Görüş Bildir

Mazbata tansiyonlu!

Bağlar'da HDP'li Ceylan'a, KHK ihraçından dolayı mazbata verilmeyip, ikinci sıradaki AK Parti adayı Beyoğlu'na verileceği yönündeki YSK kararı, gerilim yarattı. HDP'liler protesto etmek istedi, grup ile polis arasında gerginlik yaşandı.

Mazbata tansiyonlu!

Merkez Bağlar ilçesinde resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanı seçilen ancak Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatası verilmeyen HDP'li Zeyyat Ceylan, Bağlar Belediyesi önüne gelerek kararı protesto etti. Ceylan, kararı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini, oradan sonuç alamadıkları takdirde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını ileri sürdü. Belediye önünde polis ile HDP'liler arasında gerginlik yaşanırken, bazı kişiler belediye binasına girmek istedi. Dün sabahtan itibaren Belediye binası önünde geniş kapsamlı güvenlik önlemleri alınmaya başlandı.

BAĞLAR BELEDİYE ÖNÜNDE PROTESTO

Öğretmenlik görevindeyken KHK ile ihraç edilen ve 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Bağlar ilçesinde belediye başkanı seçilen HDP'li Zeyyat Ceylan ve beraberindekiler belediye binası önüne gelerek, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararını protesto etmek istedi. Belediye girmek isteyen grupla polis arasında gerginlik yaşandı. Grup içeri giremeyince, bina önünde gruplar halinde oturma eylemi yaptı.

KHK ile ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatası verilmeyen HDP'li Zeyyat Ceylan, 3 Mart'ta seçime girme hakkını YSK'dan aldığını söyledi. HDP'li Ceylan, "31 Mart'ta Bağlar'da yüzde 71 oy oranıyla birinci parti olarak seçimi tamamladık. 1,2,3 gün geçti mazbatalar verilmedi. 4 Nisan'da Doğanşehir ve muhtar örneği toplumla paylaşıldı. Bunun bir ön hazırlık olduğuna dair tespit yaptık. Sürece yönelik takibimiz, tespitimiz, çalışmalarımız ve avukatlarımızın Yüksek Seçim Kurulu nezdindeki girişimleri devam etti. En son ayın 10'unda Adana'nın Kozan ilçesiyle ilgili bir açıklama yapıldı. Muş'un bir beldesi ile ilgili CHP'den alınıp HDP' ye verildiğine dair bir paylaşım yapıldı. Biz her iki planlamanın da programlı hazırlandığına inanıyoruz. Akşam 5'te de 7 noktamız ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu'nda kararlaşma yaşandı." dedi.

SÜRECİ BOZAN YSK OLMUŞTUR

Süreci bozanın Yüksek Seçim Kurulu'nun olduğunu ileri süren Ceylan, "Biz bu kararın emsaller, Anayasa mahkemeleri kararı, kanunlar göz önünde bulundurularak ve bunun tespit, tahlil ve yorumunu yaptıktan sonra şu kanaate vardık: Şu anda süreci bozan Yüksek Seçim Kurulu'nun ta kendisidir. Bize göre bu bir tuzaktır ve bu tuzağı bize hazırlayan Yüksek Seçim Kurulu'nun kendisidir. Elbette siyasal iktidarın baskısı vardır, her zaman da olmuştur, olacaktır da. Ama bu kadar da aşikar, aleni, açık bir hukuk ihlalini kimse Yüksek Seçim Kurulu'ndan beklemiyordu." ifadelerini kullandı.

HUKUK İHLALLERİ AÇIKCA YAPILDI

Ceylan, "İlk hukuk ihlali 'KHK'lıların seçimde mazbata alamazlar' ile ilgiliydi. 2'nci hukuk ihlali mazbatanın kime verileceği ile ilgiliydi. 2'nci karar bizimle paylaşıldığı kadarıyla, ikili bir tartışma çerçevesinde geçmiş ve 6'ya 5 oranında bir kararlaşmayla mazbatanın seçimde 2'nci olan partiye verileceğine dair tespit yapılmıştır. Bu süreci hukuksuzluk ve zulüm süreci olarak yorumluyoruz. Halkımızın iradesinin kayyum zihniyetiyle bizden alınıp başka güçlere, AK Parti'ye verilmesi olarak yorumluyoruz. Bunu ne biz ne de halkımız kabul edecektir. Biz bu sürecin takipçisi ve organizatörü olacağız." şeklinde konuştu.

Ceylan, YSK kararını Anayasa Mahkemesi'ne, buradan da sonuç çıkmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını sözlerine ekledi. Belediye Meclisinde HDP'den 30, AK Parti'den 7 kişinin seçildiğini aktaran Ceylan, "Bizim düşmemiz ile birlikte gayri hukuki, insani ve vicdanı durumla birlikte 4 arkadaşımızın hukuku bizimle birlikte düşüyor. 26 arkadaşımız belediye meclisinde kalıyor." dedi.

SEÇİMLER YENİLENSİN BAŞVURUSU

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, YSK önünde basın açıklaması yaptı. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin sona erdiğini ancak seçimlerle ilgili tartışmaların bitmediğini belirten Sancar, YSK tarafından alınan kararları eleştirerek, bu kurumun tarafsızlığını yitirdiğini savundu. Sancar, "YSK en son verdiği kararda, KHK ile ihraç edilmiş adayların seçildikten sonra mazbatalarının verilmeyeceğini açıkladı. Bu gerçekten akla, hukuka ve ahlaka sığdırılamayacak bir karardır. Anayasanın bu konudaki kararları bellidir" dedi.

'BU KARAR, SEÇMEN İRADESİNE DARBEDİR'

Söz konusu ilçelerde partilerinin açık farkla seçimi kazandığını belirten Sancar, "YSK aldığı kararda, mazbatayı bu ilçelerdeki 2'nci en yüksek kişiye vermiştir. Bu karar, seçmen iradesine darbedir. Bizatihi Türkiye'de demokrasinin geleceğine darbedir" diye konuştu.

YSK'nın bu kararıyla ilgili olağanüstü itiraz yoluna başvuracaklarını ve YSK üyeleriyle ilgili Hakimler Savcılar Kurulu'na şikayette bulunacaklarını ifade eden Sancar, şunları söyledi:

"Şu anda 26 yerde seçilmiş adaylarımıza mazbataları verilmemektedir. En başta Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Türk'ün mazbatası bekletilmektedir. Yine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkanlarımızın mazbataları verilmemiştir. Bunun yanında 24 yerde daha mazbatalar bekletiliyor. YSK, görevini kötüye kullanmıştır, işlevini aşmıştır, seçim güvenliğine ve geleceğe ağır darbe indirmiştir."

Milletvekili Sancar, YSK'nın KHK'lı adaylara mazbata vermeyeceğini duyurduğu yerlerde seçimlerin yenilenmesi için başvuruda bulunacaklarını söyledi.

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ DE

Öte yandan, KHK ile ihraç edilen seçilmiş belediye başkanlarına mazbata verilmeyeceği kararı ile tepkilerin odağında olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi üyeliğine seçilen KHK'liler için de aynı yönde bir karara imza attı.

YSK’nin  Hakkari İl Seçim Kurulu'nun bu yöndeki bilgi başvurusu üzerine aldığı karar şöyle:  “KHK ile kamu görevinden çıkarılan kişilerin mahkumiyet kararı aranmaksızın bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri ve mazbata verilmeyeceği belirtilmiş olmakla; bu kapsamda belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliğine seçilen mazbata verilip verilmeyeceği, verilmeyecekse bu kapsamdaki kişilerin yerine hangi partinin hangi adayının seçilmiş sayılacağı ve mazbataların kime verileceği hususlarında görüş istenilmesi üzerine; mazbataların verilmeyeceğine, belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliğine seçilen kişiler hakkında 2972 sayılı Kanunun 25/4 maddesi gereğince aynı partiden sonra gelen üyesine mazbata verilmesi gerektiğine karar verilmiştir.”

BEYOĞLU MAZBATAYI BEKLİYOR

Öte yandan, AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Hüseyin Beyoğlu ise YSK'nın mazbatanın seçimi ikinci sırada kazanan kişiye verileceği yönündeki kararı üzerine, tebrikleri kabul etmeye başladı. Önceki günden buyana, Ak Parti İlçe Başkanlığı ile Beyoğlu'nun yazıhanesine çok sayıda AK Partili ve ilçe sakinleri gelerek, tebriklerde bulunurken, gözler Diyarbakır İl Seçim Kuruluna çevrildi.

Beyoğlu'na İl Seçim Kurulu'nun bugün mazbata vermesi bekleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi