“Mahkûmlara bakış açısı değişmeli cezaevleri eziyet evleri değil”

Ameliyat olduğu hastanede iyileşmesi beklenmeden tekrar cezaevine gönderilen mahkûm Mehmet Emin Alpsoy’un avukatı Hasan Bozdaş, Alpsoy’un tedavisine hastanede devam edilmesi gerektiğini söyleyerek cezaevlerinin eziyet evleri olmadığını belirtti.

Haberler 07.08.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ameliyat olduu Ankara Numune Eitim ve Aratrma Hastanesinde ameliyat sonras iyilemesi beklenmeden cezaevine götürülen 70 yandaki mahkm Mehmet Emin Alpsoyun avukat Hasan Bozda, Alpsoya yaplan muameleye tepki gösterdi.

Alpsoyun tedavisine hastanede devam edilmesi gerektiini söyleyen Bozda, cezaevlerinin eziyet evleri olmadn belirtti.

Hastal ve ilerlemi yayla daha önce de kamuoyunun gündemine gelen, 17 yldr tutuklu olan hasta mahkm Mehmet Emin Alpsoy, geçtiimiz Sal günü Ankara Numune Eitim ve Aratrma Hastanesine kask ft rahatszl nedeniyle ameliyata alnmt. Baarl bir ameliyat geçiren Alpsoy, ailesinin 3 gün boyunca tüm resmi bavurular almasna ramen hastane yönetimi tarafndan görütürülmeyerek, tedavisi tamamlanmadan cezaevine gönderilmiti.

Yaanan maduriyetlere tepki gösteren mahkm Alpsoyun olu Dr. Abdurrahman Alpsoy, zulmün azalacan beklediklerini fakat daha fazla artmasnn kendilerini derinden üzdüünü ve var olan beklentilerini bitirdiini belirtti.

Alpsoyun avukat Hasan Bozda, Alpsoyun uzun zamandan bu yana çektii sanclar olduunu, rahatszlklar sebebiyle ciddi skntlar yaadn söyledi.

Alpsoyun u anda hastanede olmas gerekirdi

Bozda, Alpsoyun u anda cezaevinde deil, hastanede olmas gerektiine vurgu yaparak, çift tarafl bir ftk ameliyat geçirdi. Yann da vermi olduu skntlar, bununla beraber dier rahatszlklarndan ötürü çektii sanclar sebebi ile zaten yürümekte, hareket etmekte, kendi bakmn yapmakta zorluk çekerken ameliyattan hemen sonra, dinlenmesine ve iyilemesine mahal verilmeden cezaevine götürülmesi, cezaevinde u anda kendi bakmlarn yapamayacak yallkta, yorgunlukta ve hastalkta olmas açkça bizi üzdü. dari makamlara müdahil olduk, en azndan ameliyatn etkisi geçinceye kadar bir süre hastaneye yatrlmas gerektiini ilettik. Fakat ulaabildiimiz kadar ile henüz bir gelime yok, bu anlamda en son Perembe günü görüebildik, kendisi dediim gibi hareket etmekte, oturup kalkmakta ve yürümekte güçlük çekiyordu, kendi ihtiyaçlarn gidermede zorlandn belirtti bana. Bu anlamda muhakkak hastanede o süreci amas gerekiyor. dedi.

Mahkmlar çok ciddi ihmallerle kar karya

Cezaevlerinde hasta mahkmlara gösterilen muameleye dikkat çeken Bozda, Elbette hiç kimse yaknlarn, hatta tanmad insanlarn dahi bu ekilde bir muameleye maruz kalmasn istemez. Buna zaten evrensel hukuk da, meri hukuk da, hiçbir insani norm da izin vermez. Karnzda bir mahkm var ve bu mahkmun salk durumunun sürekli kontrolü, tedavisi, infaz yapan makamlar üzerine ve tedavisini yürüten hekimler üzerine bir yükümlülüktür. Fakat bu ekilde muameleler, kiinin hem ailesini ypratmakta hem de bu anlamda mahkm açsndan bir eziyete dönümektedir. Özellikle salk konularnn hiç ihmale gelmemesi gerektiini, sala en önemli derecede önem vererek kiilerin hayati tehlikesinin önüne geçilmemesi gerektiini srarla belirtiyorum. Bu vurdumduymazln birçok olumsuz örneini yaadk. Cezaevlerinde mahkmlar çok ciddi ihmallerle kar karyadrlar. Salklarna yeterli özen gösterilmediini düünüyorum. Mahkmdur, buradan kurtulmaya urayor anlay var, baz ilgilerin ideolojik yaklam var. Personel yetersizliinden baz cezaevlerindeki hekimler mahkmlara yetiemiyor ya da üstünkörü ilgileniyor. Doktor muayene ya da tetkik tarihi veriyor, gidip gitmemek askere kalm. Askere görev çkt m hasta mahkmlarn tedavileri öteleniyor. Bu durumu Mehmet Emin Alpsoyda da, kanser hastas olu eyhmus Alpsoyda da müteaddit kereler yaadk. Ya da hasta yatrlyor hastaneye, ona refakat eden personel psikolojik bir bask oluturuyor hekimler üzerinde, bir an önce cezaevine götürelim vs vs. Bunu kendi baz müvekkillerimde de yaadm, meslektalarmdan da baz örnekler duydum. Bu anlamda yapacak hiçbir ey olmad için üzgünüz. ifadelerini kulland.

Mahkmlarn birer insan olduunu bilmemiz gerek

Medya gücünü arkasna alan ve toplumsal alg yürütenlerin salk durumlarna ciddi anlamda itina gösterildiini sözlerine ekleyen Bozda hasta mahkmlara yönelik çifte standarda dikkat çekti.

Bozda, Yani ben özellikle unu görüyorum, yannda medya gücü olan, arkasna ciddi bir toplumsal kesimi alan, medyada veya dier organlarda bir propaganda yürüten, ksaca sesi ksk olmayan ahslarn salk durumlarna çok ciddi ekilde itina gösteriliyor, taleplerinin vakit kaybetmeden karlandn öreniyorum. Neden? çünkü hastanedeki, cezaevindeki en küçük ihmal dhi dillendirildii için bu kiilere sahip çklyor. Bunlar yaplsn, fakat herkese eit ve doru muamele yaplsn. Fakat sahipsiz olduu aikr olan insanlar için herhangi özel muamele yaplmyor. Bu sadece slami davalardan mahkm kiilere has bir uygulama deil, arkasnda herhangi bir medya gücü olmayan insanlar, hakkn arayamayan, urad adaletsizlik dillendirilmeyen insanlar maalesef çok ciddi ihmallerle kar karya. Tabi burada zihniyetin deimesi lazm öncelikle. Bu, bir yere kadar idari bir kusur olsa da esasnda insani bir kusurdur. Hiç kimse insani ve vicdani bir inisiyatif almazsa, mahkumlarn da tüm insanlk gibi temel haklara sahip olduunu benimsemezse bu uygulamalar her yerde yaanr. Bu mahkmlarn birer insan olduunu bilirsek, ona göre davranrsak, inann çou ey alacaktr. nsanlarn öncelikle kafalarndaki bu aç tamir etmeleri gerekiyor. eklinde konutu.

Her bir vaka kendi ilkeleri çerçevesinde deerlendirilmeli

Ben hiçbir zaman kendi müvekkillerimin dier mahkmlarla, dier olgularla, karlatrlmas taraftar deilim. diyen Bozda sözlerini öyle sürdürdü: Herkes için doru ve adil muamele taraftarym. Yllardr hasta mahkmlar için, hangi fikirden ve ideolojiden olursa olsun sesimi yükseltiyor ve ar hasta bir mahkm için ceza evinin artk eziyet evine dönütüünü, bunun da hiçbir hukuk normunda yeri olmadn belirtiyorum. Dolaysyla her bir vaka kendi ilkeleri çerçevesinde deerlendirilmeli. imdi, Mehmet Emin Alpsoyun 7-8 hastal var, bunlardan bir tanesi parkinson, kemik erimesi, kamburlama, iitme kayb vs... Onunla konuan, onu sürekli ziyaret eden, onu sürekli gören, insan benim ve ben sadece dardan görünüle dahi salkl bir ekilde yürüyemediini, salkl bir ekilde hareket edemediini görebiliyorum ama doktorlar sadece evraklar üzerinden yapm olduklar incelemelere, göre bu kii hayatn tek bana idame ettirir eklinde rapor düzenliyorlar. Ayrntl bir fiziki bir muayene yok. Hiç unutmam, vekletini henüz aldm dönemde yaklak bir yldr önemli bir kontrolüne götürülmediini örendim. Cezaevi müdürünün yanna çktm, kendisi de yeni atanmt. Durumu izah ettim, avukat bey dedi, ben Mehmet Emin Alpsoyu biliyorum, hatta ring aracndan indirildiinde yürümekte zorlandn görüp kendisinin yanna gittim, salk durumunu sordum. Kontrollerine gidemediini ifade edince de gerekli ilemleri yaptm fakat bundan sonras askerin kontrolünde, ne zaman uygun olurlarsa o zaman götürebiliyorlar. imdi cezaevi müdürünün dardan yapabildii gözlemi, cezaevi doktorlarnn gösterdii hassasiyeti, bran uzmanlar yapmyor o da çok üzücü bir durum.

Alpsoy kendi bakmn yapmakta ve kendi ihtiyaçlarn karlamada zorlanyor

Alpsoyda birden fazla hastalk olduunu dile getiren Bozda öyle devam etti: Yani Adli Tp Kurumu rapor veriyor ama Adli Tp Kurumu müvekkili ayrntl bir muayeneden geçirmiyor. Cezaevi artlarn da bilmiyorlar. Bir insann darda veya cezaevinde bakmn yapmas, ihtiyaçlarn gidermesi arasnda fark var, bu bilinmiyor, buna kimse eilmiyor. Bu adam yürüyebiliyor mu, bu adamn hastalklar ne durumda, her bir hastal tek bana hayati tehdit oluturmuyor ama birçok farkl hastalnzn sknts büyük tek bir hastalktan daha fena olabiliyor. Kendisine gelen raporlar görüyor kurum, bir karar veriyor, asl sknt burada Mehmet Emin Alpsoyun 7-8 tane hastal var ve bu hastalklarn seviyesi düük bile olsa, bu hastalklarn seviyesi az bile olsa, bu adam kendi bakmn, kendi ihtiyaçlarn karlamada zorlanyor. Cezaevi artlarnda yaayabilecek bir insan deil, onun bakmn olu ehmus Alpsoy karlyordu, fakat ehmus Alpsoy kanser hastalna yakaland için hastanede tedavi altnda, o gittiinden beri Mehmet Emin Alpsoy tekrardan kendi ihtiyaçlarn karlayamaz duruma geldi.

Cezaevlerindekiler birer emanet, o emanete sahip çklmas gerekir

Cezaevlerindeki bak açsnn deimesi gerektiini ifade eden Bozda son olarak, Cezaevleri slah makamlar. Dolaysyla mahkmlar topluma emanet. Kazanmak zorundasnz bu insanlar. Müvekkil 17 yldr cezaevinde, bu süre zarfnda yeterince yprand, yaland ve saln kaybetti. Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infaz mantalitesi için söylüyorum, müvekkil topluma zarar verebilme kabiliyetini kaybetti. Dolaysyla ceza hukuku da müvekkil üzerindeki amacn kaybetti. Bundan sonra infaznn sürmesi, yaama hürriyetini olumsuz etkilemekten baka hiçbir eye yaramayacaktr. Mademki infaz durdurulmuyor, en azndan müvekkilin ve tüm hasta mahkmlarn her bir özgür birey gibi doru ve etkili bir tedavi almasnn önü açlmal, infaz rejimleri, tedavi rejimlerinin önüne geçmemelidir. Müvekkilin tedavisinde yaanacak her kusur hem salk makamlarn hem ceza infaz makamlarn balar. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git