Meclis’te ihale tepkisi

Kayyımların bütün ihaleleri salgın ve afette kullanılan 21/b ile yaptığını iddia eden HDP’li İpekyüz,” Mardin kayyımı 132 araç kiralamış, 80'i Mardin'e girmemiş. Kayyımın kendisi afet olmuş” diyerek tepki gösterdi.

Meclis’te ihale tepkisi

HABER MERKEZİ

Meclis Genel Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine dair alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni eleştirerek, kayyımların icraatlarına değindi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yerine Nurettin Nebati’nin atanması üzerinden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini eleştiren İpekyüz, “Yeni rejim neydi? Daha hızlı kalkındıracağım, daha hızlı değiştireceğim. Tek yaptığı değişiklik, ekonomide başkanları ve bakanları değiştirmek. Sonuç ne, uçuyor. Ne uçuyor, dolar uçuyor. Ne düşüyor, TL düşüyor. Bugün 9 Aralık. ‘9 Aralık’ dediğimde aslında sizlere bakıp şunu söylemem lazım: İlk iktidara geldiğinizde 3Y demiştiniz; yolsuzluk, yasaklar ve yoksulluk. Bugün yoksullukla, yolsuzlukla mücadele günü ve yolsuzluğun mücadelesini söyleyenler dünya yolsuzluk sıralamasında en başta giden ülkeler arasına gelmiş. Hani büyüyorsunuz, büyüyorsunuz ya, yolsuzlukta büyüyorsunuz. Büyüme, enflasyon, faiz, hayat pahalılığı ve yoksullukla ilgili Sefalet Endeksi; bunu biz mi hazırladık? Dünya hazırlıyor” dedi. 

BÖLGEDEKİ EŞİTSİZLİK

İpekyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçenlerde Ulaştırma Bakanlığı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir harita çıkarttılar, Türkiye'nin neresinde demir yolu yatırımı var. Merak ettim; Mardin'in Mazıdağı ilçesi-Diyarbakır arasında bir demir yolu döşemesi; bitmiş, son on yılda tek biten o. Neymiş? Cengiz Holding’in fabrikasına Mazıdağı'ndan Diyarbakır'a demir yolu döşüyorlar ve kim yapıyor? Cengiz Holding’in kendisi yapıyor. Kim bunu karşılıyor? Ulaştırma Bakanlığı, yani biz karşılıyoruz. Buna ‘xêra xwedê’ derler ama Allah size bunu bırakmayacak, onu diyeyim. Yer altı, yer üstü zenginliklerinin en bol olduğu yerde yer üstündeki yurttaşları yoksul bırakıyorsunuz; Hasankeyf gibi, Mezopotamya gibi enerjinin, suyun cenneti olan yerlerde insanları enerjisiz, susuz bırakıyorsunuz. Mardin'de, Batman'da, Urfa'da insanlar tarlalarını sulayamıyorlar, su parası veremiyorlar.

DEDAŞ ZULMÜ YARATTINIZ

Ve yeni bir zulüm yarattınız, DAEŞ gibi ‘DEDAŞ’ diye bir zulüm yarattınız. ‘DEDAŞ’ dendiğinde insanlar yakalarını silkiyor. Şu anda, bir aydır Batman'ın 9 köyünde su yok elektrik dinamolarını kestikleri için; su yok, su ve gece gündüz ‘Pandemi var; elinizi yıkayın, elinizi yıkayın...’ Demezler mi: Bu olmaz; vallahi olmaz, vallahi olmaz.

KAYYIMLARIN İCRAATLARI 

Kayyımlar, biliyor musunuz, Kamu İhale Kurumu burada oturuyor, bu ‘21/b’ denilen nedir? Salgında, afette, olağanüstünde... İnanın dünyanın herhangi bir ülkesi, Kamu İhale Kurumu’nun verilerini incelese, ‘Türkiye zaten bir afette, olağanüstü hâlde yaşıyor’ diyecek. Der ki: ‘Bu, insan eliyle bir afettir. Her yerde 21/b'yle ihale yapıyorlar’. Tünel yapıyorsunuz 21/b'yle, cezaevi yapıyorsunuz 21/b'yle, havlu peçete alıyorsunuz 21/b'yle. Mardin kayyımı 132 araç kiralamış, 80'i Mardin'e girmemiş, 21/b'yle. Bre insaf! Kayyımın kendisi afet olmuş, kayyımın kendisi gasp olmuş. Siz bunu böyle görmeniz lazım.

Sevgili Selçuk Mızraklı Diyarbakır'ın Fiskaya'sında duvarına arbena yapan, hep beraber oynayan kadınlar ve erkek folklor takımı çiziyordu. Nasıl çiziyordu? 21/b'yle değil, gönüllü ressamlar yapıyordu. Gönüllü ressamlar gelmişti, sadece yemek ve ulaşımını karşılıyordu. Sonra ne yaptı biliyor musunuz o kayyım, o herkese tatlı dağıtıyordu ya! Kadayıftan heykel yaptırdı, yediği kadayıfların heykelini yaptırdı.”

Kaynak: Diyarbakır Söz