Kürt Sorunu'nda son viraj mı?

Başbakan Erdoğan’ın geçenlerde yaptığı “İmralı ile görüşüyoruz” açıklamasının ardınan Kürt sorunun çözümüne yönelik görüşmeler hız kazandı ve akabinde BDP milletvekilleri PKK lideri Öcalan’la görüşmek için İmralı’ya gitti. İşte görüşmenin özeti...

Haberler 05.01.2013 - 19:04 Son Güncelleme : 05.01.2013 - 19:04

Bağımsız milletvekili ve DTK Başkanı Ahmet Türk, Abdullah Öcalanla görüşmesiyle ilgili parti organlarını bilgilendirmekk amacıyla Diyarbakırda eş Başkan Selahattin Demirtaşla görüştü.

Bu arada BDP eş başkanı Gültan Kışanak da, muhtemelen PKKnın Avrupada bulunan üst düzey yetkilileriyle konuşmak için Belçikaya gitti. Kışanakın, Öcalan da bu sürece dahil edilmeli açıklamasını yapan Zübeyir Aydarla görüşeceği sanılıyor.

Bu arada, BDPnin Barzani ile de görüşebileceğine dair haberler var, ancak henüz kaynaklar doğrulanmadı.

Kürt sorununun çözümü için birkaç başarısız girişimden sonra, MİT Başkanı Hakan Fidan Aralık 2012de Öcalanla görüşmeye gitmişti.

PKKnın silahsızlandırılması için Öcalanla bgörüşen hükümet, ciddi siyasi talepler isteyen PKK ile müzakerelerin çok zorlu geçeceği öngörülüyor.

PKK KUZEY IRAKA GERİ ÇEKİLMEK ZORUNDA

Henüz doğrulanmayan haberlere göre Hakan Fidan ve Öcalan her iki tarafın da aynı anda atılacak adımlar konusunda anlaşmaya vardılar.

Bu arada Türkiye içinde 2500 PKK militanı olduğu sanılıyor.

Barış görüşmeleri başlatılmış olsa da, PKK militanlarına karşı askeri operasyonlar devam ediyor.

Örgütün Kandildeki lideri Murat Karayılan da yaptığı açıklamada Devletin taahhüdünü göstermesi açısından Öcalanın yeri değiştirilmeli dedi.

MİT, İmrali ve Kandil arasında BDPyi köprü olarak kullanmayı tercih etse de PKK liderleri Öcalanla direk iletişim istedi.

Bu arada, sorunun çözümü için PKK ve BDPnin taleplerinin ne ölçüde karşılanacağı merak konusu.

BDPnin en önemli taleplerinden biri demokratik özerklik. Diğer bir talep te anadilde eğitim.

PKK lideri Öcalanla BDP vekillerinin görüşmesi Türkiyede siyasi sahnede iyimserlik havası estiriyor.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, başlayan bu sürecin istismar edilmemesini, devam etmesi gerektiğini belirtirken, sivil toplum örgütleri ve kürt siyasetçilerden de destek geldi.

BDP milletvekili Pervin Buldan da, Kürt sorununun çözümü için Öcalanla diyalog kanalının açık kalması gerektiğini söyledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır