Mazbata tansiyonlu!

Bağlar'da HDP'li Ceylan'a, KHK ihraçından dolayı mazbata verilmeyip, ikinci sıradaki AK Parti adayı Beyoğlu'na verileceği yönündeki YSK kararı, gerilim yarattı. HDP'liler protesto etmek istedi, grup ile polis arasında gerginlik yaşandı.

Haberler 12.04.2019 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Balar ilçesinde resmi olmayan sonuçlara göre belediye bakan seçilen ancak Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildii gerekçesiyle mazbatas verilmeyen HDPli Zeyyat Ceylan, Balar Belediyesi önüne gelerek karar protesto etti. Ceylan, karar Anayasa Mahkemesine götüreceklerini, oradan sonuç alamadklar takdirde konuyu Avrupa nsan Haklar Mahkemesine tayacaklarn ileri sürdü. Belediye önünde polis ile HDPliler arasnda gerginlik yaanrken, baz kiiler belediye binasna girmek istedi. Dün sabahtan itibaren Belediye binas önünde geni kapsaml güvenlik önlemleri alnmaya baland.

BALAR BELEDYE ÖNÜNDE PROTESTO

Öretmenlik görevindeyken KHK ile ihraç edilen ve 31 Martta yaplan yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Balar ilçesinde belediye bakan seçilen HDPli Zeyyat Ceylan ve beraberindekiler belediye binas önüne gelerek, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) kararn protesto etmek istedi. Belediye girmek isteyen grupla polis arasnda gerginlik yaand. Grup içeri giremeyince, bina önünde gruplar halinde oturma eylemi yapt.

KHK ile ihraç edildii gerekçesiyle mazbatas verilmeyen HDPli Zeyyat Ceylan, 3 Martta seçime girme hakkn YSKdan aldn söyledi. HDPli Ceylan, 31 Martta Balarda yüzde 71 oy oranyla birinci parti olarak seçimi tamamladk. 1,2,3 gün geçti mazbatalar verilmedi. 4 Nisanda Doanehir ve muhtar örnei toplumla paylald. Bunun bir ön hazrlk olduuna dair tespit yaptk. Sürece yönelik takibimiz, tespitimiz, çalmalarmz ve avukatlarmzn Yüksek Seçim Kurulu nezdindeki giriimleri devam etti. En son ayn 10unda Adanann Kozan ilçesiyle ilgili bir açklama yapld. Muun bir beldesi ile ilgili CHPden alnp HDP ye verildiine dair bir paylam yapld. Biz her iki planlamann da programl hazrlandna inanyoruz. Akam 5te de 7 noktamz ile ilgili Yüksek Seçim Kurulunda kararlama yaand. dedi.

SÜREC BOZAN YSK OLMUTUR

Süreci bozann Yüksek Seçim Kurulunun olduunu ileri süren Ceylan, Biz bu kararn emsaller, Anayasa mahkemeleri karar, kanunlar göz önünde bulundurularak ve bunun tespit, tahlil ve yorumunu yaptktan sonra u kanaate vardk: u anda süreci bozan Yüksek Seçim Kurulunun ta kendisidir. Bize göre bu bir tuzaktr ve bu tuza bize hazrlayan Yüksek Seçim Kurulunun kendisidir. Elbette siyasal iktidarn basks vardr, her zaman da olmutur, olacaktr da. Ama bu kadar da aikar, aleni, açk bir hukuk ihlalini kimse Yüksek Seçim Kurulundan beklemiyordu. ifadelerini kulland.

HUKUK HLALLER AçIKCA YAPILDI

Ceylan, lk hukuk ihlali KHKllarn seçimde mazbata alamazlar ile ilgiliydi. 2nci hukuk ihlali mazbatann kime verilecei ile ilgiliydi. 2nci karar bizimle paylald kadaryla, ikili bir tartma çerçevesinde geçmi ve 6ya 5 orannda bir kararlamayla mazbatann seçimde 2nci olan partiye verileceine dair tespit yaplmtr. Bu süreci hukuksuzluk ve zulüm süreci olarak yorumluyoruz. Halkmzn iradesinin kayyum zihniyetiyle bizden alnp baka güçlere, AK Partiye verilmesi olarak yorumluyoruz. Bunu ne biz ne de halkmz kabul edecektir. Biz bu sürecin takipçisi ve organizatörü olacaz. eklinde konutu.

Ceylan, YSK kararn Anayasa Mahkemesine, buradan da sonuç çkmazsa Avrupa nsan Haklar Mahkemesine tayacaklarn sözlerine ekledi. Belediye Meclisinde HDPden 30, AK Partiden 7 kiinin seçildiini aktaran Ceylan, Bizim dümemiz ile birlikte gayri hukuki, insani ve vicdan durumla birlikte 4 arkadamzn hukuku bizimle birlikte düüyor. 26 arkadamz belediye meclisinde kalyor. dedi.

SEçMLER YENLENSN BAVURUSU

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, YSK önünde basn açklamas yapt. 31 Mart Mahalli dareler Genel Seçimlerinin sona erdiini ancak seçimlerle ilgili tartmalarn bitmediini belirten Sancar, YSK tarafndan alnan kararlar eletirerek, bu kurumun tarafszln yitirdiini savundu. Sancar, YSK en son verdii kararda, KHK ile ihraç edilmi adaylarn seçildikten sonra mazbatalarnn verilmeyeceini açklad. Bu gerçekten akla, hukuka ve ahlaka sdrlamayacak bir karardr. Anayasann bu konudaki kararlar bellidir dedi.

BU KARAR, SEçMEN RADESNE DARBEDR

Söz konusu ilçelerde partilerinin açk farkla seçimi kazandn belirten Sancar, YSK ald kararda, mazbatay bu ilçelerdeki 2nci en yüksek kiiye vermitir. Bu karar, seçmen iradesine darbedir. Bizatihi Türkiyede demokrasinin geleceine darbedir diye konutu.

YSKnn bu kararyla ilgili olaanüstü itiraz yoluna bavuracaklarn ve YSK üyeleriyle ilgili Hakimler Savclar Kuruluna ikayette bulunacaklarn ifade eden Sancar, unlar söyledi:

u anda 26 yerde seçilmi adaylarmza mazbatalar verilmemektedir. En bata Mardin Büyükehir Belediye Bakan seçilen Ahmet Türkün mazbatas bekletilmektedir. Yine Diyarbakr Büyükehir Belediyesi bakanlarmzn mazbatalar verilmemitir. Bunun yannda 24 yerde daha mazbatalar bekletiliyor. YSK, görevini kötüye kullanmtr, ilevini amtr, seçim güvenliine ve gelecee ar darbe indirmitir.

Milletvekili Sancar, YSKnn KHKl adaylara mazbata vermeyeceini duyurduu yerlerde seçimlerin yenilenmesi için bavuruda bulunacaklarn söyledi.

BELEDYE MECLS ÜYELER DE

Öte yandan, KHK ile ihraç edilen seçilmi belediye bakanlarna mazbata verilmeyecei karar ile tepkilerin odanda olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Belediye Meclisi ve l Genel Meclisi üyeliine seçilen KHKliler için de ayn yönde bir karara imza att.

YSKnin Hakkari l Seçim Kurulunun bu yöndeki bilgi bavurusu üzerine ald karar öyle: KHK ile kamu görevinden çkarlan kiilerin mahkumiyet karar aranmakszn bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri ve mazbata verilmeyecei belirtilmi olmakla; bu kapsamda belediye meclis üyelii ve il genel meclis üyeliine seçilen mazbata verilip verilmeyecei, verilmeyecekse bu kapsamdaki kiilerin yerine hangi partinin hangi adaynn seçilmi saylaca ve mazbatalarn kime verilecei hususlarnda görü istenilmesi üzerine; mazbatalarn verilmeyeceine, belediye meclis üyelii ve il genel meclis üyeliine seçilen kiiler hakknda 2972 sayl Kanunun 25/4 maddesi gereince ayn partiden sonra gelen üyesine mazbata verilmesi gerektiine karar verilmitir.

BEYOLU MAZBATAYI BEKLYOR

Öte yandan, AK Parti Balar Belediye Bakan Aday Hüseyin Beyolu ise YSKnn mazbatann seçimi ikinci srada kazanan kiiye verilecei yönündeki karar üzerine, tebrikleri kabul etmeye balad. Önceki günden buyana, Ak Parti lçe Bakanl ile Beyolunun yazhanesine çok sayda AK Partili ve ilçe sakinleri gelerek, tebriklerde bulunurken, gözler Diyarbakr l Seçim Kuruluna çevrildi.

Beyoluna l Seçim Kurulunun bugün mazbata vermesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git