Kürt Sorunu'nda son viraj mı?

Başbakan Erdoğan’ın geçenlerde yaptığı “İmralı ile görüşüyoruz” açıklamasının ardınan Kürt sorunun çözümüne yönelik görüşmeler hız kazandı ve akabinde BDP milletvekilleri PKK lideri Öcalan’la görüşmek için İmralı’ya gitti. İşte görüşmenin özeti...

Kürt Sorunu'nda son viraj mı?

Bağımsız milletvekili ve DTK Başkanı Ahmet Türk, Abdullah Öcalan’la görüşmesiyle ilgili parti organlarını bilgilendirmekk amacıyla Diyarbakır’da eş Başkan Selahattin Demirtaş’la görüştü.

Bu arada BDP eş başkanı Gültan Kışanak da, muhtemelen PKK’nın Avrupa’da bulunan üst düzey yetkilileriyle konuşmak için Belçika’ya gitti. Kışanak’ın, “Öcalan da bu sürece dahil edilmeli” açıklamasını yapan Zübeyir Aydar’la görüşeceği sanılıyor.

Bu arada, BDP’nin Barzani ile de görüşebileceğine dair haberler var, ancak henüz kaynaklar doğrulanmadı.

Kürt sorununun çözümü için birkaç başarısız girişimden sonra, MİT Başkanı Hakan Fidan Aralık 2012’de Öcalan’la görüşmeye gitmişti.

PKK’nın silahsızlandırılması için Öcalan’la bgörüşen hükümet, ciddi siyasi talepler isteyen PKK ile müzakerelerin çok zorlu geçeceği öngörülüyor.

PKK KUZEY IRAK’A GERİ ÇEKİLMEK ZORUNDA

Henüz doğrulanmayan haberlere göre Hakan Fidan ve Öcalan her iki tarafın da aynı anda atılacak adımlar konusunda anlaşmaya vardılar.

Bu arada Türkiye içinde 2500 PKK militanı olduğu sanılıyor.

Barış görüşmeleri başlatılmış olsa da, PKK militanlarına karşı askeri operasyonlar devam ediyor.

Örgütün Kandil’deki lideri Murat Karayılan da yaptığı açıklamada “Devletin taahhüdünü göstermesi açısından Öcalan’ın yeri değiştirilmeli” dedi.

MİT, İmrali ve Kandil arasında BDP’yi köprü olarak kullanmayı tercih etse de PKK liderleri Öcalan’la direk iletişim istedi.

Bu arada, sorunun çözümü için PKK ve BDP’nin taleplerinin ne ölçüde karşılanacağı merak konusu.

BDP’nin en önemli taleplerinden biri “demokratik özerklik”. Diğer bir talep te anadilde eğitim.

PKK lideri Öcalan’la BDP vekillerinin görüşmesi Türkiye’de siyasi sahnede iyimserlik havası estiriyor.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, başlayan bu sürecin istismar edilmemesini, devam etmesi gerektiğini belirtirken, sivil toplum örgütleri ve kürt siyasetçilerden de destek geldi.

BDP milletvekili Pervin Buldan da, Kürt sorununun çözümü için Öcalan’la diyalog kanalının açık kalması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler