Öcalan: HDP kendi yolunu korumalı

Asrın Hukuk Bürosu, Abdullah Öcalan’la yapılan dördüncü görüşmenin detaylarını açıkladı. Öcalan, avukatlarına, “HDP’nin kendi yolunu koruması gerektiğini ve kararlarının kendilerinin vereceğini” söyledi.

Haberler 22.06.2019 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Asrn Hukuk Bürosu, mral Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevinde bulunan Abdullah Öcalan ile 18 Haziranda yaplan görümenin detaylarn açklad. Açklamada, Öcalann HDPde vücut bulan demokratik ittifak anlaynn güncel seçim tartmalarna taraf ve payanda yaplmamas gerektiini ifade ederek, toplumsal uzlay kast ettii vurguland. Açklamada, Öcalan, kutuplatrmaya, ikili duruma tuz biber olunmamas gerektiini söylemitir. Kutuplama siyasetinin hakaret söylemleri ve demagoji ile bir çatma ve sava siyaseti olduunu, HDPnin kendi yolunu korumas gerektiini düünmektedir. Bu hususlarn HDP ile görüülmesini ve tartlmasn söylemi, bununla birlikte siyasi bir parti olarak HDPnin çalmalarn HDPnin kendisinin yaptn ve kararlarn da HDPnin vereceini belirtmitir denildi.

AVUKATLARIN AçIKLAMASI

Asrn Hukuk Bürosu tarafndan yaplan yazl açklamann tam metni öyle: Müvekkilimiz Sayn Abdullah Öcalan ile mral Ada Cezaevinde 18.06.2019 tarihinde bir avukat görümesi gerçekletirdik. Sayn Öcalan dier görümelerde olduu gibi bu görümede de birçok konuda deerlendirmeler yapm ve görülerini paylamtr. Bu konular genel olarak; açlk grevleri, Türk-Kürt ilikileri, Kürt tarihi, kiilii ve kültürü, Suriye ve Kuzey Suriyedeki durum ve olaslklar, Demokratik Siyaset-Demokratik ttifak imkn ve yöntemleri, Türkiyedeki güncel siyaset ve olas gelimelere dair olmutur.

MUHATTAPLARI DIINDA PAYLAMAMIZ YOK

Sayn Öcalan ayn zamanda güncel siyaset ve olas gelimeler ile ilgili bir metin kaleme almtr. Bu metnin de görümenin içerii ile birlikte, öncelikli olarak metnin ilk muhatab olan HDP ile paylalmasn ve görüülmesini istemitir. Bizler de Sayn Öcalann talebi dorultusunda yapm olduu deerlendirmeleri ve yazy, görümeden sonra HDP kurullar ve yetkilileri ile paylaarak 21 Haziran 2019 Cuma günü kamuoyunu bilgilendirme planlamas yaptk. Bu konuda belirttiimiz muhataplar dnda bir paylammzn olmadn da özellikle belirtmek isteriz.

DKKAT VE SORUMLULUKLA YAKLAMAK ZORUNDAYIZ

Biz kendi planlamamz dorultusunda hazrlklarmz ve görümelerimizi yaparken Ali Kemal Özcan isimli kiinin basnla paylamlarn gördük. Özcan, Perembe akam saatlerinde büromuz avukatlar ile de temas kurmaya çalarak mralda görüme yaptn iddia etmiti. mralya avukat olmayan bir kiinin götürüleceine dair bir bilgiye sahip deildik. 2 Mays tarihinden bu yana gerçekleen tüm görümelerde uyguladmz üzere, müvekkilimizin mesajlarn önce muhataplaryla akabinde kamuoyu ile paylaan bir tutum içerisindeyiz. Müvekkilimizin duruu ve sözlerinin toplumsal politik balamda tad önemin bilincindeyiz ve açklamalarmzda da bu sorumluluu ve dikkati sergilemek çabasndayz. Dolaysyla 2 Maystan bu yana younlat haliyle mral ve müvekkilimiz hakknda bizimle temasa geçmeye çalan her kii ve kuruma kar da bu dikkat ve sorumlulukla yaklamak zorundayz. Özcann gerçekletirdiini söyledii görümesine dair ifade ettii hususlar, bunlar kamuoyu ile paylama biçimi ve kulland kavramlar kendisini balayacak hususlardr. Bizim müvekkilimizle görümeden bunlar teyit etmek ya da yant vermek durumumuz bulunmamaktadr.

Sayn Öcalann 18.06.2019 tarihli görümemizde kaleme alm olduu yazy açklamann ekinde kamuoyu ile paylayoruz.

Sayn Öcalan metnin her bir cümlesinin bir kitap mahiyetinde olduunu ifade ederek, metnin içerii ile birlikte deerlendirilmesi gereken görü ve önerilerde bulundu.

çözüm odakl daha geni mesajlar olacan ve kendisinin de buna umut dediini ifade etmitir. Daha önceki görümelerde de kutuplatrc dile yapt vurguyu yinelemi üçüncü yolu korumak gerektiini belirtmitir. Sayn Öcalan güncel tartmalar balamnda demokrasi ittifaknn ikilemlere taraf ve payanda yaplmamas gerektiini belirtirken HDPnin üçüncü yolu esas alarak bunu korumas gerektiini ifade etmitir. Bu iki kutuplu halin cumhuriyetin kurulmasndan beri var olduunu ve bu koullarda bir demokrasi ittifak ve üçüncü çizgi olarak HDP gibi bir partiyi kurmann ve yürütmenin tehlikeli ve büyük bir cesaret ii olduunu söylemitir. Bir demokratik ittifak olarak HDPnin cesaretle ve aklla bir katalizör gibi tüm siyasi yaplar demokratiklemeye çaracak demokratik müzakere ve çözüm siyaseti gelitirmesi gerektiini paylamtr.

KARARI HDP VERECEKTR

Sayn Öcalan HDPde vücut bulan demokratik ittifak anlaynn güncel seçim tartmalarna taraf ve payanda yaplmamas gerektiini ifade ederken toplumsal uzlay kast ettiini, kutuplatrmaya, ikili duruma tuz biber olunmamas gerektiini söylemitir. Kutuplama siyasetinin hakaret söylemleri ve demagoji ile bir çatma ve sava siyaseti olduunu, HDPnin kendi yolunu korumas gerektiini düünmektedir. Bu hususlarn HDP ile görüülmesini ve tartlmasn söylemi, bununla birlikte siyasi bir parti olarak HDPnin çalmalarn HDPnin kendisinin yaptn ve kararlarn da HDPnin vereceini belirtmitir.

DEMOKRATK UZLAI, ÖZGÜR SYASET

Sayn Öcalan HDPnin demokratik ittifak ve demokratik müzakere partisi olduunu, bunu hayata geçirmek ve uygulamak için de bir ittifak partisi olan HDPnin kendi içindeki ittifaklarla da siyasetini güçlendirmesi gerektiini düünmektedir. Toplumun en küçük yapsndan, köyden balayp en yukarsna kadar birçok sorun olduunu, bu sorunlarn toplamnda siyasetin durduunu ve demokratik siyasetin çözüm gelitirmesi gerektiini söylemitir. Demokratik uzla, özgür siyaset ve evrensel hukuk üçlü sacaya üzerine demokratik siyasetin gelitirilmesi gerektiini söylemi, evrensel hukuk içinde Demokratik Anayasal ttifak kavramn önermitir. Evrensel hukuk içerisinde demokratik anayasal çözümün aranacan belirtmitir. Demokratik ttifak çizgisine dair 7 maddelik bildiride de bir vurgu olduunu hatrlatmtr.

Türk-Kürt ilikileri konusunda da son görümelerde olduu gibi deerlendirmelerine devam etmitir. Daha önce çokça ifade ettii üzere Kürt-Türk ilikilerinin karlkl olduunu, Kürtler olmasayd Türklerin olamayacan, Türklere Anadolunun kaplarn Malazgirtte Kürtlerin açtn, devamnda çaldran ve Mercidabkta Osmanlnn Kürtlerle uzlaarak yol alabildiini ifade etmitir. Ayn durumun tek tarafl olmayp Kürtler açsndan da geçerli olduunu söylemitir. Sayn Öcalana göre Türkler ve Kürtler arasnda bu birlikteliin kim tarafndan, nasl ve ne zaman bitirildiinin, buna sebep olan güçlerin sorgulanmas ve ortaya konulmas gerekmektedir. Bu birlikteliin bozulmasyla birçok isyann olduunu, büyük krmlarn yaandn belirttikten sonra kendi tarznn ise farkl olduunu, son krk ylda yaananlara ramen her zaman daha büyük katliamlar önlediini ve bunu da herkesin bildiini ifade etmitir.

Sayn Öcalan görümede kendi siyaset yöntemine ilikin olarak; bugüne kadar düünerek, üreterek ve yaratc siyaset yaparak sorunlara çözüm aradn ifade etmitir. Özellikle açlk grevleri ve ölüm orucu sürecinde de aça çkt gibi kendisine balln ifade eden binlerce kiinin varlna ramen bu kadar bekleyen iin ve çözülmesi gereken toplumsal sorunun varln kabul edememektedir. Tüm yükün kendisine yüklendiini, fedakrln tek bana yeterli olmadn akll, yaratc, sorun çözücü siyaset ile herkesin bir eylere younlaabileceini ifade etmektedir. Misalen, önümüzdeki dönemde bir gündem olarak Demokratik Belediyeciliin ne kadar gelitirileceini merak etmektedir.

Sayn Öcalan Suriye konusunda Kürtlerin Araplar ve dier halklarla birlikte inay esas alan siyaset ile birlikte Suriye Devletini anayasal çözüme ikna etmelerini önemli görmektedir. Olaslk dahilindeki bir ykm veya imhann önüne geçilmesinin temel yolunun bu olduu görüünü dile getirmitir.

Kürt tarihi, kiilii ve kültürü konusunda önceki görümelerindeki paylamlarna devamla Mem Zin ve Cizre üzerinden deerlendirmeler yapmaya devam etmi, aradan geçen 400 yllk tarihe ramen Mem Zinin gölgesinin Cizre üzerinde olduunu ifade etmitir. Cizre tarihi, corafyas, kültürü konusunda da deerlendirmelerini yaparken Cizre tarihinde önemli bir isim olan Ezidi Kürt Kz Berivan üzerinden de Ezidiler ile ilgili görülerini paylamtr. Sayn Öcalan Kürt kültürünün doru örenilip doru yaanmadn ve bugün Kürtlerin kendi çocuklarna Kürtçeyi öretememesini korkunç bir durum olarak düünmektedir.

Ana Sayfaya Git