Kürtçe'nin statüsü olmalı

Kürt Araştırmaları Derneği: 50 milyon insanın konuştuğu diilin statüsü olmalı Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Eyüp Subaşı, 'Her dilde ilerleme potansiyeli var ama dilin bir statüsü de olması gerekiyor' dedi.

Haberler 21.02.2022 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada birçok dil inkar ve asimilasyon politikalar nedeniyle yok olmakla kar karya. Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), çok dillii tevik etmek amacyla 1999da ald bir kararla, 21 ubat Dünya Anadil Günü olarak kabul etti. Türkiyede inkar ve asimilasyon politikalarna maruz kalan dillerden olan Kürtçeye yönelik basklar ve buna kar verilen mücadeleye dair deerlendirmelerde bulunan Kürt Aratrmalar Dernei (Komeleya Lkolnn Kurd) Ebakan Eyüp Suba, Kürtlerin kadim bir tarihinin olduunu söyledi. Kürtçenin Avesta diline kadar uzandn ve geçmiten günümüze kadar aktarlarak geldiini belirten Suba, Kürtçenin güçlü bir edebi yönü var ve bütün lehçelerinde de bu mevcut. Kürtçe, asimilasyon politikalarna ramen bugüne kadar geldi. Kürtçe bir statüsü ve imkanlardan mahrum braklmasna ramen buna kar direniyor dedi.

50 MLYON NSAN KONUUYOR

Suba, Kürtçe 50 milyondan fazla insan tarafndan konuuluyor. Kürdistan, Kafkasya, Avrupa, hatta çinde bile SSCB zamann da sürgün edilen baz Kürtlerin köyleri var. Kürtçe, Ermenistan, Gürcistan, Rusya, Kazakistan, Krgzistan, ABD, Almanya, Fransa ve Avrupada konuulan bir dil. Diye biliriz ki, Kürtçe büyük bir alanda yer edinmitir. Ve bu da çok geçmilere dayanyor diye belirtti. Kürtlerin yaad yerlerin birçok medeniyete beiklik ettiini ifade eden Suba, Kürtler kadim kavimlerle komuluk etmi bir halk, bundan dolay Kürtlerin birçok sözü kadimdir. Kürtlerin sözlerinde Akadlarn, Sümerlerin sözlerini barndryor. Bundan dolay kadim ve güçlü bir tarihi var diye konutu.

DLN STATÜSÜ OLMALI

Kürtçenin uzun zamandr, bir asimilasyon ve yok etme politikasyla kar karya olduuna dikkat çeken Suba, bu basklarn en banda Kürtçenin eitim dili olarak kabul edilmemesi olduunu vurgulad. Eitim dili olarak kullanlmayan bir dilin dar bir çerçevede kaldnn altn çizen Suba, Bundan dolay dil kendisini ileriye tayamaz. Her dilde ilerleme potansiyeli vardr ama bir statüsü olmas gerekiyor. Asimilasyon politikalarndan dolay, baz Kürt aileleri çocuklaryla Kürtçe konumuyor ve onlara aktarmyor. Buda daha kötüye gitmesine neden oluyor ifadelerini kulland.

YAATMAK GEREKYOR

Suba, Kuzeye (Bakur) baktmzda, Kurmanc ve Kirmanck, daha çok konuuluyor. Ama Kirmanck ve xbizin için bu geçerli deil. Kirmancki imkanlardan ayr kald için pek konuulmuyor ve kaybolma riskiyle kar karyadr. Kürt dilinin temel yaps lehçelerinden olumaktadr. Bu temelin içerisinde bulunan sadece bir lehçe yok olursa o temel yerle bir olur. Bu konu da ise sorumluluk bizlere düüyor. Farkllk yaratmadan bütün Kürtçe dil lehçelerini yaatmak gerekiyor eklinde konutu.

DERS VERECEZ

Dernek olarak Kürtçe dili üzerinde bir bilinç yaratma gayesi içinde olduklarn aktaran Suba, Kürtçe ile ilgili aratrmalar yaptklarn ve binlerce kiiye ders verdiklerini belirtti. Suba, 21 ubat Dünya Anadil Günü kapsamnda 20 ubat tarihinde stanbulun Zeytinburnu, Sultanbeyli ve Esenyurt ilçelerinde forum düzenleyeceklerini ifade etti. 21 ubat tarihinde ise ili Nazm Hikmet Kültür Merkezinde forum düzenleyeceklerini belirtti. Bu forumlarda Kürtçe alfabe dersleri de vereceklerini belirten Suba, Kürt diliyle ilgili Diyarbakr, Batman, Van Cizre gibi yerlerde Kürtçe çalmalar yürütülüyor. Kürdistann Kuzey bölgesinde Kürtçe ileri seviyededir. Dillerin bir kelimesi o halkn felsefesini, ahlakn gösterir. Bundan dolay halklarn dil mirasn koruyabilmesi için, konumas gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git