‘Kürdistan’ diyen kaç kişiye soruşturma açıldı?

"Kürdistan" dedikleri için gözaltına alınanlara dikkat çeken HDP'li Murat Sarısaç, “Kürtlerin bin yıllardır üzerinde yaşadığı coğrafyanın ‘Kürdistan’ şeklinde ifade edilmesi yasak mıdır?” diye sordu.

‘Kürdistan’ diyen kaç kişiye soruşturma açıldı?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, son zamanlarda "Kürdistan" kelimesinin tartışmalara konu olması ve bu kelimeyi kullananların gözaltına alınmasını Meclis gündemine taşıdı. Sarısaç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle  soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Heredot’un (MÖ.484-425) ve ardılları Ksenophon (MÖ. 430-355) ile Strabon’un (MÖ. 64- MS. 24) eserlerinden Kaşgarlı Mahmut’un 11’inci yüzyılda yazdığı Türkçenin ilk sözlüğü sayılan ‘Divânü Lügâti’t-Türk’e; Selçuklu Sultanı Sencer’den Kazvinli Hamdullah Mustevfi’ye, Katip Çelebi’ye; Evliya Çelebi’den Birinci Meclis’in zabıtlarına değin ‘Kürdistan’ ifadesinin yaygın bir kullanıma sahip olduğu bilimsel araştırmalarla sabittir. Öyle ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 19 Kasım 2013 tarihinde yaptığı konuşmada ‘Şurada 90 yıl, 100 yıl öncesine gidin. Kürt kelimesini o Meclis’te görecekler’ sözlerini sarf etmiştir. Buna rağmen ‘Kürdistan, Kürt illeri, Kürt coğrafyası’ şeklindeki ifadeler, 21’inci yüzyılda dahi hâlâ sorun olarak görülmektedir.”

Sarısaç, Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“* Kürtlerin bin yıllardır üzerinde yaşadığı kültürel ve tarihsel bir coğrafyanın ‘Kürdistan’ şeklinde ifade edilmesi yasak mıdır? Yasaksa bu yasağın dayanağı nedir?

* Devlet yöneticileri tarafından da kullanılan Kürdistan ifadesinden dolayı yurttaşların gözaltına alınmasının hukuki dayanağı var mıdır? Varsa hangi suç kapsamında görülmektedir?

* Önerge tarihine kadar Kürdistan ifadesinden dolayı açılan soruşturma sayısı kaçtır? Soruşturmalarla ilgili istatistiki veriler nelerdir?

*Tarihsel ve sosyolojik realiteye dayanan coğrafik tanımlamalara ilişkin tedirginliklerin önüne geçmek amacıyla herhangi bir çalışmanız var mıdır?”

Kaynak: Diyarbakır Söz