Kürtlerdeki Aşiret Filmde Kaldı

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Türkiye'de, Kürtlerin yarısının metropollerde yaşadığını belirtirek, "Yüzde 81'i kentleşmiş hatta yarı metropolleşmiş bir Kürt nüfusu var. Kürtlerde aşiret var, töre var düşünceleri film ve romanlarda kaldı. Kimse bunun farkında değil" dedi.

Haberler 15.12.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Sanayici nsanlar Derneinin (DSAD) Yüksek stiare Kurulu Toplants, HDP Milletvekili Altan Tan, Konda Genel Müdürü Bekir Ardr, DSAD Bakan Burç Baysal ile kentteki çeitli sivil toplum kuruluunun temsilcilerinin katlmyla yapld. Bir otelde yaplan toplantda konuan Konda Genel Müdürü Bekir Ardr, Türkiyede Kürt sosyolojinin deitiini dile getirdi. Türkiyede yaayan Kürtlerin yarsnn metropollerde yaadna dikkat çeken Ardr, Türkiye son 40 ylda gündelik hayat batan baa deimi, nüfusun yars göç etmi. Türkiyede u anda kendini Kürt olarak tanmlayan insanlarn yüzde 48i, yani yars 5 metropolde yayor. Nüfusunun 2 milyon alt olan yerlerde yaayan Kürt nüfusu yalnzca yüzde 19dur. Yüzde 81i kentlemi, hatta yar metropollemi bir Kürt nüfusu var. Kürtlerde airet var, töre var düünceleri film ve romanlarda kald. Kimse bunun farknda deil. Kürt sosyolojisinde deien ey sadece bugünki siyasi aktörlerin, sedece PKK, Ak Parti ve HDP ile açklanabilir bir ey olmaktan çkal çok oldu. Türkiyede sadece Kürtlerde deil, Türkiyede son 40 ylda 31 milyon yetikin insan göç etmi, çocuklar hariç. Bat tarihinde böyle bir hareket yoktur. Türkiye nüfusunun yüzde 52isi, 11 metropolde yayor. Dolaysyla köy enstütüleriymi, imecelermi, okuduumuz o hikayeler, bugünkü Türkiyenin sosyolojisinde geçerlilii yoktur. Türkiye bir yandan küresellemi, bir yandan metropollemi. Dolaysyla bizim problemimiz bu yeni hayata uygun devlet nizamnn, hukukunun, siyasetinin üretemiyor olmamz, gelip tkandmz yerdir dedi.

ORTAK YAAMA RADEMZ KAYBEDYORUZ

Konda olarak yaptklar anket çalmalarn da da örnek veren Ardr, ortak yaama iradesinin kaybedildiini dile getirerek, unlar söyledi:

Bugün topluma baktnz zaman, biz sadece bu Cumartesi ve Pazar günü 7 bin eve gittik, her ay en az 10 bin eve gidiyoruz. Elimde bin tane veri var. Ama, çok temel bir kaç ey paylaaym, giderek ortak yaama irademizi, arzumuzu kaybediyoruz. Ortak gelecee olan inancmz kaybediyoruz. Mesele iktidar partisinin gidip, gitmemesi deildir. Mesele bir partinin az oy alp almas da deildir. Melese, ortak gelecee olan inancmz tazelemek ve yeniden biz duygusuna kaplmak meselesidir. Ne yazk ki bugünkü siyaset ortamnda bunun çok uzandayz. Herkesin en çok talep ettii ey adalettir. Adalet derken hepimiz farkl bir ey anlyoruz, ama hep beraber adalet aryoruz. Yeniden biz olmak için yapabileceimiz tek bir ey var, hepimiz elbirliiyle bu ülkenin geleceine inanmak, ortak kaderine inanmaktan baka çaremiz yoktur.

KÜRT MESELES KÜRTLERDEN BARET OLMAKTAN çIKALI çOK OLDU

Türkiyenin marka meselelerin bir tanesinin de Kürt meselesi olduunu sözlerine ekleyen Ardr, Kürt meselesi denilen ey, ayn zamanda Türklerin ya da benim babamn kendi haklarndan feda etmeye raz olduklar, raz edildikleri alanlarn toplamdr. Ad Kürt meselesi olarak konuuyor olsak da, konutuumuz ey Kürtlerden ibaret olmaktan çkal çok oldu. Konutuumuz ey Türkiyenin geleceidir. Dolaysyla buradan çkmann yolu yeniden hep beraber bir iman tazelemektir, kendi geleceimiz için bir çabay örgütlemektir diye konutu.

DSAD Bakan Burç Baysal ise, çözüm sürecinin bitmesiyle yaanan belirsizlii dile getirdikleri zaman eletirilere maruz kaldklarn söyledi. OHALin ne zaman kalkaca konusuda yatrmclarn bilgilendirilmesi gerektiini ifade eden Baysal, Evrensel hukuk kurallarnn ilenmedii, adalet mekanizmasnn yprand bu dönemde ekonomide sürdürülebilir bir büyümenin gerçekçi olmayacan söylemek isteriz. Ülkemizin en önemli konularndan biri de çözüm sürecinin bitmesiyle devam eden belirsizliktir. Bu konuyu ne zaman dile getirirsek maalesef ki siyaset kurumlar ve bu konunu muhattaplar tarafndan sert eletiriler alyoruz eklinde konutu.

Konumalarn ardndan toplantya basna kapal devam edildi.

Ana Sayfaya Git