Görüş Bildir

Kuş gribi alarmı!

Göçmen kuşların geçiş güzergahında bulunan Nusaybin ve Derik ilçesinde özellikle sulak alanlardaki köylerde kuş gribine karşı kanatla hayvanlardan alınan örnekler, İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilecek.

Kuş gribi alarmı!

MARDİN-Göçmen kuşların geçiş güzergahında bulunan Mardin'de belirli köylerdeki kanatlı hayvanlar kuş gribine karşı sağlık taramasından geçirildi.

Hayvan hastalıklarına yönelik çalışmalarını sürdüren Tarım ve Orman Bakanlığı, Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı kapsamında kuş gribi olarak da bilinen Tavuk Vebası Hastalığı (Avian İnfluenza) ile mücadelede ülke genelinde çalışma yürütüyor.

Program kapsamında Mardin Tarım ve Orman Müdürlüğünce veteriner hekimlerden oluşturulan ekipler, Derik ve Nusaybin ilçesinde özellikle sulak alanları bulunan köylerdeki kanatlı hayvanları sağlık taramasından geçirdi.

Nusaybin ilçesindeki Çiğdem ve Derik ilçesindeki Bayraklı ve Isısız köyüne gelen ekiplerce kanatlı hayvanlardan alınan örnekler, İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilecek.

- Türkiye az riskli statüsünde

Mardin Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Bedirhan Bilen, AA muhabirine, bakanlığın kuş gribine karşı aldığı önlemlere ilişkin çalışma yürüttüklerini söyledi.

Bakanlığın özelikle sulak alanlarda ve göçmen kuşların geçiş güzergahında belirlenen köyleri programa dahil ettiğini kaydeden Bilen, köylerde kanatlı hayvanlardan ağızdan numune ve kan örneği alındığını bildirdi.

Örneklerin, İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderileceğini aktaran Bilen, bu şekilde bölgesel olarak hastalıklarla ilgili çalışmalar yapıldığını belirtti.

Türkiye'nin Avian İnfluenza'ya karşı az riskli statüsünde bulunduğuna işaret eden Bilen, şunları kaydetti:

"Bu program bütün Türkiye'de yapılıyor. Mardin'de de Derik'te 2, Nusaybin'de 1 köy olmak üzere 3 köyde yapıyoruz. Numunelerimizi aldıktan sonra bunları uygun şartlarda İzmir'e göndereceğiz. Hindi, tavuk, ördek, kaz gibi hayvanlardan örnek alıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir hastalık çıkmadı. Uzun zamandır böyle. Çıkmaması için önlemler alıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımıza da çok teşekkür ediyoruz. Bize çok yardımcı oluyorlar. Herhangi bir sorunla karşılaşmıyoruz."

- "Aşıları ihmal etmedikçe bu hastalık çıkmaz"

Issız köyünde örnek alınan hayvanların sahibi Mahmut Ası da destek ve sağlık taramalarının yararlı olduğunu kaydetti.

Hem büyükbaş hem de kanatlı hayvanlar için ekiplerin yoğun emek harcadığını kaydeden Ası, "Ekiplere teşekkür ediyoruz, sağlık taramaları yapıyorlar. Eskiden bir kuş gribi vardı. Aşıları ihmal etmiyoruz. Aşıları ihmal etmedikçe bu hastalık çıkmaz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi