Kuş gribi alarmı!

Göçmen kuşların geçiş güzergahında bulunan Nusaybin ve Derik ilçesinde özellikle sulak alanlardaki köylerde kuş gribine karşı kanatla hayvanlardan alınan örnekler, İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilecek.

Haberler 11.12.2021 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MARDN-Göçmen kularn geçi güzergahnda bulunan Mardinde belirli köylerdeki kanatl hayvanlar ku gribine kar salk taramasndan geçirildi.

Hayvan hastalklarna yönelik çalmalarn sürdüren Tarm ve Orman Bakanl, Hayvan Hastalk ve Zararllar ile Mücadele Program kapsamnda ku gribi olarak da bilinen Tavuk Vebas Hastal (Avian nfluenza) ile mücadelede ülke genelinde çalma yürütüyor.

Program kapsamnda Mardin Tarm ve Orman Müdürlüünce veteriner hekimlerden oluturulan ekipler, Derik ve Nusaybin ilçesinde özellikle sulak alanlar bulunan köylerdeki kanatl hayvanlar salk taramasndan geçirdi.

Nusaybin ilçesindeki çidem ve Derik ilçesindeki Bayrakl ve Issz köyüne gelen ekiplerce kanatl hayvanlardan alnan örnekler, zmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüüne gönderilecek.

- Türkiye az riskli statüsünde

Mardin Tarm ve Orman Müdürlüü Hayvan Sal Yetitiricilii ve Su Ürünleri ube Müdürü Bedirhan Bilen, AA muhabirine, bakanln ku gribine kar ald önlemlere ilikin çalma yürüttüklerini söyledi.

Bakanln özelikle sulak alanlarda ve göçmen kularn geçi güzergahnda belirlenen köyleri programa dahil ettiini kaydeden Bilen, köylerde kanatl hayvanlardan azdan numune ve kan örnei alndn bildirdi.

Örneklerin, zmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüüne gönderileceini aktaran Bilen, bu ekilde bölgesel olarak hastalklarla ilgili çalmalar yapldn belirtti.

Türkiyenin Avian nfluenzaya kar az riskli statüsünde bulunduuna iaret eden Bilen, unlar kaydetti:

Bu program bütün Türkiyede yaplyor. Mardinde de Derikte 2, Nusaybinde 1 köy olmak üzere 3 köyde yapyoruz. Numunelerimizi aldktan sonra bunlar uygun artlarda zmire göndereceiz. Hindi, tavuk, ördek, kaz gibi hayvanlardan örnek alyoruz. u ana kadar herhangi bir hastalk çkmad. Uzun zamandr böyle. çkmamas için önlemler alyoruz. Bu konuda vatandalarmza da çok teekkür ediyoruz. Bize çok yardmc oluyorlar. Herhangi bir sorunla karlamyoruz.

- Alar ihmal etmedikçe bu hastalk çkmaz

Issz köyünde örnek alnan hayvanlarn sahibi Mahmut As da destek ve salk taramalarnn yararl olduunu kaydetti.

Hem büyükba hem de kanatl hayvanlar için ekiplerin youn emek harcadn kaydeden As, Ekiplere teekkür ediyoruz, salk taramalar yapyorlar. Eskiden bir ku gribi vard. Alar ihmal etmiyoruz. Alar ihmal etmedikçe bu hastalk çkmaz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git