümelerini polis szdrd konulu haberin tespit tutana hazrland. 17 ubatta MT Kanunu TBMMde deitirildi ve soruturma babakann iznine baland. 18 ubatta savc Bilal Bayraktar imzasyla MT görevlileri hakkndaki yakalama karar kaldrld. 20 ubatta Bilal Bayraktar Ankara Cumhuriyet Basavclna gönderdii yazda MT Müstear Hakan Fidann ifadesinin alnmasna ilikin talimatn iade edilmesini istedi. 23 ubatta soruturma belgeleri, fezleke ve ekleri 5 torba içerisine 23 klasör olarak Babakanlka gönderildi. 11 Nisanda Ankara Cumhuriyet Basavclnca Cumhuriyet Basavcvekili Hüseyin Görüen imzasyla stanbul Cumhuriyet Basavclna gönderilen yazda soruturma için Babakanlktan izin alnp alnmad soruldu. 18 Maysta savc Bayraktar Babakanlktan izin talebinde bulunulduunu bildirdi. 14 Eylülde Ankara Cumhuriyet Basavclnca stanbul Cumhuriyet Basavclna gönderilen yazda dosya hakknda yetkisizlik karar verildii ve dosyann stanbul Cumhuriyet Basavclna gönderildii bildirildi, soruturma dosyasnn kstlanmasna karar verildi. 23 Kasmda savcs Adem Özcan imzasyla 2012/2360 sayl soruturmann 2012/483 sayl soruturmayla birletirilmesine karar verildii bildirildi. 30 Ocak 2013te Babakanlk makamnca MT görevlileri hakknda soruturma izni verilmemesine karar verildi. 22 Mart 2013te stanbul Cumhuriyet Basavcl MT görevlileri hakknda takipsizlik karar verdi.

Erdoann ameliyatn frsat bildiler

ddianamede, 7 ubat 2012 tarihli MT kriziyle ilgili 2011 yl sonbaharnda, o dönem Babakan olan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann bir dizi konsültasyon yaptrd ve ameliyat için gün alnd belirtilerek, bu durumu frsat bilen FETÖnün ilk etapta stratejik hedef olarak görülen MT Müstear Hakan Fidan için hazrlanan plan yürürlüe koyduu ifade edildi.

Soruturmay yürüten FETÖ mensuplarnn soruturmalarda genellikle ihbar, tank, gizli tank, suç uydurma ve yalan ifadelere bavurduu, stanbul ve Ankarada yürütülen soruturmalarn içeriklerinin ayn olduu, bir birine denk bir tarihte ilemlerin balad kaydedilen iddianamede, örgütün kumpas eklinde kurgulad ve yürüttüü dier soruturmalara bakldnda sözde Selam-Tehvid soruturmas örneinde olduu gibi 7 ubat soruturmasnn da stanbul ve Ankarada ayn soruturma içerikleriyle e güdümlü biçimde yapld anlatld.

ddianamede, yürütülen soruturmalara bakldnda, operasyondan ksa süre önce tespit tutanaklarnn tanzim edildii, dier soruturmalarda da (örnein sözde Selam-Tehvid Kudüs Ordusu) ayn ekilde aceleyle tutanak düzenlendiinin görüldüü belirtilerek, bu soruturmada ve dier soruturmalarda legal biçimde yaplan toplant ve bulumalarn illegal gibi gösterilerek tespit tutana haline getirildii vurguland.

Ana Sayfaya Git