Lağım polemiği çözümlenmedi

Diyarbakır’da, 27 sahabenin metfun bulunduğu yerde lağım suyunun geçtiği iddialarının yarattığı tartışma devam ederken, son tepkilere cevap veren Vakıflar Bölge Müdürlüğü böyle bir şeyin söz konusu olmadığını öne sürdü.

Haberler 24.12.2017 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, 27 sahabenin metfun olduu yerde tuvalet giderlerinin geçtii iddiasna ilikin tartmalar hz kesmezken, Diyarbakr Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, iddialarn gerçei yanstmadn söyledi.

Recep Karaka, Kabirlerin üzerinden pisliin gitmesi haram olduunu ve yetkililerin bir an önce buna bir çare bulup baka bir yere yaplmasn istedi.

LAIM SULARI GEçYOR DASI

Zekeriya Tarhan ise Yllar önce sahabelerin gelip buray fetih etmesinden sonra ehit olduktan sonra defin edilmitir. Burada lavabo yaplmtr sahabelerin olduu yerde. Lam suyu buradan geçmesi çok ayp, utanç verici bir eydir. Hemen buna müdahale edilip baka bir yere alnmas gerekir. dedi.

Ahmet Recepolu, Berat Özbilmez, Mustafa Özbilmez ve Stk Zilan isimli vatandalar da sahabelerin metfun bulunduu yerde tuvalet giderlerinin bulunmasnn uygun olmadn, tuvaletlerin baka yere yaplmasn önerdi.

Diyarbakr Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, kanalizasyon sularnn sahabelerin yanndan, yaknndan, üzerinden ve altndan geçtii ile ilgili bir bilgi olmadn söyledi.

LER SÜRÜLMES MANDAR

Evsen, Bu kadar güzel bir dönemde güzel çevre düzenlenmesi, restorasyon çalmalarnn yaplmasndan sonra bu gibi görülerin ileriye sürülmesi manidar olarak tarafmzdan görülüyor. Ama asla bu kanalizasyon sularnn bizim yaptmz restorasyon çalmalarnda da öyledir. Bu kanalizasyon sularnn sahabelerin ne yannda ne yaknnda ne üzerinde nede altndan geçtii ile ilgili bir bilgi yoktur. Bu konuyla ilgili kafasnda herhangi bir soru iareti olan varsa bölge müdürlüümüze gelir kendilerine her türlü bilgiyi vermeye hazrz. Bu konuyla ilgili bu görülerin hiçbir tanesi doru olmadn ben bir bölge müdürü olarak ifade etmek istiyorum. dedi.

BELEDYE PROJE HAZIRLASIN

Tuvaletlerin yer deitirilmesiyle ilgili talep olduunda yaplma ansnn olduunu belirten Evsen, unlar kaydetti:

Yalnz caminin mülkiyeti Vakflar Genel Müdürlüüne aittir. Ama burayla ilgili bu çevre düzenlemesi yaplrken eer burada TOKnin bir müracaat olmu olsayd, Büyükehir Belediyemizde bunu yapabilir. Bu konuyla ilgili Büyükehir Belediyemiz bir proje hazrlayp kurula sunmas halinde kurulda gerekli düzenlemeler ya da gerekli ihtiyaçlarn giderileceini düünüyorum. O geldii zaman biz de bunu ifade edebiliriz. Yani bu bir ihtiyaçsa kültür varlklar koruma kuruluna gelir, eer kuruldan bir onay alnrsa vatandalarmzn o ihtiyac da giderilmi olur. Kimsenin kafasnda herhangi bir soru iareti de kalmaz. Daha önce erkek ve bayan olarak WCler faaliyetteyken imdi alt tarafta belediyenin bayanlar için yapt bir WC var. Orasn tamamen bayanlar kullanyor, üst taraf da erkek WC olarak kullandryoruz. Bu konuyla ilgili eer böyle bir teklif gelirse onun yaplma ans var.

Eski eserlerle ilgili yapacaklar en ufak müdahale için Koruma Müdürlüünden izin alnmas gerektiini ifade eden Evsen, unlar söyledi:

BZM YETKMZ YOKTUR

Vakflar Bölge Müdürlüü olarak bizim herhangi bir yeri geniletme ya da ykma ve yeniden yapma gibi bir eyimiz yok. htiyaç olduu zaman bu kurulla görüülür. Genellikle kurul, eski eserlerle ilgili böyle bir tasarrufta bulunmuyor. Dikkat ederseniz bat tarafnda bir kap, güney tarafnda da bir kap var. ki kap da açk ama binlerce insann ziyaret ettii bir mekndr. Buradaki duvarlar kaldrsak yine kalabalk olacak. 2 güvenlik personeli var, rehberlik ederlerse çok güzel olur. Ama konu tekrar konuulabilir.

Lavabolarnn ücretsiz olmasyla ilgili de konuan Evsen, Keke herkes tuvaletleri görmek istedii gibi braksa. Eer görmek istedii gibi braksa genel müdürlüümüz tuvaletlerden çok para alma taraftar deil. Biz bunu 2000lerde yaptk. nsanlarn hor kulland bir yer. Orann su, elektrik gibi ihtiyaçlar var. Bu giderlerin karlanmasyla ilgili ancak ücret karlnda bunlar koruma imknmz var. Belediyenin bir müracaat olursa bize bir protokolle onlara devir etme ansmz olabilir. Belediye burada görevli bulundurmas lazm. Genel müdürlüümüzle görüülürse sorun çözülebilir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git