Muhtardan başkana suçlama

Diyarbakır'ın Kaynartepe Mahallesi Muhtarı İlhami Altun, mahallelerinden taşınan semt pazarının durumunu görüşmek üzere gittikleri belediyede, kendilerine saldırıldığını iddia etti.

Haberler 30.12.2017 - 10:57 Son Güncelleme : 31.12.2017 - 10:29

Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde Cumartesi Semt Pazar yerinin Baclar Mahallesine tanmasyla ilgili olarak Kaynartepe Mahalle Muhtar lhami Altun açklamalarda bulundu.

Söz konusu pazarn 25 yllk geçmii olduunu belirten Altun, pazarn, kendisinin, vatandalarn ve esnafn haberi olmadan tandn söyledi.

Cumartesi günleri pazar bittikten sonra birçok ihtiyaç sahibinin buradaki meyve ve sebzeleri toplayp, evine götürdüünü anlatan Altun, söz konusu tama ileminin, vatanda büyük skntya sokacan dile getirdi.

Altun, Kaynartepe Mahallesi, Balarn en fakir ve en fazla göç alan mahallesidir. Mahallemizin en büyük sorunu, semt pazarnn buradan kaldrlmasdr. Bu pazarn 25 yllk bir geçmii var. Pazar herkese yakn olduu için mahalleli Cumartesi Semt Pazarndan alveri yapyordu. Ama ne olduysa, kimin eliyle olduysa pazarmz kaldrdlar, Baclar Mahallesine verdiler. Benim, mahalle sakinlerinin ve esnafn, hiç kimsenin haberi olmadan pazarmz kaldrdlar. dedi.

Belediye bakan, benim ve heyetimin üzerine zabtalar saldrtt

Durumu görümek amacyla Balar Belediyesine gittiini bildiren Altun, sözlerine öyle devam etti: lk bata Balar Belediye Bakanna gittim. Bana söz verdi, Tamam, pazar geri vereceim ama git mahallede imza topla. dedi. Ben de geldim bin tane imza topladm. 500ünü Balar Kaymakamna, 500ünü de Balar Belediye Bakanna verdim. Bir hafta aradan geçtikten sonra Balar Belediyesine gittim. Belediye bakan, benim ve heyetimin üzerine zabtalar saldrtt ve bizi belediyeye almad. Bize, Ben pazar vermiyorum. Karar benim kararmdr, hiç kimseyi tanmyorum. Bir daha da oraya pazar kurulmayacak. dedi. Tekrar Balar Kaymakamnn yanna gittim. Sorunlarm dinledi, Biz sana ve halkmza yardmc olacaz. dedi ama bir aydr pazarmz geri gelmedi. Pazarclar buraya geldi. Geldikleri anda zabtalar üzerlerine saldryorlar, millet madur durumda.

Semt pazar kaldrldktan sonra sokakta sebze-meyve sat yapan kiilerin, bir liralk domatesi 4-5 liraya sattklarn ifade eden Altun, Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzeloluna seslenerek, kendilerine yardmc olunmasn istedi.

Biz, pazarn kaldrlmasn kabul etmiyoruz

Pazarn kaldrlmasn kabul etmediklerini belirten Altun, Bu insanlarn hakkn hukukunu kim soracak? Ben buradan Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzeoluna çarda bulunuyorum. Kaynartepe insanna yardmc olsun ve ben bir muhtar olarak bu konuda kendilerinden destek istiyorum. Bu pazar buradan baka yere tayanlar kimlerdir, niye götürdüler? çinde büyük bir rant vardr ve bunu kimin yapt da ortadadr. Herkes bunu iyice biliyor. Bilgiyi kaymakammza söylemiim. Belediye bakan da bu iin içindedir. Ricamz budur, bizim pazarmz geri versinler. Bizim insanlarmz çok madur. Bu pazarn içinde 5 bin fakir insanmz, akam çöpün üzerinde sebze ve meyve toplayp, eve, çocuklarna götürüyorlar. u anda kimsenin pazara gidecek gücü yoktur. Bu pazar bizim için çok önemlidir. Bu pazarn geri verilmesini istiyorum ve derhal ellerini bizim pazardan çeksinler. Kaynartepe Mahallesinin 80 bin nüfusu var, hepsi de fakir, göç eden insanlardr. Bu pazarn kaldrlmas, bu insanlar öldürmek demektir. Kesinlikle ve kesinlikle biz bunu kabul etmiyoruz. ifadelerini kulland.

Pazarclar kendi aralarnda imza toplamlar, oraya gitmeyi istemiyorlar

Kendi aralarnda imza toplayan pazarclarn, tanan yere gitmek istemediklerini sözlerine ekleyen Altun, Bu iin içinde bir dernek var. Pazarclardan bilgi aldm. Bu dernek, en güzel pazar yeri numaralarn alm, 30-40 bin TLye satm. Sonradan 450 pazarcdan 70 TL ek para toplam ve hl da topluyor. O pazarclar da kendi aralarnda imza toplamlar, oraya gitmeyi istemiyorlar. Onlar zorla götürüyorlar. Oradaki pazarclar madurdur. Pazarclar gelip bana Biz Kaynartepe pazarn geri istiyoruz ve orada alveriimiz oluyordu. u anda bizi bir çöle brakmlar, orada alveri yoktur. Bu dernek bizi oraya kendi menfaati için götürmü ve dernek de orada bize sahip çkmyor. Belediye bakan ile beraber parasn alm, belediye bakann da kendine alet etmiler ve belediye bakan hl onlar destekliyor. Diyarbakr milletvekillerinden, validen, ilçe kaymakamndan, büyükehir belediye bakanndan bu halka sahip çkmalarn ve bana destek olmalarn istiyorum. eklinde konutu.

ddialar üzerine kendileriyle görütüümüz Balar Belediyesi yetkilileri ise l Milli Eitim Müdürlüünün, Balar Kaymakamlndan talebi üzerine söz konusu semt pazarnn kaldrldnbelirti.

Semt pazarnn civarnda okul örencilerinin sknt çekmesinden dolay Diyarbakr l Milli Eitim Müdürünün böyle bir yola bavurduunu söyleyen belediye yetkilileri, mahalle muhtarnn, Balar Belediye Bakan, benim ve heyetimin üzerine zabtalar saldrtt iddialarn ise o gün Belediyede Jiyan Semt Pazarnn kadn pazarclarnn toplants olduunu, Kaynartepe Mahalle Muhtar lhami Altunun toplantya davet edilmedii halde toplantya zorla girdiinden dolay dar çkarldn belirtti.

Belediye yetkilileri, mahalle muhtarnn bu çkna da deinerek, Mahalle muhtarnn dükknnn önünde be pazar tezgh var ve her birisini bin TLden semt pazar esnafna kiraya veriyor, bundan dolay bu iddialarda bulunuyor. denilerek sözkonusu iddialar yalanland.

Ana Sayfaya Git