Kürtçe yok sayılamaz

Havaalanlarında 36 dildeki anlık çeviri hizmeti ve Sağlık Bakanlığının 6 dilde hazırladığı afişte Kürtçenin olmayışına tepki gösteren Diyarbakır halkı, tüm ırkların dili olduğu gibi Kürtçenin de olması gerektiğini söylediler.

Haberler 18.01.2020 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bata stanbul Havaliman olmak üzere birçok havayollarnda iletiim sorununun yaanmamas için 36 dilde ve 80 lehçede anlk çeviri hizmeti verilirken bu diller arasnda Kürtçenin olmay ve Salk Bakanlnn 6 farkl dilde hazrlad afite Kürtçenin yok saylmasna Diyarbakrllar tepki gösterdi.

Türkiyede 20 milyondan fazla nüfusa sahip Kürt toplumu ile birlikte Suriye, Irak ve ran vatanda çok sayda Kürtün, salk hizmeti almak için Türkiyeye geldii halde Kürtçe dilinde hizmetin verilmemesinin utanç verici bir durum olduuna dikkat çeken Diyarbakrllar, yetkililerin bu duruma müdahale etmeleri için çarda bulundular.

TÜRKçE KONUMASINI BLMEYEN NSANLARIMIZ VAR

Hastane ve havayollarnda birçok dilde verilen hizmetin içerisinde Kürtçe dilinin olamamasnn yanl bir karar olduuna dikkat çeken vatandalardan Hüseyin Karada, Havayollarnda ve hastanelerde birçok dilde verilen hizmetin içerisinde Kürtçe dilinin olamamas yanl bir karardr. Sonuçta ülkemizde 20 milyondan fazla Kürt vatanda yaamaktadr. dedi.

KARARIN TEKRARDAN GÖZDEN GEçRLMES GEREKYOR

Karada, Türkçe konumasn bilmeyen yallarmz ve insanlarmz var. En azndan bu vatandalarmz da hastanelere ve havayollarna gittiinde bunlarn anlayaca dilden hizmet edilmesi gerekiyor. Bu ekilde olan vatandalarmzn ihtiyaçlarnn karlanmamas durumunda madur olacaklar aikardr. Bu kararn tekrardan gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunun deitirilmesini isterim. Türkiyede rk ve dillere baklmakszn eit imkanlar sunmalar gerekiyor. Ayrmclk yaplmamas lazm. Kim kendini nasl rahat ifade edebiliyorsa o imkanlar salamak lazm diye düünüyorum. ifadelerini kulland.

YETKLLERN KÜRTçE DLN YOK SAYMASINI STEMYORUZ

Tüm halklarn dili olduu gibi Kürtlerin de bir dili vardr ve hizmet alanlarnda Kürtçenin de olmas gerektiini belirten Ferdi Takran, Bir Kürt vatanda olarak verilen bu hizmetlerden bizim de faydalanmamz gerekiyor. Kürtçe bizim anadilimiz. Bütün halklarn dili olduu gibi biz Kürtlerinde dili olmal ve bütün kurumlarda da bu hakkmzn olmas gerekiyor. dedi.

Takran, Benim annem Türkçe bilmiyor. Örnein, hastanelerde veya baka kurumlarda kendini tam anlamyla ifade edemedii vakit bilen birinin yardmna ihtiyac oluyor. Bunun için böyle bir hizmetin kendi dilimizden olmasn istiyoruz. Yetkililerin Kürtçe dilini yok saymasn istemiyoruz. Bizlere de böyle bir imkn salamalarn istiyoruz. Sonuçta bizler de bu ülkede ayn çat altnda yayoruz. ifadelerini kulland.

HAVAALANLARI VE HASTANELERDE KÜRTçE DLDE HZMETN OLMAMASI BÜYÜK BR EKSKLK

Havaalanlar ve hastanelerde Kürtçe dilinde hizmetin olmamasnn büyük bir eksiklik olduuna dikkat çeken Nevzat Ekitici, Havaalanlarnda ve hastanelerde Kürtçe dildine hizmetin olmamas büyük bir eksiklik. Acilen bunu düzeltmeleri gerekiyor. Örnein; bizim bölgemizde baz resm kurumlarn operatörlerinde Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Zazaca gibi farkl dillerden hizmet verilmektedir. Hangi tua basmak istersek sekreter bizi oraya yönlendiriyor. Bu uygulamay çok beeniyoruz. Dolaysyla havaalanlar ve hastanelerde de bu tür hizmetlerin içinde Kürtçe dilinin olmamas yanl bir eydir. dedi.

Ekitici, Yabanc uyruklu biri buralara gelince istedii gibi hizmeti alacak ama bizim bölgenin insan istedii hizmeti alamayp ortada kalacak. Kesinlikle bu durum kabul edilemez. Yetkililerin bu duruma derhal müdahale etmesi gerekiyor. Ayrca ülkemizde uluslararas hastaneler ve havayollar mevcuttur. Ülkeye dardan Kürtler de geliyor. Bunlar buraya geldii zaman taleplerini nasl anlatacaklar veya skntlarn, dertlerini nasl ifade edecekler. Kuzey rak, Suriye gibi ülkelerden gelenler sürekli oluyor. Peki bunlarla kim ilgilenecek. Bu durum düzeltilmezse dlanma hissi kiilerde oluur. Nihayetinde bu durum da halkmz küstürür. eklinde konutu.

YALI VEYA Hç TÜRKçE BLMEYEN VATANDAIMIZ VAR

Hiç Türkçe bilmeyen vatandalarn olduunu hatrlatan Hasan Geçti ise öyle konutu:

Ülkede belli bir oranda Kürt nüfusu vardr. Bundan dolay havaalanlarnda ve dier kurumlarda farkl dilde hizmet sunulurken Kürtçe dilde hizmetin sunulmamas utanç vericidir. Artk bu tür eyleri amamz gerekiyor. Yal veya hiç Türkçe bilmeyen birçok vatandamz var. Bu konuda bunlara yönelik muhakkak bir çalma yaplmas lazm. Dil seçimini kendim yapmadm. Dil, Allahn nasip ettii bir durumdur. Ayrca kardeliin tesisi için de bu tür durumlar amamz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git