Meclis’te ihale tepkisi

Kayyımların bütün ihaleleri salgın ve afette kullanılan 21/b ile yaptığını iddia eden HDP’li İpekyüz,” Mardin kayyımı 132 araç kiralamış, 80'i Mardin'e girmemiş. Kayyımın kendisi afet olmuş” diyerek tepki gösterdi.

Haberler 11.12.2021 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Meclis Genel Kurulunda Hazine ve Maliye Bakanl, Ticaret Bakanl ve bal kurulularn bütçeleri görüülüyor. Hazine ve Maliye Bakanl bütçesine dair alan Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet pekyüz, Cumhurbakanl Hükümet Sistemini eletirerek, kayymlarn icraatlarna deindi.

Hazine ve Maliye Bakan Lütfi Elvann yerine Nurettin Nebatinin atanmas üzerinden Cumhurbakanl Hükümet Sistemini eletiren pekyüz, Yeni rejim neydi? Daha hzl kalkndracam, daha hzl deitireceim. Tek yapt deiiklik, ekonomide bakanlar ve bakanlar deitirmek. Sonuç ne, uçuyor. Ne uçuyor, dolar uçuyor. Ne düüyor, TL düüyor. Bugün 9 Aralk. 9 Aralk dediimde aslnda sizlere bakp unu söylemem lazm: lk iktidara geldiinizde 3Y demitiniz; yolsuzluk, yasaklar ve yoksulluk. Bugün yoksullukla, yolsuzlukla mücadele günü ve yolsuzluun mücadelesini söyleyenler dünya yolsuzluk sralamasnda en bata giden ülkeler arasna gelmi. Hani büyüyorsunuz, büyüyorsunuz ya, yolsuzlukta büyüyorsunuz. Büyüme, enflasyon, faiz, hayat pahall ve yoksullukla ilgili Sefalet Endeksi; bunu biz mi hazrladk? Dünya hazrlyor dedi.

BÖLGEDEK ETSZLK

pekyüz, sözlerini öyle sürdürdü: Geçenlerde Ulatrma Bakanl Plan ve Bütçe Komisyonunda bir harita çkarttlar, Türkiyenin neresinde demir yolu yatrm var. Merak ettim; Mardinin Mazda ilçesi-Diyarbakr arasnda bir demir yolu döemesi; bitmi, son on ylda tek biten o. Neymi? Cengiz Holdingin fabrikasna Mazdandan Diyarbakra demir yolu döüyorlar ve kim yapyor? Cengiz Holdingin kendisi yapyor. Kim bunu karlyor? Ulatrma Bakanl, yani biz karlyoruz. Buna xra xwed derler ama Allah size bunu brakmayacak, onu diyeyim. Yer alt, yer üstü zenginliklerinin en bol olduu yerde yer üstündeki yurttalar yoksul brakyorsunuz; Hasankeyf gibi, Mezopotamya gibi enerjinin, suyun cenneti olan yerlerde insanlar enerjisiz, susuz brakyorsunuz. Mardinde, Batmanda, Urfada insanlar tarlalarn sulayamyorlar, su paras veremiyorlar.

DEDA ZULMÜ YARATTINIZ

Ve yeni bir zulüm yarattnz, DAE gibi DEDA diye bir zulüm yarattnz. DEDA dendiinde insanlar yakalarn silkiyor. u anda, bir aydr Batmann 9 köyünde su yok elektrik dinamolarn kestikleri için; su yok, su ve gece gündüz Pandemi var; elinizi ykayn, elinizi ykayn... Demezler mi: Bu olmaz; vallahi olmaz, vallahi olmaz.

KAYYIMLARIN CRAATLARI

Kayymlar, biliyor musunuz, Kamu hale Kurumu burada oturuyor, bu 21/b denilen nedir? Salgnda, afette, olaanüstünde... nann dünyann herhangi bir ülkesi, Kamu hale Kurumunun verilerini incelese, Türkiye zaten bir afette, olaanüstü hlde yayor diyecek. Der ki: Bu, insan eliyle bir afettir. Her yerde 21/byle ihale yapyorlar. Tünel yapyorsunuz 21/byle, cezaevi yapyorsunuz 21/byle, havlu peçete alyorsunuz 21/byle. Mardin kayym 132 araç kiralam, 80i Mardine girmemi, 21/byle. Bre insaf! Kayymn kendisi afet olmu, kayymn kendisi gasp olmu. Siz bunu böyle görmeniz lazm.

Sevgili Selçuk Mzrakl Diyarbakrn Fiskayasnda duvarna arbena yapan, hep beraber oynayan kadnlar ve erkek folklor takm çiziyordu. Nasl çiziyordu? 21/byle deil, gönüllü ressamlar yapyordu. Gönüllü ressamlar gelmiti, sadece yemek ve ulamn karlyordu. Sonra ne yapt biliyor musunuz o kayym, o herkese tatl datyordu ya! Kadayftan heykel yaptrd, yedii kadayflarn heykelini yaptrd.

Ana Sayfaya Git