‘Kürdistan’ diyen kaç kişiye soruşturma açıldı?

"Kürdistan" dedikleri için gözaltına alınanlara dikkat çeken HDP'li Murat Sarısaç, “Kürtlerin bin yıllardır üzerinde yaşadığı coğrafyanın ‘Kürdistan’ şeklinde ifade edilmesi yasak mıdır?” diye sordu.

Haberler 12.11.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarsaç, son zamanlarda Kürdistan kelimesinin tartmalara konu olmas ve bu kelimeyi kullananlarn gözaltna alnmasn Meclis gündemine tad. Sarsaç, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktayn yantlamas istemiyle soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçesinde u ifadeler yer ald: Heredotun (MÖ.484-425) ve ardllar Ksenophon (MÖ. 430-355) ile Strabonun (MÖ. 64- MS. 24) eserlerinden Kagarl Mahmutun 11inci yüzylda yazd Türkçenin ilk sözlüü saylan Divnü Lügtit-Türke; Selçuklu Sultan Sencerden Kazvinli Hamdullah Mustevfiye, Katip çelebiye; Evliya çelebiden Birinci Meclisin zabtlarna dein Kürdistan ifadesinin yaygn bir kullanma sahip olduu bilimsel aratrmalarla sabittir. Öyle ki Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan da 19 Kasm 2013 tarihinde yapt konumada urada 90 yl, 100 yl öncesine gidin. Kürt kelimesini o Mecliste görecekler sözlerini sarf etmitir. Buna ramen Kürdistan, Kürt illeri, Kürt corafyas eklindeki ifadeler, 21inci yüzylda dahi hl sorun olarak görülmektedir.

Sarsaç, Oktayn yantlamas istemiyle u sorular yöneltti:

* Kürtlerin bin yllardr üzerinde yaad kültürel ve tarihsel bir corafyann Kürdistan eklinde ifade edilmesi yasak mdr? Yasaksa bu yasan dayana nedir?

* Devlet yöneticileri tarafndan da kullanlan Kürdistan ifadesinden dolay yurttalarn gözaltna alnmasnn hukuki dayana var mdr? Varsa hangi suç kapsamnda görülmektedir?

* Önerge tarihine kadar Kürdistan ifadesinden dolay açlan soruturma says kaçtr? Soruturmalarla ilgili istatistiki veriler nelerdir?

*Tarihsel ve sosyolojik realiteye dayanan corafik tanmlamalara ilikin tedirginliklerin önüne geçmek amacyla herhangi bir çalmanz var mdr?

Ana Sayfaya Git