Milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması süreci

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yaptığı dokunulmazlık çağrısının ardından, dokunulmazlıklar yeniden gündeme geldi. Milletvekilinin kendisi dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etse dahi, bu yeterli değil. Bunun kararı önce Adalet- Anayasa Karma Komisyonu, ardından da Genel Kurul'da veriliyor.

Haberler 15.05.2019 - 11:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa ve ilgili kanunlara göre, milletvekilinin dokunulmazlnn kaldrlmas süreci, milletvekili hakknda soruturma yürüten savcnn, soruturmaya devam etmek ya da dava açabilmek için TBMMden dokunulmazln kaldrlmasn istemesiyle balar. Savclk tarafndan hazrlanan fezleke önce Adalet Bakanlna gönderilir. Adalet Bakanlnda yaplan deerlendirmenin ardndan, TBMM Bakanlna gelen dosya, incelenmek üzere Meclis Anayasa Komisyonuna oradan da Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna sevk edilir. Karma Komisyon Bakan önce bir hazrlk komisyonu kurar. Hazrlk komisyonlar, hakknda fezleke olan milletvekillerinin sözlü ya da yazl ifadelerine bavurur. Bu komisyon dosyay inceler ve kararn en geç 1 ay içinde verir.

GENEL KURULDA KARAR ALINIR

Ardndan hazrlk komisyonunun raporu ve fezleke, Karma Komisyon tarafndan incelenir. Bu aamada iki ihtimal ortaya çkar. Komisyon dokunulmazln kaldrlmasn dönem sonuna erteleyebilir ya da dokunulmazln kaldrlmas yönünde kanaat oluturabilir. Bu aamadan sonra rapor TBMM Genel Kurulunda okunur, 10 gün içinde itiraz edilmezse kesinleir. Olumlu ya da olumsuz karara yaplacak itiraz yine Genel Kurulda görüülür. Ve son aama; Karma Komisyon dokunulmazln kaldrlmas yönünde görü bildirdiyse, Meclis Genel Kurulu toplanr ve salt çounlukla karar alr.

MLLETVEKLNN KARARI YETERL DEL

Milletvekilinin kendisi dokunulmazlnn kaldrlmasn talep etse dahi, bu yeterli deildir. Hazrlk komisyonu aamasndan itibaren, milletvekili istedii her safhada kendini savunma hakkna sahiptir. Bu hakk, bir baka milletvekili araclyla da kullanabilir. Dokunulmazlk kaldrlrsa, dosya savcla döner ve savc soruturmasna devam eder. Milletvekilinin artk dokunulmazl yoktur; ama vekillik sfat ve görevi devam eder. Eer dokunulmazlk kaldrlmazsa, soruturma dosyas savclkta kalr. Milletvekilinin görev süresi sona erdikten sonra soruturma devam eder.

Ana Sayfaya Git