MÜSİAD, 11 maddelik enerji stratejisini açıkladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, derneğin hazırladığı 11 maddelik enerji stratejisini açıkladı.

Haberler 21.05.2022 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

STANBUL - Müstakil Sanayici ve adamlar Dernei (MÜSAD) Genel Bakan Mahmut Asmal, dernein hazrlad 11 maddelik enerji stratejisini açklad.

Asmal, MÜSAD Uluslararas Enerji Zirvesinde, enerjide bamszln yerli ve milli enerji kaynaklarnn gelitirilmesiyle mümkün olduunu söyledi.

MÜSADn, yerli, verimli ve teknoloji odakl enerji üretim ve tüketimi, Türkiyenin enerji sanayisinin ina edilmesi ve enerjide bamsz, güvenilir kuak yol Türkiye perspektifi olmak üzere üç temel prensiple 11 maddelik enerji stratejisi hazrladn aktaran Asmal, yeni yol haritasyla gelecek dönem enerji politikalarnn ekillenmesinde rehber olmay hedeflediklerini vurgulad.

Asmal, 11 maddelik enerji stratejisini u ifadelerle açklad:

Elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin pay 2050ye kadar yüzde 75e, dünya yenilenebilir enerji pastasndaki paymz ise yüzde 3e çkartlmaldr. Bireysel yenilenebilir enerji yatrmlarnn bürokrasisi ise sfrlanmaldr. Enerji verimlilii yerli ve milli enerji kaynadr. 10-20-40 modeliyle gelecek 10 ylda enerji verimlilii yatrmna 20 milyar dolar finansman salanarak, enerji verimliliiyle ithal enerjide 40 milyar dolar azaltm hedefi koyularak milli enerji verimlilii seferberlii ilan edilmelidir. Petrol ve doal gaz arama faaliyetlerini tüm gücümüzle desteklerken, iklim deiiklii hedefleri kapsamnda doal gaz ve nükleer enerjinin yeil yakt statüsüne alnmasn teklif ediyoruz. Bu kapsamda yenilenebilir ve düük karbonlu gazlarn üretimine arlk verilmeli ve yerli teknolojilerin gelitirilmesi tevik edilmelidir.

Stratejinin dördüncü maddesinin sera gaz emisyonu hedeflerine ulamak ve enerjide bamszl salamak için nükleer enerjinin toplam elektrik üretimindeki paynn 20 ylda yüzde 20ye çkarlmasna ilikin talepleri olduunu söyleyen Asmal, yerli ve milli enerji politikasna destek olacak ekilde enerji sanayisi stratejisi oluturulmasn talep etti.

- Enerji, Türkiye için gider deil, gelir kalemine dönüebilir

Asmal, Türkiyenin, yenilenebilir enerji ekipman üretiminde ABnin bir numaral tedarikçisi olabileceini, MÜSADn üyeleriyle bu hamlede görev almaya talip olduunu ve güne enerjisi alannda fotovoltaik panel üretiminde yatrm karar aldklarn belirtti.

Stratejinin altnc maddesinin Türkiyede 20 ylda yllk 5 milyar dolar ihracat yaplabilecek milli hidrojen hamlesi balatlarak, yerli ve yabanc sermaye için Türkiyede yatrma uygun ortam oluturulmas yönündeki talepleri olduunu belirten Asmal, stratejinin dier maddelerini öyle sralad:

Üç ktann merkezindeki Türkiyenin topraklarndan geçen petrol ve gaz hatlarn artrarak, Dünyann Enerji Kuak Yolu Türkiye sloganyla enerji artan talebi garanti altna almas ve istikrarl enerji tedarikçisi konumunu güçlendirmesiyle ilgili iradenin devamn bekliyoruz. Enerji, Türkiye için gider deil, gelir kalemine dönüebilir. Bu dönüüm için genç, nitelikli istihdam gücü gerekmektedir. Yaplacak çalmalarla Türkiye 10 ylda enerji dönüümüne 200 bin yeni istihdam salayacak enerji istihdam hamlesini balatmaldr. Mevcut bina stokunda dönüüm ve finansmanl yerli üretim yaltm seferberliiyle ylda 7 milyar dolar enerji tasarrufuna 10 ylda ulaacak mevzuat altyapsnn oluturulmasn talep ediyoruz. Bu politikayla enerji tasarrufu, yerli üretim, ekonomik canlanma ve istihdam salanacaktr. Bu ayn zamanda enerjide da bamll azaltan önemli etkendir. Yerli otomobilimiz TOGG ile birlikte elektrikli araçlar için gerekli enerjiyi, datk enerji ile yenilenebilir enerjiden salayacak çalmalar yaplmaldr. Bu kapsamda depolama teknolojileri için tevik ve desteklerin artrlmas bu dönüüm için önem arz etmektedir. Enerji dönüümü için en önemli ihtiyaç olan kritik minerallerin sürdürülebilir temini ve güvenlii, dönüüm için balca maddelerimizden biridir.

MÜSAD Enerji ve çevre Sektör Kurulu Bakan Altu Karata, belirlenen plan çerçevesinde enerjide kendi kendine yetebilen ülke Türkiye hedefine katk sunmay amaçladklarn ifade etti.

Ana Sayfaya Git