ÖHD: İşkence ve kötü muamele cezalandırma yöntemi olarak uygulanıyor

Gözaltı sırasında ve cezaevlerine işkence ve kötü muamele şikâyetlerinin arttığı iddia edildi. ÖHD Diyarbakır Şubesi, kurumlarına yapılan başvuruları açıkladı.

Haberler 15.06.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özgürlük çin Hukukçular Dernei (ÖHD) Diyarbakr ubesi, ikence vakalarna ilikin basn açklamas yapt. Açklamay ÖHD Diyarbakr ube Yöneticisi Suzan Akipa okudu.

AKPA: KENCE VE KÖTÜ MUAMELE ARTTI

Diyarbakrda son 5 hafta içinde, ikence ve kötü muameleye ilikin ÖHDye 8 bavuru yapldn iddia eden Suzan Akipa, kötü muamele, ikence ve tacizlerin sistematik olarak uyguland ve artarak devam ettiini ileri sürdü. Akipa öyle dedi; kence yasa, mutlak hak statüsü kapsamnda koruma altna alnmasna ramen, kamu otoriteleri tarafndan bu yasaa aykr hareket edilmektedir. stisnai hallerde bile kesin olarak yasaklanan ikence, sradan bir cezalandrma yöntemi olarak uygulanmaktadr. kence ve kötü muamele pratikleri; yakalama ve gözalt süreçlerinde, cezaevlerinde çok yaygn bir devlet pratii haline getirilmitir. Ayrmclk, nefret ve cezaszlk politikalar, ikence ve kötü muamele gibi ar hak ihlallerinin temel sebebidir d

ADL MUAYENE TUTANAINA CAN GÜVENLM YOKTUR NOTU

Bu cezaszlk politikalar ve ikence uygulamalar derhal sonlandrlmaldr çarsnda bulunan Akipa, ikence ve kötü muamele ile ilgili ÖHDye yaplan bavurular paylat:

-Kurbani Özcan, Diyarbakr 3 Nolu T Tipi Kapal Cezaevine sevk edildii srada infaz koruma memurlar tarafndan çplak aranm, ve 3-4 Mays tarihlerinde de sistematik bir ekilde ikence, kötü muamele, hakaret, tehdit ve Kürt kimlii nedeniyle ayrmcla maruz kalmtr. Cezaevinde kendisine dayatlan gayri insani muamele sebebiyle defalarca intihar teebbüsünde bulunan Mahpus Kurbani Özcan hastaneye sevki için gelen 112 salk görevlilerinin hazrlam olduu adli muayene raporunun alt ksmna Kabul etmiyorum, can güvenliim kurum yönetimi tarafndan yoktur. Ölümümden sorumlular eklinde erh düüp tedaviyi kabul etmemitir.

MAHPUSLARA COVT TEST YAPILM

-Diyarbakr Kadn Kapal Cezaevinde B-11 kouunda bulunan 8 mahpusa Covid-19 tans konulduu, A5 kouunda da Covid tans konulmu olup mahpus says örenilmemitir. Mahpuslardan alnan bilgilere göre B-12 isimli kouta Covid-19 belirtilerinin baladn bu kouta, 40 ya üstü ve kanser mahpuslarn olmasna ramen test yaplmad tespit edilmitir. Mahpuslarla yaplan görümeler sonucunda cezaevi yönetiminin salk hakkn ihlal edecek düzeyde ihmalkar davrand, 5 gün arayla on gardiyan tarafndan ayn eldiven ve koruyucu malzemelerle kou aramas yapldn, Cezaevi yönetimi tarafndan özellikle de açlk grevleri süreçlerinde istenen ek gda, temizlik malzemeleri ve önleyici ekipmanlarn karlanmad tarafmza iletilmi.

-Madur K.B 17.05.2021 tarihinde ar yaral olmasna ramen, yakalama ileminin gerçekletii andan muayene amacyla hastaneye götürüldüü ana kadar kolluk görevlerince youn bir ekilde darp edilmi, hakaret ve tehditlere maruz kalmtr. Yine tüm hastane süreçlerinde tedaviye ihtiyac olmasna ramen, detayl bir muayene de yaplmamtr.

MEHMET EMN ÖZKAN HALA CEZAEVNDE

-Diyarbakr D Tipi Kapal Cezaevinde bulunan ve %87 cezaevinde kalamaz raporuna ramen infaz ertelenmeyen hasta tutsak Mehmet Emin Özkan, 83 yanda olup hapishanede geçirdii 26 yl içerisinde 5 kere kalp krizi geçirmi alzheimer, anevrizma, tansiyon, guatr gibi kronik hastalklarnn yannda böbrek ve barsaklarnda ciddi rahatszlklar yaamaktadr. Bununla birlikte, duyma ve görme duyusunu da büyük oranda yitirmi olup kiisel ihtiyaçlarn tek bana giderememektedir. Salk durumu 17 Mays 2021 tarihinden bu yana daha da endie verici bir hal alm olup defalarca hastaneye kaldrlmtr. Yürümekte bile zorlanan Mehmet Emin Özkan her seferinde, sosyal medyaya yansyan görüntülerden de anlalaca üzere elleri kelepçeli bir ekilde hastaneye götürülmü ve yataa kelepçelenerek tedaviye zorlanmtr. Kelepçeli tedaviyi kabul etmedii için birçok kez tedavi edilmemitir.

POLS DOKTOR UYARISINI DNLEMED

-Diyarbakr ili, Balar ilçesi, Kaynartepe Mahallesinde ikamet eden madur Süleyman Demir, ikametinde gözalt ilemi uyguland esnada kolluk güçleri tarafndan ters kelepçeli vaziyette saatlerce sistematik bir ekilde darp edilmi, hakaret ve tehditlere maruz kalmtr. Kolluk güçlerine, oluna ikence ve kötü muamele yapmamas yönünde uyarda bulunan madur Kevser Demir de kolluk güçleri tarafndan saçlar sürüklenmek suretiyle darp edilmi, hakaret ve tehditlere maruz kalmtr. Madur Süleyman Demir muayene amacyla hastaneye götürüldüü esnada kolluk güçleri tarafndan Yere dütüünü söyle, onlardan ikayetçi olursan seni bulup yine döverler eklinde tehdit edilmitir. Doktor tarafndan kolluk güçlerine, madurun durumunun kötü olduu ve beyin kanamas geçirme riskinin olduu söylenmesine ramen; madur kolluk güçleri tarafndan, röntgen sonucu beklenmeksizin KOM ube Müdürlüüne apar topar götürülmütür.

-Madur .K. 29 Mays 2021 tarihinde, yakalama ileminin gerçekletii andan Diyarbakr TEM ube Müdürlüüne getirilene kadar, kolluk güçleri tarafndan ikence, kötü muamele ve hakarete maruz kalmtr. Diyarbakr TEM ube Müdürlüünde gözaltnda bulunduu srada kendisine uygulanan ikence ve kötü muamelenin dozaj artm, Kürt kimlii nedeniyle ayrmcla maruz kalm, kendisi çplak vaziyette getirilerek cinsel saldr giriiminde bulunulmu ve saatlerce diz çökmü vaziyette bekletilmitir. Yine hastane sürecinde tedaviye ihtiyac olmasna ramen, kendisine herhangi bir muayene yaplmamtr.

-Diyarbakr Kadn Kapal Cezaevinde bulunan ükriye Gezgin isimli mahpus, ters kelepçeli bir ekilde cezaevi memurlar tarafndan uzun süre darp edilmi ve ar hakaretlere maruz kalmtr. Akabinde madur, tek kiilik hücreye konulmu ve kendisine nevresim, yastk, battaniye dahil olmak üzere kiisel hiçbir eyas verilmemitir. Madur tüm bu süreç boyunca cezaevi personelleri tarafndan insanlk onuru ile badamayacak ekilde hakaret ve tehditlere maruz kalmtr.

Ana Sayfaya Git