Milli füzelere "Kement" yol gösterecek

Milli akıllı mühimmatlar, seyir füzeleri ve hava platformları için geliştirilen ve ağ destekli harekat için önemli bir altyapı sağlayan Kement Projesi'nde fabrika kabul aşaması başarıyla tamamlandı

Haberler 07.10.2018 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Füze ve ilgili hava platformu üzerinde bulunan Kement terminalleri sayesinde hedef bölgesindeki deiimlere göre füzenin görevinde deiiklikler yaplabiliyor, füze baka bir hedefe yönlendirilebiliyor ya da görev iptal edilebiliyor

Türk savunma sanayisinde var olan kabiliyetlerle milli akll mühimmatlar ve seyir füzelerinde kullanlmak üzere veri link terminali gelitirilmesine yönelik projede fabrika kabul testleri baaryla gerçekletirildi.

Savunma Sanayii Bakanl ile Meteksan Savunma arasnda 2013 sonunda imzalanan Hava-Hava ve Hava-Yer Sistemleri Arasnda htiyaç Duyulan Veri Ba Sistemi Gelitirilme Projesinde (Kement) önemli bir aama tamamland.

Meteksan Savunma tarafndan 5 ayr mühimmat, deniz ve hava platformu için tasarlanan Kement terminalleri için öncelikli olarak platforma özel çevre koullar ve EMI/EMC gereksinimlerinin doruland tasarm dorulama süreci baaryla gerçekletirildi. Akabinde fabrika kabul testlerinde söz konusu terminallerin, uzun mesafeden, elektronik harbe dayankl yüksek hzl taktik veri haberlemesi gerçekletirdii doruland.

Milli füzelere Kement yol gösterecek

1inci Hava kmal Bakm Merkezi Komutanl, TÜBTAK SAGE, ROKETSAN, TÜBTAK BLGEM ve MilSOFTun da alt yüklenici olarak görev ald projede fabrika kabul aamasnn baaryla tamamlanmasnn ardndan platform entegrasyon ve saha kabul testleri balad. Bu aamada hava-hava ve hava-yer sistemleri arasnda a yapsnda çalan taktik veri ba terminallerinin seyir füzelerinin taarruz gücünü, bekasn ve elastikiyetini artrd dorulanacak.

Proje kapsamnda gelitirilen ve a yapsnda çalan taktik veri ba terminallerinin öncelikli olarak seyir füzelerinde ve ilgili hava platformlarnda kullanlmas planlanyor. Projenin tamamlanmasnn ardndan ise Kement taktik veri ba terminalleri, uzun mesafeden, elektronik harbe dayankl, yüksek hzl taktik veri haberleme ihtiyac duyulan pek çok uygulama ve platformda kullanlabilecek bir yapda olacak.

- Havadaki füzenin görevi güncellenecek

Taktik veri linki, a destekli harekatn yönetimini destekleyen, muharebe sahasndaki komuta kontrol, hava arac, silah ve görev sistemleri gibi birçok birimler arasnda gerçek zamanl karlkl ses, görüntü, yazl mesaj, durum bilgisi, dosya gibi verilerin aktarmn salayan kablosuz haberleme sistemi olarak tanmlanyor.

Ana Sayfaya Git