Görüş Bildir

Muhtardan başkana suçlama

Diyarbakır'ın Kaynartepe Mahallesi Muhtarı İlhami Altun, mahallelerinden taşınan semt pazarının durumunu görüşmek üzere gittikleri belediyede, kendilerine saldırıldığını iddia etti.

Muhtardan başkana suçlama

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde Cumartesi Semt Pazarı yerinin Bağcılar Mahallesi'ne taşınmasıyla ilgili olarak Kaynartepe Mahalle Muhtarı İlhami Altun açıklamalarda bulundu.

Söz konusu pazarın 25 yıllık geçmişi olduğunu belirten Altun, pazarın, kendisinin, vatandaşların ve esnafın haberi olmadan taşındığını söyledi.

Cumartesi günleri pazar bittikten sonra birçok ihtiyaç sahibinin buradaki meyve ve sebzeleri toplayıp, evine götürdüğünü anlatan Altun, söz konusu taşıma işleminin, vatandaşı büyük sıkıntıya sokacağını dile getirdi.

Altun, "Kaynartepe Mahallesi, Bağlar'ın en fakir ve en fazla göç alan mahallesidir. Mahallemizin en büyük sorunu, semt pazarının buradan kaldırılmasıdır. Bu pazarın 25 yıllık bir geçmişi var. Pazar herkese yakın olduğu için mahalleli Cumartesi Semt Pazarı'ndan alışveriş yapıyordu. Ama ne olduysa, kimin eliyle olduysa pazarımızı kaldırdılar, Bağcılar Mahallesi'ne verdiler. Benim, mahalle sakinlerinin ve esnafın, hiç kimsenin haberi olmadan pazarımızı kaldırdılar." dedi.

"Belediye başkanı, benim ve heyetimin üzerine zabıtaları saldırttı"

Durumu görüşmek amacıyla Bağlar Belediyesine gittiğini bildiren Altun, sözlerine şöyle devam etti:  "İlk başta Bağlar Belediye Başkanı'na gittim. Bana söz verdi, 'Tamam, pazarı geri vereceğim ama git mahallede imza topla.' dedi. Ben de geldim bin tane imza topladım. 500'ünü Bağlar Kaymakamı'na, 500'ünü de Bağlar Belediye Başkanı'na verdim. Bir hafta aradan geçtikten sonra Bağlar Belediyesine gittim. Belediye başkanı, benim ve heyetimin üzerine zabıtaları saldırttı ve bizi belediyeye almadı. Bize, 'Ben pazarı vermiyorum. Karar benim kararımdır, hiç kimseyi tanımıyorum. Bir daha da oraya pazar kurulmayacak.' dedi. Tekrar Bağlar Kaymakamı'nın yanına gittim. Sorunlarımı dinledi, 'Biz sana ve halkımıza yardımcı olacağız.' dedi ama bir aydır pazarımız geri gelmedi. Pazarcılar buraya geldi. Geldikleri anda zabıtalar üzerlerine saldırıyorlar, millet mağdur durumda."

Semt pazarı kaldırıldıktan sonra sokakta sebze-meyve satışı yapan kişilerin, bir liralık domatesi 4-5 liraya sattıklarını ifade eden Altun, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'na seslenerek, kendilerine yardımcı olunmasını istedi.

"Biz, pazarın kaldırılmasını kabul etmiyoruz"

Pazarın kaldırılmasını kabul etmediklerini belirten Altun, "Bu insanların hakkını hukukunu kim soracak? Ben buradan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeoğlu'na çağrıda bulunuyorum. Kaynartepe insanına yardımcı olsun ve ben bir muhtar olarak bu konuda kendilerinden destek istiyorum. Bu pazarı buradan başka yere taşıyanlar kimlerdir, niye götürdüler? İçinde büyük bir rant vardır ve bunu kimin yaptığı da ortadadır. Herkes bunu iyice biliyor. Bilgiyi kaymakamımıza söylemişim. Belediye başkanı da bu işin içindedir. Ricamız budur, bizim pazarımızı geri versinler. Bizim insanlarımız çok mağdur. Bu pazarın içinde 5 bin fakir insanımız, akşam çöpün üzerinde sebze ve meyve toplayıp, eve, çocuklarına götürüyorlar. Şu anda kimsenin pazara gidecek gücü yoktur. Bu pazar bizim için çok önemlidir. Bu pazarın geri verilmesini istiyorum ve derhal ellerini bizim pazardan çeksinler. Kaynartepe Mahallesi'nin 80 bin nüfusu var, hepsi de fakir, göç eden insanlardır. Bu pazarın kaldırılması, bu insanları öldürmek demektir. Kesinlikle ve kesinlikle biz bunu kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Pazarcılar kendi aralarında imza toplamışlar, oraya gitmeyi istemiyorlar"

Kendi aralarında imza toplayan pazarcıların, taşınan yere gitmek istemediklerini sözlerine ekleyen Altun, "Bu işin içinde bir dernek var. Pazarcılardan bilgi aldım. Bu dernek, en güzel pazar yeri numaralarını almış, 30-40 bin TL'ye satmış. Sonradan 450 pazarcıdan 70 TL ek para toplamış ve hâlâ da topluyor. O pazarcılar da kendi aralarında imza toplamışlar, oraya gitmeyi istemiyorlar. Onları zorla götürüyorlar. Oradaki pazarcılar mağdurdur. Pazarcılar gelip bana 'Biz Kaynartepe pazarını geri istiyoruz ve orada alışverişimiz oluyordu. Şu anda bizi bir çöle bırakmışlar, orada alışveriş yoktur. Bu dernek bizi oraya kendi menfaati için götürmüş ve dernek de orada bize sahip çıkmıyor. Belediye başkanı ile beraber parasını almış, belediye başkanını da kendine alet etmişler ve belediye başkanı hâlâ onları destekliyor. Diyarbakır milletvekillerinden, validen, ilçe kaymakamından, büyükşehir belediye başkanından bu halka sahip çıkmalarını ve bana destek olmalarını istiyorum." şeklinde konuştu.

İddialar üzerine kendileriyle görüştüğümüz Bağlar Belediyesi yetkilileri ise İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, Bağlar Kaymakamlığından talebi üzerine söz konusu semt pazarının kaldırıldığınıbelirti.

Semt pazarının civarında okul öğrencilerinin sıkıntı çekmesinden dolayı Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürünün böyle bir yola başvurduğunu söyleyen belediye yetkilileri, mahalle muhtarının, “Bağlar Belediye Başkanı, benim ve heyetimin üzerine zabıtaları saldırttı” iddialarını ise o gün Belediyede Jiyan Semt Pazarı’nın kadın pazarcılarının toplantısı olduğunu, Kaynartepe Mahalle Muhtarı İlhami Altun’un toplantıya davet edilmediği halde toplantıya zorla girdiğinden dolayı dışarı çıkarıldığını belirtti.

Belediye yetkilileri, mahalle muhtarının bu çıkışına da değinerek, “Mahalle muhtarının dükkânının önünde beş pazar tezgâhı var ve her birisini bin TL’den semt pazarı esnafına kiraya veriyor, bundan dolayı bu iddialarda bulunuyor.”  denilerek sözkonusu iddialar yalanlandı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi