Kürt dili çalıştayı yapıldı

Diyarbakır’da düzenlenen çalıştayda, Kürt kültürü ve dilinin gelişimi önündeki engellerden dolayı ortaya çıkan sorunlar için çözüm yolları tartışıldı.

Haberler 03.09.2019 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kürt Aratrmalar Dernei, Avesta Kültür ve Dil çalmalar Dernei, Diyarbakr Barosu, Mezopotamya Dil ve Kültür Aratrma Dernei (MED-DER), Kürt Pen, Eitim Sen Diyarbakr ubesi, Mezopotamya Vakf, Diyarbakr Kürt Enstitüsü, Diyarbakr Tabip Odas, Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES), Dil Kültür ve Sanat Aratrmalar Dernei (DSA-DER-Van), Kürt Dili Akademisi, Özgürlük çin Hukukçular Dernei (ÖHD), Diyarbakr Sosyal ve Siyasal Aratrmalar Enstitüsü Derneinin (DSA) temsilcilerinin katlmyla Diyarbakrda OHALden sonra Kürtçenin durumu bal ile çaltay düzenlendi. 31 Austos 1 Eylül tarihlerinde yaplan çaltayda, Kürt kültürünün ve dilinin korunmas için neler yaplmal tartmas yapld.

KÜRT DL çALITAYI

çaltayn ilk gününde, temel insan haklar arasnda yer alan dilin gelitirilmesi için kurumlarn yapt çalmalarn önüne çkarlan engeller ve bu kurumlarn yaad sorunlar için alternatif çözümler konuuldu. Yine insan hakk ihlali olarak Kürt kültürü ve dili önündeki yasaklara kar hukuki boyutta ne tür giriimler yaplabilecei tartld. çaltayn 2nci gününde ise kamusal alanda Kürtçenin önünde bulunan tüm engeller ve yine okul, üniversite, hastane ve cezaevinde Kürtçenin serbestçe kullanm için çözüm aray üzerinde duruldu. Yaplan çaltayn sonuç bildirgesinin açklanaca belirtildi.

Ana Sayfaya Git